Quote:
On 2004-08-19 14:46, LAWPROFILE wrote:
De aceea cred ca o noua formalizare,in sensul reglementarii ABUZULUI DE DREPT[cum propune das Reich] ar fi inoportuna.Cred ca ar trebui lasata judecatorului[element de atenuare a formalismului juridic] posibilitatea de a regasi intr-o situatie sau alta "abuzul de drept".[addsig]
sigur ca da . ma refeream la partea probatorie . in orice drept civilizat exista o ramura distincta , numita drept probator . altfel am vorbit la randu-mi de asa zisa ECHITATE MODERATOARE , instrument lasat la man judelui , fara sa consider ca m-am contrazis ...
cuvantul "formalizare" este un cuvant cheie . in lipsa acesteia , riscam sa ne zbatem inutil si mult prea mult in MOCIRLA FENOMENOLOGIEI . fara ca aceasta sa conduca catre aceleasi concluzii . drumul insa ... ar semna mai mult cu arta . chiar daca sunt dualist si stau cu Faust pe masa . (zwei seelen wohnen in meiner brust) .
altfel iata ce zice CONSTANTIN GEORGE RARINCESCU despre "interesul legitim" :
Viata individului este legata de putinţa de a se folosi de anumite bunuri sau avantaje de ordin material sau moral . In măsura in care aceste bunuri sunt susceptibile după aprecierea lui a-i satisface trebuinţele , ele se constituie utilităţi sau valori . Deoparte avem prin urmare individul cu nevoile lui , de alta parte acele bunuri/valori ; şi-n dorinţa pentru individ de a obţine sau menţine folosinţa sau posesia acestor bunuri iau naştere interesele , care neavând in vedere multitudinea trebuinţelor umane pot fi foarte numeroase si variate .
Pentru realizarea acestor interese , individul insa trebuie sa desfăşoare anumite activităţi materiale sau juridice care implica in mod necesar ideea unor puteri de voinţa si de acţiune , care in măsura in care sunt îngăduite de ordinea juridica constituie puteri si interese legitime .
Daca ordinea juridica s-ar limita numai la a permite exerciţiul acestor puteri interesele individului ar deveni de cele mai multe ori iluzorii căci ele ar întâlni concurenta altor indivizi , care in măsura in care vor avea forţa si interesul , i le vor contesta , iar conflictul de interese ar degenera repede intr-un raport de forte din care va ieşi biruitor cel mai tare , or acest lucru primejduieşte ordinea sociala .
De aceea in măsura in care aceste puteri se desfăşoară in cadrul un raporturi social ordinea juridica le garantează si le proteguieşte , in sensul ca ele devin opozabile si celorlalţi indivizi . Daca totuşi aceştia le nesocotesc ,ordinea juridica a Statului pune la dispoziţia titularilor mijloace de constrângere pentru asigurarea respectării lor . In acest caz interesul legitim al individului devine o putere de a pretinde cuiva o acţiune sau o abstenţiune , de vine cu alte cuvinte un drept subiectiv*
mi se pare COLOSAL . un monument de LIMBA si GANDIRE LOGICO JURIDICA . distanta mare fatza de ce se scrie astazi
______________________________
* Contenciosul administrativ român , Constantin George Rarincescu Editura "Universala" Alcalay & Co. 1936 Bucureşti (un imperativ pentru cei ce se considera jurisiti , n.m.)