avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... expertiza contabila judiciara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

expertiza contabila judiciara

As dori un sfat sau o parere competenta:
Sunt in proces impotriva Asociatiei de proprietari. Suntem la expertiza contabila. La convocare reprezentantii asociatiei sustin ca nu au acte ( facturi furnizori, chitante, procese verbale ale AG) pentru o perioada de 1 an si jumatate ceea ce reprezinta jumatate din perioada reclamata de mine( adica eu am cerut expertiza pt. 3 ani) Problema e ca este vorba de anul 2005 - 2006 ( pt. care nu au acte) deci oricum ei sunt in culpa incalcand ordinul 1850/2004 cu privire la reconstituirea documentelor. Au sustinut in fata expertului contabil ca noua conducere nu a preluat actele de la fosta conducere si ca ei nu au nici o legatura cu acea perioada. Acesta a spus ca va cere instantei citarea vechii conduceri din 2005-2006 care sa puna la dispozitie actele. Dupa cunostinta mea documentele nu mai exista nici la vechii administratori deci degeaba ii citeaza, mai mult un presedinte a murit si un administrator s-a mutat din bloc. Va intreb , in aceasta situatie ce pot face si daca expertul nu are pe ce sa lucreze ce scrie in expertiza?In alta ordine de idei sa spunem ca se vor cere reconstituiri ale documentelor. Cine e responsabil cu acest lucru si cum ramane cu faptul ca gestiunea asociatiei nu a fost preluata conform legii si cu faptul ca ei au incalcat atat legea contabilitatii ( privind arhivarea documentelor,) cat si ordinul 1850/2004( privind reconstituirea lor) La momentul de fata nu ma intereseaza latura penala ci ma intereseaza ce ar putea sa hotarasca instanta in acest caz si ce ar trebui sa fac eu.
Precizez ca am inaintat actiunea impotriva asociatiei pentru ca m-au incarcat nejustificat in listele de intretinere si am platit sume pe care nu le datoram iar acum figurez in listele de intretinere cu niste restante pe care eu nu le recunosc si ei nu le pot justifica legal.
Cum v-am spus, ma intereseaza partea civila, expertul sugera ceva ca instanta s-ar putea sa se autosesizeze si sa trimita dosarul in penal . Eu ma indrept impotriva persoanei juridice, Asociatia ,nu impotriva unor persoane fizice pentru ca ei se tot schimba la conducere iar eu tot cu restante apar pe liste indiferent cine e presedinte sau administrator. In situatia prezentata nu vad cum se poate pronunta instanta. Eu am depus probe la dosar privitor la ceea ce sustin ( Constatari ale primariei ca listele au fost calculate incorect, ca nu exista hotarari AG, ca nu am facut cerere de inscriere ca membru in Asociatie, ca documentele asociatiei prezinta elemente ale evaziunii fiscale deoarece listele de intrtinere au inscrise anumite sume in vreme ce in fisele apartamentelor sun trecute sume mai mici, etc) dar daca expertiza nu se poate face din lipsa de acte ce se intampla?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 16:35, 11 Mai 2008
Pe de o parte puteti solicita instantei sa le puna in vedere sa depuna toate actele pe care le au. Daca invoca ca nu le pot depune, solicitati sa se consemneze ca din culpa lor nu se depun actele si astfel orice pretentie/aparare a lor este nefondata (aici s-ar putea sesiza instanta ca intrati pe fonsul cauzei, dar insistati sa se consemneze macar partial). Iar expertul este obligat sa faca experrtiza in functie de actele care i se prezinta. Cum lui nu i se prezinta acte, acesta trebuie sa faca lucrarea numai cu ce-i prezentati dvs. ;)
Am termen pe 23 mai. La termen expertul va depune un inscris pt ca instanta sa citeze vechii administratori sa puna la dispozitie actele pe care le au in posesie si nu le-au predat noii administratii. ( degeaba pt ca acestia nu mai au nimic , ei la randul lor nu le-au preluat la cei care au fost in 2000-2004 si iesim din perioada reclamata de mine care incepe cu 2005)
Pot face o cerere precizatoare in care sa fac apel la art 146 Cod proc. civ. in privinta consemnarii , prin care sa precizez :
1. Ca in cererea de chemare in judecata m-am indreptat impotriva Asociatiei si nu impotriva angajatilor acesteia .
2. Ca rog instanta sa le puna in vedere sa depuna toate actele pe care le au facand referire in felul acesta si la cererea expertului ?
Unde ar trebui sa depuna actele? La dosar sau sa le puna la dispozitia expertului?
Precizarea de acţiune se depune la instanţa de judecată, urmând a fi pusă în discuţia părţilor la primul termen de judecată.;) Precizarea de acţiune în care partea îşi completează sau modifică pretenţiile sale, se poate depune până la prima zi de înfăţişare. Dacă precizările la care vă referiţi nu conduc la modificarea sau completarea acţiunii, acestea se pot face printr-o notă de şedinţă depusă la dosarul cauzei, despre care dacă instanţa consideră necesar, va solicita un punct de vedere şi de la partea adversă.
Art. 146 C.pr.civ. se referă la depunerea de concluzii scrise după ce instanţa a rămas în pronunţare, ori nu este cazul dv. În acest moment, dosarul este în faza de judecată şi se administrează proba încuviinţată de instanţă, respectiv expertiza contabilă, conform obiectivelor solicitate de dv. instanţei.
După administrarea tuturor probelor, instanţa va da cuvântul părţilor pentru dezbateri şi numai apoi va rămâne în pronunţare, iar dacă părţile vor să depună concluzii scrise după termenul de judecată la care au avut loc dezbaterile, instanţa poate amâna pronunţarea câteva zile, pentru ca părţile să depună acele concluzii scrise.;)
irinamayer a scris:

. Iar expertul este obligat sa faca experrtiza in functie de actele care i se prezinta. Cum lui nu i se prezinta acte, acesta trebuie sa faca lucrarea numai cu ce-i prezentati dvs. ;)


Am mai spus
În cazuri cu totul deosebite, expertul(ţii) contabil(i) se poate (pot) afla în imposibilitatea întocmirii unui raport de expertiză contabilă, datorită inexistenţei documentelor justificative şi/sau evidenţelor contabile care să ateste evenimentele şi tranzacţiile supuse expertizării. În astfel de cazuri se va întocmi un „RAPORT DE IMPOSIBILITATE A EFECTUÃRII EXPERTIZEI CONTA-BILE”, care va avea aceeaşi structură ca un raport de expertiză contabilă obişnuit (necalificat), dar care, în capitolele II „DESFêURAREA EXPERTIZEI CONTABILE” şi III „CONCLUZII”, va prezenta justificat şi fundamentat cauzele care conduc la imposibilitatea efectuării expertizei contabile «comandate» de beneficiarul acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila otto2007 otto2007 Buna ziua, Ce poate face un expert contabil care trebuie sa efectuieze o expertiza contabila judiciara si persoana juridica ce ar trebui sa detina actele si ... (vezi toată discuția)
Expertize judiciare elena13 elena13 Trebuie sa fac o expertiza judiciara. Partile in proces sunt persoane fizice. O parte in proces este actionar majoritar la o firma SA. Obiectivele pe care le ... (vezi toată discuția)
Obiectiuni expertiza contabila cass4 cass4 Buna ziua, Ce cai de atac exista cand se resping obiectiunile la expertiza contabila?Am urmatoarea speta:sunt in litigiu cu as.de proprietari,s-a cerut ... (vezi toată discuția)