avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general expertiza contabila
Discuție deschisă în Contabilitate în general

expertiza contabila

Buna ziua,
Ce poate face un expert contabil care trebuie sa efectuieze o expertiza contabila judiciara si persoana juridica ce ar trebui sa detina actele si sa le puna la dispozitia expertului sustine ca nu le are?( motivand ca este vina salariatilor care nu au predat documentele la schimbarea din functie iar cei care au preluat functia nu au facut proces- verbal de predare primire)

Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2008
ContSters42967, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 22:44, 10 Mai 2008
Expertul nu are drept de control in societatea in care e numit sa faca expertiza, el putand face expertiza numai in baza documentelor puse la dispozitie de catre parti.In lipsa acestora va face mentiune catre instanta de judecata despre motivul ce a stat la baza nerealizarii raportului de expertiza, iar instanta decide daca va sanctiona reprezentantul legal al societatii pentru neprezentarea documentelor solicitate. Eventual ,acesta va actiona in judecata fostii salariati printr-o actiune in raspundere patrimoniala.
Deci daca numai o parte depune documente la dosar in sustinerea pretentiilor sale iar parata ( persoana juridica ) sustine ca nu are documente expertul nu realizeaza raportul de expertiza? Si cu banii cum ramane?( onorariul platit)
În doctrină se opinează că atunci când nu se poate efectua expertiza contabilă, ca urmare a dificultăţilor întâmpinate, se întocmeşte proces-verbal de imposibilitate a efectuării expertizei contabile, dându-se ca exemple de imposibilitate: necesitatea unui prealabil control gestionar, necesitatea aducerii la zi a evidenţelor şi a efectuării altor asemenea lucrări, necesitatea efectuării prealabile a expertizei tehnice sau grafologice, formularea greşită a obiectivelor ori insuficienţa actelor puse la dispoziţia expertului contabil etc.
În urma efectuării expertizei, expertul întocmeşte un raport de expertiză prin care dă posibilitatea instanţei să verifice felul în care el şi-a îndeplinit sarcina şi modul cum a ajuns la concluziile sale.
otto2007 a scris:

Buna ziua,
Ce poate face un expert contabil care trebuie sa efectuieze o expertiza contabila judiciara si persoana juridica ce ar trebui sa detina actele si sa le puna la dispozitia expertului sustine ca nu le are?( motivand ca este vina salariatilor care nu au predat documentele la schimbarea din functie iar cei care au preluat functia nu au facut proces- verbal de predare primire)





În cazuri cu totul deosebite, expertul(ţii) contabil(i) se poate (pot) afla în imposibilitatea întocmirii unui raport de expertiză contabilă, datorită inexistenţei documentelor justificative şi/sau evidenţelor contabile care să ateste evenimentele şi tranzacţiile supuse expertizării. În astfel de cazuri se va întocmi un „RAPORT DE IMPOSIBILITATE A EFECTUÃRII EXPERTIZEI CONTA-BILE”, care va avea aceeaşi structură ca un raport de expertiză contabilă obişnuit (necalificat), dar care, în capitolele II „DESFêURAREA EXPERTIZEI CONTABILE” şi III „CONCLUZII”, va prezenta justificat şi fundamentat cauzele care conduc la imposibilitatea efectuării expertizei contabile «comandate» de beneficiarul acestuia.

NORMA: Redactarea raportului de expertiză contabilă

Lucrările şi concluziile expertizei contabile se consemnează într-un raport scris care trebuie să cuprindă cel puţin trei capitole: Capitolul I, INTRODUCERE, Capitolul II, DESFêURAREA EXPERTIZEI CONTABILE şi Capitolul III, CONCLUZII.
Când au fost numiţi sau angajaţi mai mulţi experţi contabili în aceeaşi cauză, se întocmeşte un singur raport de expertiză contabilă. Dacă sunt deosebiri de păreri între experţi, opiniile separate trebuie consemnate în cuprinsul raportului de expertiză contabilă sau într-o anexă a acestuia.
Semnarea şi depunerea raportului de expertiză contabilă
Raportul de expertiză contabilă se parafează şi se semnează filă de filă, inclusiv anexele.
Raportul de expertiză contabilă se depune la beneficiarul acestuia în termenul legal sau contractual


Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2008
ContSters42967, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila judiciara otto2007 otto2007 As dori un sfat sau o parere competenta: Sunt in proces impotriva Asociatiei de proprietari. Suntem la expertiza contabila. La convocare reprezentantii ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila cu drepturi de autor Daniela04 Daniela04 Buna ziua. As dori sa va intreb daca expertul parte are aceleasi drepturi si obligatii ca si expertul numit , de exemplu , in cadrul convocarii , daca este ... (vezi toată discuția)
Expertiza penala Krissia . Krissia . Intrebare de baraj. Eu stiu ca expertiza dispusa de o instanta pe latura penala nu se plateste. Se face si se suporta in final de infractor. Acum cineva spune ... (vezi toată discuția)