avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune - sot mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune - sot mostenitor

Va rog sa raspundeti cu detalli despre aceasta speta;

Decedat fara urmasi - masa succesorala compusa din casa, teren plus un teren arabil.
Casa si terenul au fost mostenire de la parinti in cota 1/2 cu singura sora in viata si trecute doar pe numele celor doi frate si sora. sora va deschide succesiunea.
Decedatul si sotia (ambii cu dubla cetatenie) locuiesc in strainatate in alt imobil, sora de asemenea. Casa si terenul au fost inchiriate si nu au fost locuite niciodata de catre sotia supravietitoare.
La succesiune care va fi cota mostenita de sotie si care de sora ? Are sotia vreun drept avind in vedere ca casa nu a fost niciodata domiciliul comun cuplului.
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 14:17, 12 Mai 2008
In mod normal, potrivit devolutiunii legale, sotia are dreptul la 1/2 de mostenire din cota de 1/2 din imobilul sotului decedat. deci la 1/4 din imobil.
Cine incaseaza chiria de pe casa?
De cat timp a murit? S-a acceptat succesiunea in termenul de 6 luni (expres, sau tacit)? pentru cine intrebati?
Sora a incasat chiria pe 1/2 si fratele pe 1/2 care li se cuveneau.
Mostenirea de la parinti nu se constituie in bun propriu? sotia fiind in acest caz straina de succesiune?
Amm intrebat IN PREZENT, cine incaseaza chiria? Incasarea chiriei este un act de acceptare a mostenirii.
Sotia nu este straina de succesiune! Probabil sotia a intrat in posesia bunurilor defunctului din strainatate, daca au locuit impreuna.
Daca sora deschide succesiunea la notar, trebuie sa anunte si sotia supravietuitoare. Sotia in concurs cu colaterala privilegiata, adica cu sora defunctului, mosteneste 1/2 din averea lasata de acesta, in timp ce sora mosteneeste cealalta jumatate.
Mostenirea de la parinti este bun propriu al decedatului, dar sotia supravietuitoare are dreptul sa mosteneasca in concurs cu sora supravietuitoare 1/2 din bunurile defunctului.
Atentie, in masa succesorala intra si eventualele bunuri pe care defunctul le-a detinut in strainatate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Succesiune anissia anissia Am avut un var care a decedat in luna noiembrie anul trecut, casatorit dar fara copii. Acum vreo 2 ani se pare ca i-ar fi facut sotiei un act prin care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. de curând sora mea a murit. ea a fost căsătorită ... Marialuiza27 Marialuiza27 Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa ... (vezi toată discuția)