avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... buna ziua - cum fac sa nu mai platesc contributii ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

buna ziua - cum fac sa nu mai platesc contributii pentru pensie?

sotul meu are pfa si a fost la casa jud. de pensii si a dorit sa renute sa-si plateasca cartea de munca iar cei de acolo i-au zis ca daca are un venit sub 80 de milioane ar putea sa renunte dar daca are mai mult nu.
intrebarea mea este,:( venitul lui se imparte la la toata familia (nevasta si copii) sau noi nu contam? :(
Cel mai recent răspuns: cristy1110 , utilizator 14:14, 19 Iunie 2011
Legea pensiilor nr 263/2010 prevede ca persoanele care realizează (PFA/II/IF), în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat – 2022 lei, adica 8088 lei/an, trebuie sa se asigure pt plata contributiei de asigurari sociale. Suma minima este de 222 lei/luna (708X31,3%) pt un venit minim pt care trebuie sa se faca asigurarea de 708 lei.
Venitul se refera la cel realizat de catre PFA.
De asemenea Legea nr 263/2010 la art. 14 prevede:
(1) În situaţia în care pe parcursul derulării asigurării în baza declaraţiei individuale de asigurare se face dovada că există perioade în care nu se realizează venituri, la cererea asiguratului sau din iniţiativa casei teritoriale de pensii, declaraţia poate fi suspendată.
(2) Pentru perioadele de suspendare prevăzute la alin. (1) nu se datorează contribuţie de asigurări sociale.
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
George David, Contabil
G David a scris:

Legea pensiilor nr 263/2010 prevede ca persoanele care realizează (PFA/II/IF), în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat – 2022 lei, adica 8088 lei/an, trebuie sa se asigure pt plata contributiei de asigurari sociale. Suma minima este de 222 lei/luna (708X31,3%) pt un venit minim pt care trebuie sa se faca asigurarea - 708 lei.
Venitul se refera la cel realizat de catre PFA.
De asemenea Legea nr 263/2010 la art. 14 prevede:
(1) În situaţia în care pe parcursul derulării asigurării în baza declaraţiei individuale de asigurare se face dovada că există perioade în care nu se realizează venituri, la cererea asiguratului sau din iniţiativa casei teritoriale de pensii, declaraţia poate fi suspendată.
(2) Pentru perioadele de suspendare prevăzute la alin. (1) nu se datorează contribuţie de asigurări sociale.

In continuarea subiectului.... (personal inca nu am ajuns la Casa de Pensii, mi-am propus sa merg saptamana urmatoare pentru ca anul acesta n-am achitat nimic la ei) ce trebuie facut, prezentat pentru a nu mai plati cei 222 lunar.
Sa zicem ca eu anul acesta nu cred ca voi ajunge la peste 8088 lei, cu
Am intrebat si eu si iata raspunsul pe care l-am primit de la functionara casei de pensii din Bucuresti:
In conditiile in care considerati ca nu veti depasi plafonul de 8.088 lei brut (dovedit cu decizia de impunere de la finante prezentata anul urmator- 2012) orice creanta creata va fi anulata automat si nu voi datora absolut nimic (retroactiv pe 2011) la casa de pensii. Daca depasesc acest plafon cu 0,50 lei insa, voi datora plata integrala pe tot anul cu dobanzi si penalizari aferente.
Se considera deci, ca pentru anul 2011 nu sunt asigurata in sistemul de pensii si prin urmare neplatind contributii nu se va considera la calculul vechimii in munca. La inceputul anului 2012 se va considera ca sunt asigurata in continuare si se va face o notificare in acest sens dar daca nu platesc tot anul si nu cumulez venituri mai mari de 8.088 lei (brut) se urmeaza procedura din anul anterior si tot asa....
Mi s-a mai spus ca venitul minim pentru care trebuie sa se faca asigurarea (actual 708 lei) poate suferi modificari de la an la an dar nu se poate sti daca va creste sau se va diminua.
Deci, sa avem spor dar sa nu depasim plafonul de 8.088 lei daca nu vrem sa platim cei 222 lei lunar la casa de pensii.
Numai bine tuturor!
L.C.
eu la IF am avut incasari de 7900 de lei pe 2010 ,dar decizia de impunere a fost de 8000 de lei.... vreau sa stiu daca sunt obligat sa platesc la casa de pensii retroactiv...
pe anul acesta am 9000 de lei decizie de impunere si in mod clar sunt obligat sa platesc ....ce vreau sa stiu este daca aceasta suma se imparte per membru firma si sa nu mai fiu obligat sa platesc ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Despre cas - administrator la o intreprindere individuala poolmat poolmat ca administrator la o intreprindere individuala ,cum trebuie sa platesc contributiile la pensie , in plus ,m-i s-a spus ,ca la sfarsitul anului , daca nu am un ... (vezi toată discuția)