avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cumul de functii - cumul de ore munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cumul de functii - cumul de ore munca?

1. Un angajator poate incheia mai multe contracte de munca pe timp partial, cu acelasi angajat, dar pentru functii diferite? - conform art.35 codul muncii, DA
2. In cazul acesta art. 111(maxim 48ore/saptamana) si 112 din codul muncii au aplicabilitate individual pentru fiecare contract de munca, sau timpul de munca se cumuleaza pana la nivelul maxim de 48 ore/saptamana?
As dori un articol din lege/legi care sa faca lumina, avand in vedere ca ITM aproba tacit depasirea celor 48 ore in cazul mai multor contracte ale aceeleasi persoane la acelasi angajator, dar nu doreste sa dea in scris ca acele prevederi se refera pentru fiecare contract individual de munca, separat si nu cumulat
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
ianis31, utilizator
Cel mai recent răspuns: ianis31 , utilizator 14:54, 28 Februarie 2011
Nici nu o sa dea scris pentru ca nu ar avea temei legal. Chiar si acceptarea tacita a cumularii unui numar de ore mai mare de 48 pentru acelasi angajator, oricat de multe contracte de munca pe timp partial ar fi folosite la suma mi se pare exagerata. Cuantumul maxim nu e prevazut degeaba in lege. Intr-adevar, daca exsita mai multi angajatori pentru unul si acelasi angajat, e problema acestuia cum intelege sa-si gestioneze timpul, si din punctul meu de vedere se pot cumula prin mai multe contracte atatea ore de munca cate poate duce angajatul respectiv, dar pentru mai multi angajatori.
Situatia pe care o descrieti, mai multe contracte de munca ale unui angajat pentru mai multe posturi din cadrul aceluiasi angajator astfel incat sa se ajunga la 48 de ore, este o metoda josnica de a evita plata de ore suplimentare, iar asta e pana la urma sclavagism. O astfel de situatie se perpetueaza doar pentru ca angajatii fie sunt atat de neinstruiti in propriile drepturi, fie sunt extrem de disperati astfel incat accepta.
Legea se interpretează in litera si spiritul ei.
Cei care afirma ca poti avea 20 de CIM se bazeaza pe faptul ca ceea ce nu este interzis este permis.
Daca legea er fi interpretata corect ar numarul de ore de munca, indiferent cate CIM uri s ar aduna nu ar putea depasi 8 pe zi.
Dar atat timp cat un lucru nu este interzis, atat timp cat un lucru nu este sanctionat, aveti dreptul de abuz asupra sa (abuz în sensul bun ... usus, fructus si abusus).
Legea nu limiteaza numarul de contracte de munca pe care o persoana le poate avea, pentru ca daca ar face-o ar fi o limitare a dreptului la munca si o astfel de reglementare ar fi constata ca fiind neconstitutionala in scurt timp. Limitarea numarul de ore este pentru un angajator, in sensul ca mai mult de 48 de ore la acelasi angajator ar insemna abuz din partea angajatorului, cu atat mai mult cu cat se ajunge la acest numar sau mai multe prin cumularea mai multor contracte individuale. In acelasi sens, dreptul la repaus zilnic si saptamanal nu reprezinta pentru angajat o obligatie, insa nerespectarea acestui drept de catre angajator, poate avea consecinte contraventionale si procesuale.
Deci concluzie: - Codul muncii nu interzice cumulul de functii la acelasi angajator, si nici nu limeteaza sau cumuleaza numarul de ore prestate de angajat, binenteles presupunand ca si angajatorul si angajatul sunt de buna credinta, si excluzand abuzul de orice natura. Vorbim doar din punct de vedere legal, pe articole din lege!
Nu sunt de acord cu ideea ca prin cumul se evita plata orelor suplimentare, ci dimpotriva, ca se doreste o plata mai mare, deoarece orele sunt stric limitate de art. 111 <maxim 48 ore/saptama, inclusiv ore suplimentare>.
De asemenea nici afirmatia ca ,,ceea ce nu este interzis este permis" nu este suficienta si oportuna pentru a fi folosita in relatia cu ,,anumite autoritati".
Pentru repaus putem invoca alte articole, printre care si 112, care spune ca intre 2 zile consecutive de munca trebuie asigurat cel putin 12 ore, dar si aici se poate interpreta, daca se aplica independent pt fiecare contract(avand in vedere ca fiecare contract semnat reprezinta o consimtire a vointei partilor), sau se cumuleaza si asta inseamna ca angajatorul si angajatul pot cumula pana la 12 ore/zi.
INREBAREA ramane....cand stim ca un articol se refera la angajator, vezi replica ,,Limitarea numarul de ore este pentru un angajator, in sensul ca mai mult de 48 de ore la acelasi angajator ar insemna abuz din partea angajatorului" si cand la angajat, vezi ,,articolele 3, 8 si 35, din codul muncii(dreptul la munca, nu poti interzice cuiva sa munceasca sau nu intr-u anumit loc, si dreptul la cumul)!
Acordul de vointa se realizeaza prin semnarea contractelor.
Abuzul se refera in cazul obligatiei prestarii de munca suplimentara, sau program prelungit peste 12 ore/zi un numar consecutiv de zile, dupa care primeste liber prin compensatie, dar cumulat pe o luna nu se depaseste 168 ore, in medie, si aici reglementeaza codul muncii abuzul, si anume PENTRU FIECARE CIM IN PARTE!
Durata de maxim 48 de ore pe săptămână se referă la un singur contract individual de muncă. În alţi termeni, salariaţii cumularzi pot depăşi durata maximă instituită de Codul Muncii.

Alte discuții în legătură

Norma de munca busubianca busubianca Buna ziua, As avea si eu o intrebare: Sunt angajata in functie de economist cu contract de munca(perioada nedeterminata), 8 ore in cadrul unei societati, in ... (vezi toată discuția)
Cumul de functii lt lt Buna ziua, Daca o persoana are un CIM incheiat pe perioada nedeterminata, cu o norma de timp de 8 ore, pentru o anumita functie, se poate face un act ... (vezi toată discuția)
Un angajator, 2 contracte de munca pentru un angajat? slavi slavi Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoare problema: In cadrul aceleiasi scoietati comerciale - furnizor de servicii medicale - functioneaza un ambulatoriu de ... (vezi toată discuția)