Buna ziua,
Daca o persoana are un CIM incheiat pe perioada nedeterminata, cu o norma de timp de 8 ore, pentru o anumita functie, se poate face un act aditional la CIM in care este mentionat ca din cele 8 ore, de exemplu 3 ore va indeplini o alta functie cu un alt salar tarifar? Adica, pe acelasi CIM sa fie 2 functii, cu 2 fractiuni de timp si cu 2 salarii tarifare diferite?
Va multumesc.
In Codul Muncii 2011, Art. 35, alin. 1 a fost modificat astfel: "Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea".
Practic, aceasta modificare insemna ca de acum incolo Cumulul de Functii este permis pe deplin, inclusiv la acelasi angajator. Nu se impune conditia ca al doilea contract sa fie incheiat cu fractiune de norma.
E drept, si pana acum, din punct de vedere strict juridic, acest lucru se putea. Nu exista baza legala pentru a se contesta dreptul constitutional al salariatului de a incheia contracte de munca in regim de cumul de functii nu numai pentru angajatori diferiti, dar chiar si pentru acelasi angajator. Totusi, cele mai multe inspectorate teritoriale de munca refuzau inregistrarea unui al doilea contract de munca incheiat in paralel intre aceleasi parti (acelasi angajator si acelasi salariat). Si aceasta chiar daca respectivele contracte de munca se incheiau pentru activitati diferite. Motivul (declarat sau nu) era urmatorul: potrivit art. 111 alin. (1) din Codul muncii, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare . Inspectoratele teritoriale de munca socoteau ca, daca ar admite posibilitatea incheierii de contracte de munca in regim de cumul de functii la acelasi angajator, atunci aceste dispozitii legale, extrem de restrictive, puteau fi eludate. Salariatul ar fi putut lucra, in final, pentru angajatorul sau, mai mult de 48 de ore pe saptamana.
Nu uitati ca in Codul Muncii 2011 a fost modificat si Art. 111 alin. 2, 3, 4, care pastreaza durata saptamanala maxima a timpului de munca, inclusiv orele suplimentare, de 48 de ore dar schimba perioada de referinta, care se prelungeste la 4 luni potrivit legii, respectiv la 6 sau 12 luni potrivit contractului colectiv de munca.
In privinta Cumulului de Functii mai exista o modificare importanta efectuata de Codul Muncii 2011. Art. 35 alin.3 din Codul Muncii vechi a fost abrogat. Respectivul articol prevedea ca "Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza". Prin abrogarea sa, conceptul de functie de baza isi pierde relevanta. Singura limita a cumulului de functii o constituie incompatibilitatile.
Cu stima,
Diana
Buna ziua,
Daca o persoana are un CIM incheiat pe perioada nedeterminata, cu o norma de timp de 8 ore, pentru o anumita functie, se poate face un act aditional la CIM in care este mentionat ca din cele 8 ore, de exemplu 3 ore va indeplini o alta functie cu un alt salar tarifar? Adica, pe acelasi CIM sa fie 2 functii, cu 2 fractiuni de timp si cu 2 salarii tarifare diferite?
Va multumesc.
1. Nu merge cu doua sau mai multe functii pe acelasi CIM.
2. II faceti cate un CIM pentru fiecare post.
Buna ziua!
Dar se poate aplica si institutiilor finantate intergral de la bugetul de stat?
Multumesc!
Da, art.35 alin.1 C.mun. se aplica si sectorului bugetar , cu exceptia situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Asta este si parerea mea, ca nu poti avea 2 functii cu doua salarii tarifare, pe acelasi CIM. Adica 6 ore castig de exemplu 1 leu/h si 2 ore am alta functie si castig 3lei/h. Dar nu scrie nicaieri clar lucrul asta si ca urmare se fac tot felul de acte aditionale aiurea la CIM :(.
Doua cim cu 8 ore
miroslava
Buna ziua!
Va rog frumos sa ma informati daca putem sa incheiem un CIM cu opt ore unui salariat care lucreaza si ca profesor tot opt ore.
Stiam ca orice ... (vezi toată discuția)