avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cumul de functii - cumul de ore munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cumul de functii - cumul de ore munca?

1. Un angajator poate incheia mai multe contracte de munca pe timp partial, cu acelasi angajat, dar pentru functii diferite? - conform art.35 codul muncii, DA
2. In cazul acesta art. 111(maxim 48ore/saptamana) si 112 din codul muncii au aplicabilitate individual pentru fiecare contract de munca, sau timpul de munca se cumuleaza pana la nivelul maxim de 48 ore/saptamana?
As dori un articol din lege/legi care sa faca lumina, avand in vedere ca ITM aproba tacit depasirea celor 48 ore in cazul mai multor contracte ale aceeleasi persoane la acelasi angajator, dar nu doreste sa dea in scris ca acele prevederi se refera pentru fiecare contract individual de munca, separat si nu cumulat
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
ianis31, utilizator
Cel mai recent răspuns: ianis31 , utilizator 14:54, 28 Februarie 2011
Se evita plata orelor suplimentare, pentru ca angajatul care cumuleaza mai multe contracte de munca la unul si acelasi angajator, va acumula acel numar de ore sau le va depasi in fapt, insa pentru fiecare din contracte va munci maxim 8 ore (in drept), ceea ce inseamna o plata 100% pentru fiecare ora.

In teza contrara, daca s-ar ajunge la maximul de 48 de ore pe saptamana dintr-un singur contract , 8 din acestea ar fi platite la nivel de minim 175%/ora in functie de eventuale reglementari conventionale colective. Astfel, cele 8 ore care ar fi platite ca suplimentare, sunt platite tot 100%. Per total, angajatul pierde.

Luam exemplul: un contract de 8 ore/zi, 40 de ore pe saptamana, luam ca referinta 10 lei pe ora. Saptamanal ar incasa 400 lei pentru programul normal, plus 8x17,5/ora suplimentara, in total 400+140=540 lei=> o medie de 11,25 lei /ora.

Daca am avea de exemplu 2 contracte la acelasi angajator, unul de 8 si unul de 2 ore, ar insemna ca angajatul primeste pentru 50 de ore pe saptamana 500 lei=> o medie de 10 lei/ora si 2 ore in plus de munca pe saptamana.

=>angajatul pierde si la nivel de remuneratie si la nivel de timp de repaus.
NU se pune asa problema. Discutam strict pe lege, unde conform art. 8 ,,Relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte". Nu luam in discutie posibilele abuzuri, care sunt exceptii regretabile, ci legea si de asemenea prevederile Art. 35.
- (1) Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
(3) Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.
Asadar nici o restrictie legat de timp, angajator, angajat, program de munca, etc.
Discutia o doresc strict in interpretarea legii si a legalitatii, si nu in prisma moralitatii sau a bunului plac ori bunului simt.
Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2011
ianis31, utilizator
De acord cu dumneavoastra, insa din interpretarea alin 3 al art. 35, reiese, avand in vedere formularea "salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator" faptul ca resectivul cumul de functii presupune cate un angajator pentru fiecare functie, nu unul si acelasi angajator pentru 2 sau mai multe functii. Abuzul de care vorbeam este unul care decurge din lege, care la acest moment este destul de permisiva din punctul asta de vedere.
Presupunand ca sunt mai multe CIM la acelasi angajator, in continuare angajatul are dreptul sa alega unul din contracte ca find baza, in functie de conditiile contractuale, si in fiecare contract exista un angajat si un angajator, iar expresia ,,fiecarui angajator" se poate interpreta si ca nu este suficient sa anunti doar angajatorul cu locul de baza, ci pe toti, indiferent daca este sau nu loc de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norma de munca busubianca busubianca Buna ziua, As avea si eu o intrebare: Sunt angajata in functie de economist cu contract de munca(perioada nedeterminata), 8 ore in cadrul unei societati, in ... (vezi toată discuția)
Cumul de functii lt lt Buna ziua, Daca o persoana are un CIM incheiat pe perioada nedeterminata, cu o norma de timp de 8 ore, pentru o anumita functie, se poate face un act ... (vezi toată discuția)
Un angajator, 2 contracte de munca pentru un angajat? slavi slavi Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoare problema: In cadrul aceleiasi scoietati comerciale - furnizor de servicii medicale - functioneaza un ambulatoriu de ... (vezi toată discuția)