avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire complicata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire complicata

Tatal meu a fost casatorit inainte de casatoria cu mama mea.Din prima casatorie au rezultat 3 copii,acestia au varste cuprinse intre 30 si 40 de ani.Din a doua casatorie a rezultat un singur copil,eu(19 ani).Cand tatal meu a parasit-o pe prima lui sotie i-a lasat acesteia si copiilor un apartament.Din casatoria cu mama mea a rezultat un apartament trecut atat pe numele ei cat si pe numele tatalui.Parintii mei doresc sa faca un contract de vanzare cumparare intre soti astfel tatal meu doreste sa i lase mamei mele tot apartamentul fara ca ceilalti copii din prima casatorie sa aiba vreun drept,dar stiu ca este ilegal potrivit Codului civil donatia poate fi atacata...exista si alte solutii?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 23:11, 17 Februarie 2011
Da. Sa divorteze de comun acord, sa faca act de vanzare cumparare, dupa care sa se casatoreasca din nou.
contract de vanzare cumparare, nu, donatie, nu.
Poate face testament prin care o instituie legatar universal pe actuala sotie.
Poate divorta...cel putin formal.
Pot vinde amandoi unui tert , urmand ca tertul sa va vanda dvs...
Asa cum si dvs. stiti expuneti o problema delicata si solutiile sunt la fel de delicate.Nu as putea sa va dau sfaturi nici la limita legalitatii si nici la limita moralitatii...

succes
av. Ileana Schwarz
ambii parinti va vand apartamentul dvs (eventual cu rezerva uzufructului viager pentru ei pentru a mai scadea costurile) dupa care dvs donati mamei.
Testamentu este o buna solutie dar stiu ca poate fi atacat si de aici un lung proces care probabil se va termina si in favoarea "fratilor" mei vitregi.
In cazul in care tatal meu moare in ce procent ma incadrez ca mostenitor al apartamentului?Mama mea spune ca amandoua avem dreptul la jumatate iar cealalta jumatate se imparte la 3(fratii vitregi) Va multumesc extrem de mult pt raspunsuri.
vorbim despre jumatatea tatalui (mama are jumatatea ei)
mamei i se cuvine 1/4 ... deci 1/8 din intregul apartament si ajunge sa cumuleze 5/8 (sau 20/32)

copiii impart intrei ei restul de 3/4, inseamna ca primesc 3/16 fiecare,(din jumatate) deci 3/32 din intregul apartament este cota fiecarui copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire diana_radu2007 diana_radu2007 Buna ziua,va rog frumos sa ma lamuriti si pe mie in urmatoarea problema.Suntem 2 copii la parinti,eu din prima casatorie a mamei,sora mea rezultata din a doua ... (vezi toată discuția)
Despre succesiune michelle2011 michelle2011 Inainte sa se cunoasca,mbii mei parinti au avut cate o casatorie anterioara,din care au avut cate 2 copii fiecare. Dupa ce a divortat fiecare,lasand in urma si ... (vezi toată discuția)
Succesiune lolyy lolyy as dori sa stiu ce cote revin mostenitorilor dupa succesiune. mama a decedat de 12 ani. Tata sa recasatorit acum 6 ani si a vandut apartamentul si sa mutat ... (vezi toată discuția)