avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Termen procedura conciliere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Termen procedura conciliere

Care este sancţiunea nerespectarii termenului de 15 zile, prevazut de art.720 ind.4, privind inivitatia de a participa la concilierea directa, in sensul in care intre data primirii notificarii si data stabilita pentru conciliere sunt 13 zile?
Multumesc
s-ar putea ca cel interesat, adica adversarul, sa invoce prematuritatea actiunii......dar cum reactioneaza instanta in astfel de cazuri....parerea mea daca ai respectat acel termen de 30 de zile dupa primirea concilierii si neprezentarea lui nu vor fi probleme...
Dat fiind faptul ca termenul este imperativ prevazut "data convocarii pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate..." nerespectarea acestuia poate conduce (la cererea partii interesate) la respingerea actiunii promovate ca fiind prematur introdusa.
Se poate insa proceda la invitarea la conciliere directa, de acesta data cu respectarea termenului pentru a evita o eventuala respingere a cererii pe cale de exceptie.
Succes si atentie la termenele imperative.
anjinsan nu a facut o astfel de convocare, ci se pare ca a primit, caci are un alt subiect deschis in acest sens.
Aurelia, de ce ar fi prematura? Consideri ca actiunea astefl introdusa, cu nerespectarea termenului imperativ de conciliere, are concilierea "lipsa"? Adica aceasta e nula?
Sau cum?
Caci citatia care nu ajunge la parte cu termenul imperativ prevazut de lege inaintea zilei fixate pentru sedinta nu e chiar nula, nu? :hm: Sau s-ar putea cere nulitatea procedurii astfel indeplinite?
Adica, ma intereseaa subiectul, insa mai exact: de ce si in ce baza?
Daca se presupune o vatamare a partii convocate astfel eu, ca parte adversa, as putea arata instantei ca e vorba despre o convocare intre PJ, adica PJ nu putea fi plecata din oras in intregimea sa, asa incat orice secretara putea trimite un act prin care sa ceara alt termen, in caz de lipsa persoana de decizie din firma...
Si atunci, numai daca nu arati alta vatamare, actul ar putea fi considerat legal...

In esenta, sunt de acord cu tine, consider ca e gresit, insa ma intereseaza motivarea, caci cam orice motivare gasesc, gasesc si combaterea ei... :O
=D>intrebarea este extrem de interesanta.
Cred ca sunteti de acord cu faptul ca cel mai usor este sa gasesti o exceptie care sa inlature (cel putin pe moment) judecarea fondului, iar daca adversarul "te ajuta" bravo lui,...eventual trebuie lasat sa plateasca si taxele de timbru..
In ceea ce priveste CITATIA raspunsul ....este dat de practica "UNITARA?????" a instantelor de judecata:O
Prevederile privind efectuarea concilierii prealabile sunt obligatorii, in schimb termenele, conditiile, locul, mijloacele si modalitatile de manifestare a vointei partilor sunt recomandate de art 720 ind 1 incepand cu alin 2
In acest sens (si apropos de practica unitara!!!) ICCJ dec 348/2005 "nerespectarea unora din prevederile art 720 ind 1 c.p.c.nu atrage automat nulitatea concilierii ci numai daca partea dovedeste o vatamare.

Sau: " prezentarea reprezentantilor paratei la conciliere ... fara a formula obiectiuni cu privire la data fixata pentru conciliere acopera nerespectarea de catre reclamanta a intervalului de timp prev, de art. 720 in 1 c. p. c. pentru convocarea concilierii" (ICCJ 828/2005).

Asa ca depinde de norocul pe care-l ai.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Termen anjinsan anjinsan Sa spunem ca in data de 24 a lunii aprilie primesc o invitatie de a participa la o conciliere directa, pentru data de 09.05. Cand se implineste termenul de 15 ... (vezi toată discuția)
Doar pentru specialisti..conciliere art720"???? nicusorilinca nicusorilinca am fost convocati la o conciliere prealabila ,indicandu-se locul desfasurarii acesteia, iar ca data 15 zile de la data primirii!!in a 14a zi la biroul ... (vezi toată discuția)
Conciliere prelabila Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Am si eu o nelamurire si nu gasesc nimic ca sa ma lamureasca (doctrina si/sau practica). Exceptia lipsei procedurii concilierii directe se poate invoca ... (vezi toată discuția)