Conform art.720 ind. 1 al.3, din CPC, data convocarii pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de data primirii actelor comunicate potrivit alin .2.
Deci, dupa parerea mea nu te-ai dus in termen.Termenul curge dupa implinirea celor 15 zile.
Nu stiu ce exceptie vrei sa invoci Ai putea sa invoci o exceptie de prematuritate, daca nu s-ar fi realizat procedura, dar procedura s-a realizat, exista convocare, confirmare de primire,etc...
Daca te-ai fi dus in a 16-a zi si nu ai fi gasit pe nimeni, poate ca ai putea invoca o exceptie pe "lipsa de interes".
Incearca, instanta poate ar respinge cererea , ar ramane sa stabiliti o noua conciliere pentru stingerea debitului si astfel ai evita plata cheltuielilor de judecata.
Art 720 ind 1 C. proc civ .
1. In procesesle si cererile in materie comerciala ....reclamantul va incerca solutionarea litigiului prin conciliere ...
2. In scopul aratat la alin 1 reclamantul va convoca ...
3. DATA nu se va FIXA mai devreme de 15 zile de la ...
In mod similar art 114 ind 1 c. proc civ. zice ca "Primul termen de judecata va fi STABILIT astfel incat de la data primirii citatiei, paratul sa aiba la dispozitie 15 zile pentru a-si pregati apararea".
Aceeasi RATIUNE sta la baza celor 2 texte.
Dar n-am vazut inca o citatie in care DATA procesului sa fie "fixata" "in termen de 15 zile de la primirii" (citatie) ...adica intr-o joi sau poate intr-o miercuri, in functie de cat il duce capul pe impricinat sa calculeze termenele procedurale.
Bunoara, @cazacioc zice ca a 16-a zi ar fi fost data buna, iar eu zic ca a 17-a, pentru ca termenele procedurale "se inteleg pe zile LIBERE" (101 c. p.c), pline, intregi, "rotunde" (neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit). Si nu rezulta de aici ca vreunul din noi ar fi mai destept, ci ca, asupra problemei acesteia, daca intrebati 2 avocati veti obtine ...3 pareri.
Problema este aceea ca ...n-ati croit vreo obiectiune cu privire la "fixarea" (ca nuca-n perete) a termenului (de-aia e bun un consilier la casa omului si mai cu seama prin preajma unei societati)
Ori dispozitiile art 720 ind 1 sunt obligatorii, dar "termenele, conditiile, locul ...sunt recomandate in articolul mentionat incepand cu alin 2, dar nu reprezinta conditii cerute imperios de lege, astfel ca nerespectarea unora dintre acestea nu atrage automat nulitatea concilierii prealabile, ci numai daca partea dovedeste o vatamare" (I.C.C.J sec. com. dec. 348/26.ian. 2005).