acest subiect este foarte ambigu si este foarte interpretabil in fel si chip deoarece exista asociatii de proprietari , la care si proprietari care au centrale termice platesc o suma la caldura aferenta tevilor care trec prin apartamentelor. Unii din ei zic ca leau izolat , alti ca leau incadastrat in perete si nu degaje caldura sau ca si apartamentele celelalte benficiaza de caldura cu care isi incalzesc apartamentele respectiv peretii , dar normal ar trebui sa platesca deaorece factura la caldura emisa de Termoficare se imparte la suprafata apartamentelor , si daca nu platesc nimik , se reflecta in cota de intretinere a celorlalti locatari , si apar pierderi si se acumuleaza datorii fata de termoficare .
la o asociatie de 320 de apartamente cu este a mea vreo 50 au centrale si nu platesc nimik , cine plateste diferenta de la factura ? daca astia nu platesc nimik ?
Opinie:
Dar cand termica inca nu a dat drumul la caldura si cei cu CT incalzezc, pierzand prin pereti si tavane caldura pe care singur o platesc cum este? Sau cand tevile de la termica sunt amortite in cea mai mare parte a timpului?
O teava cu D=28 mm si inaltime 2300mm poate incalzi 30-50% din suprafata locuintei (fiindca atat se cere contravaloare)? Atunci dati jos caloriferele si puneti 3-4 astfel de tevi.
Eu cred ca trebuie sa-i vedeti pe cei racordati la sistemul centralizat care si-au adaugat "n" elementi fata de cat erau prin standard.
Pentru spatiile comune DA, plateste si cei cu CT, daca exista sistem de incalzire al acestora.
@cartaya
Daca blocul este contorizat cu repartitoare, atunci cei cu CT platesc la caldura la comun conform Ordinului 343/2010 al presedintelui ANRSC.
Daca blocul nu este contorizat atunci acest aspect este lasat la latitudinea asociatiilor de proprietari sa-si organizeze cum doresc ele plata acestei calduri la comun.
eu vorbesc de blocul meu format din 10 apartament , 5 cu 3 camere, 5 cu 4 camere , dintre care 3 cu 4 camere au centrala termica .
celelalte 3 apartamente nu avem repartitoare de costuri pe fiecare calorifer , ci la subsolul blocului este in contoar de energie termica .
va trebui ca in adunarea generala a proprietarilor sa propun acesta problema ca si cei cu ct sa platesca o cota parte .
multumesc
Buna ziua,
Doresc si eu sa va pun o intrbebare:
In conditiile in care exista un Ordin al ANSCR in care de la 1 ianuarie esti obligat vrei,nu vrei sa platesti cota parte la caldura.....cote aberante,zic eu de 30-50% din factura de caldura.....de ce inca exista asociatii de proprietari care nu obliga pe cei cu CT sa plateasca nimic????(desi este si o HCL a or.Brasov din 2008!!!!)
In 2009 ni s-a impus cu 3-4 zile inainte de furnizarea ag.termic,sa primim o comisie de la CET...pentru invenatrierea tevilor......Am sesizat faptul ca din 3 coloane cate strabate ap.meu,numai una singura merge si sa nu mi le puna la plata,ca nu platesc cat pentru 3! Mi s-a raspuns ca ele nu au cum sa verifice(era si normal,nu...doar inca nu era g.termic) si ca pur si simplu nu le intereseaza acest aspect!!!!!
Dupa reclamatia la OPC si scandalul care a iesit au mai venit de 2 ori in control......)
Dupa acest incident,nimeni nu a zis nimic,nimeni nu a comunicat rezultatul acestor inventarieri sau obiectivul!! pentru ca la plata intretinerii din luna ianuarie(adica in februarie 2010)ne-au obligat, pe toti cei cu centrale sa platim cota parte...unora ne-a venit suma de plata la caldura de 65-103 ron la un ap.de 2 cam(micut-cca 35 mp).Nu putem intelege de ce la 2 ap.identice sumele erau atat de diferite !!!!!!!!!!!!! in ideea ca nimeni nu a schimbat tevile din ap. !!!!! (un ex.:mie la un ap. de 2 cam mi s-a "atribuit" cota parte - 67 ron,in timp la un ap.de 3 cam i-a fost "atribuit" 64 ron!!)
Au spus ca este o lege prin care sunt obligati sa-si faca conventii civile cu CET-ul si "saracii"(pentru ca lor le-a venit cota parte 150 ron pentru un ap.de 2 cam cu apa calda cu tot!!!!-iar noua cu CT 103 ron!!!)......s-au grabit sa o asculte(cei fara CT).Buuuun. In aceeasi lege se specifica si faptul ca asociatie trebuie sa aiba o Conventie la nivel de scara/imobil cu ceilalti locatari ai imobilului....se presupune corect ca, daca m-am debransat(le-am platit toate taxele) nu mai existam in sistem ca beneficiar al ag.termic.Bineinteles ca la noi administratoarea s-a facut ca ploua!!!! La prima lista cu aceste sume exorbitante trecute la caldura,am refuzat aproape toti cei cu CT sa platim pe motiv ca : nu se indeplinesc cele trei puncte din lege pentru a ne putea obliga sa participam la plata acestora: nu avem conventii civile direct cu cCET-ul,nu exista un ceas de masurarea ag.termic decat unul la 2 scari,nu individual cum se specifica si nici macar unul la un imobil intreg....si bineinteles ca nimeni nu ne-a intrebat daca semnam sau nu o conventie la nivel de scara/imobil......Deci nici unul dintre cele 3 puncte necesare aplicarii legii nu era respectata.....Mentionez ca suntem toti absolut hotarati sa nu platim sumele exorbitante de la caldura din sezonul trecut.....pentru ca nu au avut temeiul legal de facturare......
Dupa ce am izolat tevile,anul acesta in primele luni ne-a venit de plata 1-2 ron(acceptabil zic eu)(tevile la subsol sunt izolate,pe scara nu avem calorifer).La factura de luna trecuta au marit taxa la 6-7 ron.sau mai mult........Ni s-a comunicat ca "vom vedea noi" ce se va intampla dupa 1 ianuarie cand ne vor pune la plata 50% din suma de pe factura de caldura...cand in lege scrie clar ca se aplica doar celor care nu au repartitoare si nu li s-au inventariat tevile.....):rtfm::foottap::angry:
Nimeni nu zice ca suntem chiar impotriva sa platim o cota parte,DAR de aici si pana la cote de 103 ron/ap.de 2 cam.........
Suntem in urmatoarea ipostaza: nu merg 2 coloane,tevi izolate in ap,fara calorifer pe scara,cu tevi izolate la subsol......bineinteles nici un repartitor de caldura in tot blocul......ca doar au inventariat tevile....nu? (A! si am mai cerut cf.Ordinului ANSCR sa vina sa ne masoare cf.acestuia temperatura pe care o emana tevile........zero raspuns......)
La un bloc vecin,ce face parte din alta asociatie(dar culmea sediul il are in acelasi ap.cu asociatia noastra....) toti locatarii cu CT au O(zero) de plata cota parte la caldura.
Repet intrebarea: Cum e posibil ca in conditiile aceleiasi Legi/Ordin unele asociatii sa "beneficieze" ad-literam de ea......iar altele sa o poata inca "fenta"???? Mai pot "fenta" Legea si acum dupa 1 ianuarie???? Si daca da....asta nu e discriminare?????
:OX-(
Fiecare presedinte, membru al comitetului si administrator raspunde de modul in care aplica legea. Eu va inteleg supararea, dar nu ii puteti certa pe cei care aplica legea doar pentru ca exista unii care nu o respecta.
Acel ordin 343 se refera strict la asociatiile care au repartitoare de cost. In blocurile in care nu exista repartitoare, plata consumului comun este reglementata de comitetul executiv al asociatiei respective.
Nu cunosc decizia Consiliului Local, dar ea nu poate incalca prevederile ordinelor ANRSC.
Ref. ordin 343-2010
nana_bv
Am citit discutiile aparute pe acest forum vizavi de acest ordin 343...in blocul in care locuiesc eu sunt doar 2 scari ,in total 20 apartamente din care doar 7 ... (vezi toată discuția)