1. Cum se interpretează şi se aplică art. 205¹ din Statutul profesiei, cu privire la evidenţa contabilă şi folosirea formularelor cu regim prestabilit în activitatea desfăşurată de avocaţii colaboratori pentru tratarea clientelei personale.
(.../...)
În ceea ce priveşte onorariile derivate din contractele de asistenţă juridică încheiate pentru clientela personală, acestea revin – total sau parţial – avocatului colaborator, în funcţie de prevederile contractului de colaborare. Concret, pentru ca avocatul colaborator să încaseze aceste onorarii, sunt necesare două operaţiuni: 1). clientul personal al avocatului colaborator achită onorariul către forma de exercitare – cu care a încheiat contractul de asistenţă juridică – din care face parte colaboratorul; 2). forma de exercitare se desocoteşte cu colaboratorul, remiţând acestuia din urmă onorariul cuvenit – integral sau parţial –, conform înţelegerii exprimate în contractul de colaborare. Constatarea celor două operaţiuni se face, pentru cea dintâi, prin chitanţa eliberată clientului de către forma de exercitare, iar pentru cea de a doua, prin chitanţa eliberată de colaborator formei de exercitare din care face parte.
Desigur, aceste rezultate financiare nu au legătură şi, prin urmare, nu pot afecta cuantumul retrocedărilor lunare de onorarii prevăzute în contractul de colaborare (în cazul avocatului colaborator stagiar, acest cuantum trebuie să fie – conform art. 283 alin. 1 din Statutul profesiei – corespunzător cel puţin venitului minim garantat pe economia naţională). Evident, colaboratorul va păstra integral onorariile obţinute din activitatea pentru care a fost desemnat de serviciul de asistenţă judiciară al baroului (art. 205¹ alin. 8 coroborat cu art. 283 alin. 1 din Statutul profesiei).
~ final discuție ~