avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Clientela personala si onorarii av. stagiar
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Clientela personala si onorarii av. stagiar

Rog pe cineva sa ma lumineze cu privire la onorariile retrocedate intre "maestru" si stagiar:
-daca inchei, ca stagiar, un contract de colaborare in care este prevazut acordul indrumatorului cu privire la tratarea clientelei personale si un procent din onorariile astfel incasate, cum se face in concret desocotirea? Eu stiu asa: contractul de asistenta se incheie intre forma de exercitare a profesiei si client (chiar daca e personal) ceea ce inseamna ca achitarea onorariului se face tot catre "maestru" si acesta elibereaza chitanta clientului. In momentul in care primesc procentul din acest onorariu eliberez si eu o chitanta indrumatorului.:O Asa se face? Pot sa incasez direct de la clientul personal onorariul si sa-i tai chitanta pe toata suma sau aceste documente le utilizez doar pentru ceea ce primesc de la indrumator?
:(
Cel mai recent răspuns: Avran Razvan - Cabinet Avocat , Avocat 10:51, 20 Februarie 2011
Decizia nr 523 1 iulie 2009 al Consilium UNBR (interpretativ):
1. Cum se interpretează şi se aplică art. 205¹ din Statutul profesiei, cu privire la evidenţa contabilă şi folosirea formularelor cu regim prestabilit în activitatea desfăşurată de avocaţii colaboratori pentru tratarea clientelei personale.
(.../...)
În ceea ce priveşte onorariile derivate din contractele de asistenţă juridică încheiate pentru clientela personală, acestea revin – total sau parţial – avocatului colaborator, în funcţie de prevederile contractului de colaborare. Concret, pentru ca avocatul colaborator să încaseze aceste onorarii, sunt necesare două operaţiuni: 1). clientul personal al avocatului colaborator achită onorariul către forma de exercitare – cu care a încheiat contractul de asistenţă juridică – din care face parte colaboratorul; 2). forma de exercitare se desocoteşte cu colaboratorul, remiţând acestuia din urmă onorariul cuvenit – integral sau parţial –, conform înţelegerii exprimate în contractul de colaborare. Constatarea celor două operaţiuni se face, pentru cea dintâi, prin chitanţa eliberată clientului de către forma de exercitare, iar pentru cea de a doua, prin chitanţa eliberată de colaborator formei de exercitare din care face parte.
Desigur, aceste rezultate financiare nu au legătură şi, prin urmare, nu pot afecta cuantumul retrocedărilor lunare de onorarii prevăzute în contractul de colaborare (în cazul avocatului colaborator stagiar, acest cuantum trebuie să fie – conform art. 283 alin. 1 din Statutul profesiei – corespunzător cel puţin venitului minim garantat pe economia naţională). Evident, colaboratorul va păstra integral onorariile obţinute din activitatea pentru care a fost desemnat de serviciul de asistenţă judiciară al baroului (art. 205¹ alin. 8 coroborat cu art. 283 alin. 1 din Statutul profesiei).

Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
Multumesc!=D>
Multumesc la randul meu dlui Alvarolipo
Nu e nimic, sunt interesat in ceea ce priveste profesia in Romania. Straini avem si acum o porticica pentru a deveni definitivat. Deocamdata studiez...
Multa bafta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Client personal avocat stagiar mmu mmu Exista o instructiune emisa de Barou in 2007 prin care se interpreteaza art 205.1 din Statut si care aduce clarificari referitoare la colaborarea avocatului ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar geo26 geo26 avocatul stagiar care are un contract de colaborare cu avocatul indrumator mai poate colabora si cu alti avocati (definitivi) pe anumite dosare, spete alte ... (vezi toată discuția)
si-a facut cineva stampila personala ca av. stagiar colaborator? marinaL marinaL Buna! Am si eu o nelamurire. Este vorba de posibilitatea de avea clienti proprii, iar indrumatorul imi permite. Imi poate spune cineva care e procedura ... (vezi toată discuția)