avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ajutor nerespectare hotarare judec.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ajutor nerespectare hotarare judec.

buna ziua. In urma unui divort copilul in varsta de 3 ani a fost incredintat mamei prin sentinta irevocabila.Tatal cetatean turc are program de vizita cu luare la domiciliul sau in fiecare luni , miercuri si duminica din saptamana, intre anumite ore precum si dreptul de a avea legaturi personale cu minorul.Mama a facut pasaport copilului si a plecat cu el din tara in Italia.Tatal este acum privat de programul de vizitare al minorului, pentru ca e cetatean turc si nu poate merge in vizita intr-un stat UE , pt ca Turcia nu e membra a Uniunii.Ce se poate face in acest caz? Se poate face o plangere penala cf art 307 CP pentru nerespectarea programului de vizitare si pentru impiedicarea tatalui de a avea legaturi personale?care sunt sansele ca minorul sa fie adus inapoi in tara si care sunt procedurile pe scurt de urmat?multumesc
Cel mai recent răspuns: leonida , utilizator 17:33, 21 Iulie 2010
Nu intotdeauna mamele au dreptul de a le fi incredintat minorul ..... Din mesajul initial nu reiese ca a fost informat despre noul domiciliu al copilului, ci doar spune ca mama a plecat cu copilul in Italia.
Exista o hotarare judecatoreasca cu privire la dreptul de vizita al tatalui si care trebuie respectata .... domiciliul cetăţeanului român minor se stabileşte de drept, în condiţiile legii, în statul în care au domiciliul ambii părinţi sau, după caz, doar unul dintre părinţi, dacă există acordul expres al celuilalt părinte.
Dovada domiciliului în străinătate pentru minorul prevăzut mai sus, se poate face cu propriul paşaport în care este menţionat statul de domiciliu, fie cu paşapoartele ambilor părinţi, în cazul în care aceştia au domiciliul în acelaşi stat sau, după caz, cu paşaportul unuia dintre părinţi şi declaraţia celuilalt părinte, prin care îşi exprimă acordul cu privire la domiciliu, cu condiţia să fie autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizre prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei de la Haga din 05 octombrie 1961(unde este necesara apostila).

mamei i-a fost incredintat copilul prin sentinta.iar pentru stabilirea domiciliului minorului definitiv in strainatate este necesara declaratia tatalui.mai mult daca nu respecta programul de vizitare ea raspunde penal cf art 307CP si se procedeaza la aducerea copilului in tara cf conventiei de la Haga.Din cate m-am informat eu cam atat.Daca mai apare ceva va anunt
vroiam sa va intreb,tinand cont ca sunt in aceeasi situatie,doar ca eu nu stiu in ce tara a plecat cu copilul,si am parcurs cam aceeiasi pasi,se poate cere in acest caz prin judecatorie cerere de reincredintare a minorului.
va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta Mary355 Mary355 este regulamentul 2201 /2003 peste 44/2001?. Proces bazat pe conventia de la Haga cistigat in Bucuresti(copilul ramine in romania,nu va fi extradat),proces de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ... Koala1234 Koala1234 Buna ziua , este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ( 3 luni ) , pentru ca nu mai doreste sa se intoarca in tara in care traieste tatal? Am ... (vezi toată discuția)
Executare silita a unei sentinte civile pentru nerespectarea programului de vizitare hasan hasan Buna ziua. Un prieten cetatean turc a divortat de sotia lui,copilul rezultat in urma casatoriei fiind incredintat mamei printr-o sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)