Detin un teren pt. care am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare care stipuleaza ca daca revin asupra pretului,datorez dublul avansului,iar daca din culpa cumparatorului nu se incheie contractul final acesta pierde avansul.Am adus la cunostinta cumparatorului viciile terenului( cele pe care le cunosteam),acesta s-a obligat sa faca o analiza de due diligence,la data expirarii antecontractului cumparatorul a solicitat amanare prin act aditional pe care l-am incheiat,iar cu o luna inainte de expirarea termenului a denuntat unilateral antecontractul pe motiv ca due diligence este nefavorabila ( fara a-mi prezenta motivele) notificandu-ma sa-i restitui in 10 zile suma avansata in euro si nu in lei, asa cum am primit-o. L-am rugat in scris sa ma contacteze pt. stabilirea consecintelor neincheierii contractului de vanzare-cumparare ,dar din acel moment nu am mai fost contactata in nici un fel. Precizez ca in antecontract nu se stabileste conduita de urmat in cazul in care analiza de due diligence ar fi nefavorabila.Ce sanse am ca instanta sa-mi dea castig de cauza? Va multumesc!
In cadrul unui eventual proces se verifica modul in care au fost respectate de catre fiecare dintre parti clauzele contractuale (se analizeaza inclusiv actul aditional).
Daca cumparatorul este acela care le-a incalcat, nu poate invoca propria culpa in castigarea unui eventual proces in pretentii.
Plus ca va trebui sa plateasca si taxa de timbru la valoarea pe care o solicita, eventual un onorariu de avocat.
Daca avansul a fost stabilit in lei, nu poate sa transforme aceasta suma cu de la sine putere in euro.
In cererea de chemare in judecata oricum este obligata sa treaca suma in moneda nationala
, nu in euro.
Consider ca nu aveti de ce va teme in cazul in care ati respectat clauzele antecontractului si, respectiv, ale anexei incheiate ulterior.
Imobiliare
marbostgms
Am dorit sa cumpar o casa. Am mers am vazut-o si am incheiat la notar un act prin care am dat vanzatorului 200 euro avans pana la intocmirea contractului de ... (vezi toată discuția)