avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PROBLEME VANZARE TEREN
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PROBLEME VANZARE TEREN

Buna ziua.
In vara anului trecut am incheiat un antecontract de vanzare/cumparare teren.Am primit un avans, urmand ca in 3 luni sa se efectueze vanzarea.
De atunci, pana in luna decembrie, am tot facut acte aditionale la acest antecontract, care acte aditionale, prelungeau termenul, fiindca cei care trebuie sa cumpere nu aveau diferenta de bani.Antecontractul precizeaza faptul ca daca vanzarea nu are loc din culpa vanzatorului acesta va pierde avansul dat.
In luna decembrie 2008 am semnat un nou act aditional care zice asa:
"se prelungeste termenul de la data de..............pana la data de............Daca pana la data de 02.03.2009 nu se va incheia vanzarea, antecontractul se reziliaza , partile fiind repuse in situatia anterioara. Celelalte prevederi ale antecontractului raman neschimbate."
As dori sa stiu , daca , odata semnat acest act aditional, in cazul in care cumparatorii nu vin si cu diferenta de bani pt a putea face vanzarea, eu va trebui sa le dau banii inapoi (AVANSUL)?
VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:14, 24 Februarie 2009
Menţiunea părţile fiind repuse în situaţia anterioară pare a anula prevederea potrivit căreia partea în culpă va pierde o sumă egală cu valoarea avansului achitat. Ca orice act adiţional, cel încheiat de dumneavostră va fi interpretat în sensul în care el a fost încheiat - acela de a completa/modifica actul iniţial.

Va fi greu să demonstraţi instanţei că prin sintagma repunere în situaţia anterioară (care, în cazul acestui contract înseamnă restituirea contraprestaţiilor) nu aţi dorit eliminarea clauzei de arvună din contract.

Dacă aş fi jude, aşa aş interpreta, mai ales că în contractul de v/c orice clauză obscură se interpretează în contra vînzătorului (art.1312 C.civil).
Cumparatorul va ramane cu banii dati( bani pierduti pentru el) ,iar dvs.veti ramane cu terenul si cu avansul.
Aţi putea detalia, raportîndu-vă la textul actului adiţional? De dragul disputei teoretice.
daca in ultimul act ati specificat ca "partile vor fi repuse in situatia anterioara", din pacate, va trebui sa restituiti avansul primit.Repunerea partilor in situatia anterioara presupune, in economia textului de lege ca, fiecare va fi exact ca la inceput: dumneavoastra cu terenul in proprietate si ceilalti fara nici un ban dat.Adica, aceasta expresie, din punct de vedere legal, prin extensie, inseamna restituirea prestatiilor anterioare.Poate numai daca ati reusi sa dovediti un viciu la antecontractul subsecvent si la actele aditionale, ramanand astfel in picioare doar primul act aditional, ati putea sa pastrati avansul, poate chiar sa mai si pretindeti, nu stiu cum suna primul act.Dovediti reaua-credinta a celorlalti la incheierea actelor ulterioare si s-ar putea sa aveti de castigat mai mult decat credeti.In fond si la urma urmei, "amanarile"lor v-au prejudiciat.Presupunand ca isi produce efectele cel din urma act, sunteti prejudiciata deoarece, valoarea imobilelor a scazut si acum nu mai puteti lua acelasi pret pe teren pe care il luati anul trecut.Daca nu va tot cereau ei "amanari", puteati vinde altuia de atunci, pe pretul acela.Daca puteti demonstra asta (si se poate cu un avocat bun), nu pierdeti nimic, ba, mai mult, castigati.
Amînările au fost consimţite de promitentul vînzător. Nu văd cum ar putea obţine daune.

Alte discuții în legătură

Act aditional la vanzare cumparare cu probleme Gabriela Negrut Gabriela Negrut Revin cu problema terenului pe care vreau sa il vand. Cumparatorii promitenti, dupa ce le-am prelungit termenul de 4 ori pana acum, nu au banii pentru a ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)
Antecontract Iael Iael Buna ziua , As vrea sa va cer o parere cu privire la urmatorul caz. X in calitate de cumparator al unui apartament incheie un antecontract de ... (vezi toată discuția)