avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract

Buna ziua ,

As vrea sa va cer o parere cu privire la urmatorul caz.

X in calitate de cumparator al unui apartament incheie un antecontract de vanzare-cumparare si plateste vanzatorului Y un avans , urmand ca X sa achite diferenta de pret prin credit .

In contract s-a mentionat faptul ca daca in termen de 30 zile X nu va obtine de la nici o banca creditul Y va restitui avansul sau exista posibilitatea prelungirii contractului prin act aditional.

Dupa 14 zile de la data semnarii precontractului cumparatorul a anuntat vanzatorul ca nu i se acorda creditul intrucat s-au epuizat fondurile si doreste restituirea avansului ( ca Banca ii ofera un alt credit care ar fi in celeasi conditii de dobanda dar necesita un avans de 15 % de care nu dispune )

Cumparatorul nu a incercat sa mai faca nici un demers de a obtine creditul de la o alta banca desi mai avea inca 16 zie timp in care sa gaseasca o solutie de
finantare si existau chiar banci care ofereau credit cu un avans de 10 % .

Faptul ca dupa 14 zile cumparatorul era mai preocupat de rezilierea contractului decat de finalizarea lui nu indica faptul ca s-a razgandit si se foloseste de acea clauza din contract ?

I-am propus in cele din urma sa asteptam implementarea noului program Prima Casa si sa incheiem un act aditional .

A fost de acord dar nu mai raspunde la telefon . Ce se intelege din aceasta situatie ?






Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 14:39, 9 Mai 2011
Nimic.
Dar dumneavoastra ce doriti? Sa ia neaparat un credit? Poate nu mai vrea in actualele conditii.
Nu poate fi obligat sa contracteze credit pentru achizitionarea imobilului, poate intr-adevar conditiile actuale nu-l avantajeaza. Conform antecontractului, vanzatorul trebuie sa restituie avansul incasat la finalul celor 30 de zile si astfel se reziliaza antecontractul, partile fiind repuse in situatia anterioara.
In antecontract se prevede ca vanzatorul restituie avansul daca cumparatorul nu poate sa obtina un credit de la nici o banca , ori banca ii acorda un alt produs de creditare ( nu se specifica ca se restituie avansul daca cumparatorului nu-i mai convine creditul )

Probabil nu ati inteles si faptul ca acest cumparator a fost de acord sa prelungim termenul printr-un act aditional , urmand ca el sa ia un credit Prima Casa , asa cum a dorit initial.

Au trecut deja 45 zile de la incheierea antecontractului si in urma cu 16 zile trebuia sa ne intalnim asa cum convenisem dar nu mai raspunde la telefon .





Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
Iael, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ante contract prima casa algerob algerob buna ziua, daca ante contractul ptr prima casa expira, se pierde avansul? se mai poate continua vanzarea? se poate emite un act aditional? cat ar ... (vezi toată discuția)
Recuperare avans prima casa diana1811 diana1811 Buna ziua, As dori daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu o informatie. Am dorit sa cumpar un apartament prin programul \"Prima Casa\", am dat avans 5% ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu daca imi mai primesc avansul daca renunt la antecontract elenabanica elenabanica buna ziua, am incheiat un antecontract . in anteconstract este specificat ca pe data de 2 iunie ni se va \\"inmana\\" apartamentul daca nu este gata putem ... (vezi toată discuția)