avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Acces la drum national afectat. Problema expropriere
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Acces la drum national afectat. Problema expropriere

Buna ziua,
am o problema legata de accesul proprietatii mele la DN6. In urma modernizarii acestuia nivelul drumului s-a ridicat in asa fel incat accesul la proprietatea mea este dificil, aproape imposibil (mentionez ca anterior inceperii lucrarilor, drumul si proprietatea erau la acelasi nivel). Exista numeroase proprietati in zona care au beneficiat de acces (chiar si numai partial, nu pe toata deschiderea) la DN6 si fara obtinerea vreunei autorizatii conform OG 43/1997. Eu am notificat problema mea inca din faza proiectului lucrarilor de modernizare, dar nu s-a luat nicio masura.
Prima mea intrebare este daca ar exista un temei juridic clar prin care sa pot avea acces la DN6 la acelasi nivel (cum aveam inainte). Varianta autorizatiei prin OG43/1997 o exclud deoarece consider ca mi s-a ingradit proprietatea si am dreptul la masuri reparatorii. Nu eu sunt cel care trebuie sa efectueze cheltuieli suplimentare pentru a avea acces normal la drum - ceea ce ar presupune autorizatia. Si in plus exista situatia, daca as urma calea autorizatiei, de a avea un racord cu banda suplimentara de decelare(situata pe o portiune din proprietate) pe care as fi nevoit chiar sa achit o chirie pe suprafata respectiv administratorului drumului conform reglementarilor in vigoare (situatie aberanta).
Cea de-a doua intrebare ar fi legata de expropriere. Cu prilejul lucrarilor s-a luat o buna portiune din proprietate pe toata lungimea deschiderii pentru largirea soselei. Nu am fost anuntat si nici amprimit vreun act in sensul asta. Ce pot face in aceasta situatie pentru a mi se apara dreptul la proprietate?

Va multumesc,
T Robert
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 03:29, 25 Februarie 2011
Chemare in judecata a Comunei(MUNICIPIULUI) prin primar si a Consiliului local, ca administrator al drumului.
Potrivit disp. art. 998, 999 cod civil, orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara, omul fiind responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa
Potrivit art. 22 din O.G. nr. 43/1997, privind regimul drumurilor, administrarea drumurilor de interes local se asigură de consiliile locale, pe raza administrativ-teritorială a acestora.
Potrivit prevederilor art. 23 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001:
“Autorităţile administraţiei publice prin care se realizează autonomia locală în comune, oraşe şi municipii sunt consiliile locale, comunale, orăşeneşti şi municipale, ca autorităţi deliberative, şi primarii, ca autorităţi executive"
Textele de lege mai sus aratate va sunt de folos pt. a arata calitatea procesuala pasiva, de parati, in cazul unei actiuni , pt.aducerea drumului sau accesului la starea initiala.Incercati intai printr-o notificare adresata Consiliului local si Comunei, notificare inregistrata, in care sa sesizati si sa cereti repunerea drumului in conditiile anterioare.Pe urma, in functie de raspuns, puteti actiona.
In legatura cu expropierea-
art.44-Constitutie(3) Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire
Codul civil arata:
Art. 481. Nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afarã numai pentru cauzã de utilitate publicã si primind o dreaptã si prealabilã despãgubire
Bazat pe aceste 2 articole, incercati sa va faceti dreptate.Vedeti daca exista vreo Hotarare de Consiliu, privind expropierea si in ce conditii.
Succes!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actualizare ordonanta 43/1997 privind regimul drumurilor ramona1986 ramona1986 Poate cineva sa-mi trimita OG 43/1997 priving regimul drumurilor actualizata la zi? Am inteles ca s-au modificat distantele fata de axul drumului la care se ... (vezi toată discuția)
Recuperare daune materiale de la compania nationala de autostrazi si drumuri nationale din românia (cnadnr) Sophya Sophya Buna. Mai ieri am condus pe un drum plin de gropi si intamplarea a facut ca intr-o curba pe langa mine a trecut un TIR iar eu am intrat intr-o groaapa ce ... (vezi toată discuția)
Avariere auto datorita unei lucrari incorect executate kartago kartago Buna ziua, Mi-am avariat autoturismul intr-un sant provenit de la o lucrare recenta, incorect executata. Sapaturile s-au facut pe 26 noiembrie, transversal ... (vezi toată discuția)