avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile mamei cetatean roman asupra copilului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile mamei cetatean roman asupra copilului nascut cu tata cetatean german

Buna ziua,
Va rog daca este posibil sa ma ajutati in urmatoarea problema:surioara mea este casatorita la Berlin de 3 ani cu un cetatean german si acum este aproape sa nasca o fetita.In ultimulia trimestru de sarcina,relatia lor s-a deterioat din pricina discutiilor
pe tema cetateniei copilului.
Intrebare daca copilul se va naste acolo,mama cetatean roman ce drepturi va avea asupra copilului in cazul unui eventual divort,tatal fiind cetatean german?
Va putea sa paraseasca Germania cu fetita fara acordul tatalui?Se poate ca fetita sa se nasca cu dubla cetatenie?
Mama detine un cabinet cosmetic in Berlin,deci poate face dovada ca isi poate intretine copilul.

Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
delia_ipati, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 17:03, 26 Martie 2012
sora d-voastra sa consulte legislatia din germania, aceea se aplica.
delia_ipati a scris:

Buna ziua,
Va rog daca este posibil sa ma ajutati in urmatoarea problema:surioara mea este casatorita la Berlin de 3 ani cu un cetatean german si acum este aproape sa nasca o fetita.In ultimulia trimestru de sarcina,relatia lor s-a deterioat din pricina discutiilor
pe tema cetateniei copilului.
Intrebare daca copilul se va naste acolo,mama cetatean roman ce drepturi va avea asupra copilului in cazul unui eventual divort,tatal fiind cetatean german?
Va putea sa paraseasca Germania cu fetita fara acordul tatalui?Se poate ca fetita sa se nasca cu dubla cetatenie?
Mama detine un cabinet cosmetic in Berlin,deci poate face dovada ca isi poate intretine copilul.

Va multumesc.

Nu inteleg ce discutii pot aparea intr-un cuplu pe tema cetateniei copilului. Asta nu cuplul decide ci e o chestie de context. Un copil nascut din mama (sau tata roman) are cetatenia romana. Punct. Daca e nascut pe teritoriul altei tari atunci poate avea in plus si cetatenia tarii respective in conditiile prevazute de legislatia acelui Stat.
Copilul are cetatenia mamei.Are acte ,adica ii face acte atat romanesti ,la ambasada/consulatul Romaniei din Germania sau la primaria de la ultimul domiciliu din Romania cat si acte nemtesti la primria unde naste in Germania .Care-i problema? Cand vine in tara este luat ca cetatean roman.Probabil in Germania este luat ca cetatean german avand tata german,sa intrebe la primarie.Dar mama poate divorta.Daca divorteaza in Romania cred ca e mai bine.Apoi cere recunoasterea sentintei de divort in Germania.Unde au incheiat casatoria in Romania sau in Germania?Daca cere sa divorteze in Germania se v-a supune legilor germane si v-a face recunoasterea sentintei de divort in Romania la locul incheierii casatoriei.Dar eu stiu ca legile germane sunt destul de aspre iar daca doamna face dovada infidelitatii sotului si a faptului ca poate sa isi intretina fiul nu este nici o problema chiar daca divorteaza acolo.
Discutiile au aparut la capitolul vizita la bunicii din Romania.Sora mea doreste sa faca aici botezul,in rit ortodox.S-a casatorit acolo.Sotul ei refuza asta.
Casatoria s-a incheiat in Germania.
Imi poate indica cineva o sursa a legislatiei germane de dreptul familiei?
Copilul va avea cetatenia mamei?Imi puteti indica un articol de lege care prevede asta?
Daca ar naste in Romania,copilul ar mai avea drepturile generate de sistemul german de asigurari daca mama a platit asigurari inainte de a naste acolo?
Va multumesc.

Copilul va avea atat cetatenia romana cat si cetatenia germana dar se va aplica cu prioritate cetatenia statului unde locuieste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nou nascut in germania Prejbeanuraluca Prejbeanuraluca Buna ziua, am nevoie de ajutorul dumneavoastră. Locuiesc din 2012 in Germania unde am fost si casatorita cu un cetățean american. Căsătoria a fost ... (vezi toată discuția)
Pasaport nou-nascut si libera circulatie Ayline Ayline Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta, daca se poate. sunt insarcinata si doresc sa nasc in Germania, din motive legate de lacunele ... (vezi toată discuția)
Eu sunt plecata din tara din 1977 la 15 ani, reintregirea familiei. ... DianaG123 DianaG123 Eu sunt plecata din tara din 1977 la 15 ani, reintregirea familiei. In Germania am primit acte de identitate nemtesti si cetatenia germana, dupa parinti. Dar ... (vezi toată discuția)