avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporuri invatamant inainte de 1989
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporuri invatamant inainte de 1989

Ma intereseaza daca in perioada 1978-1982 au existat sporuri sau indemnizatii pentru cadrele didactice, care nu au fost trecute in cartea de munca sau au fost trecute. Stiu ca ora de dirigentie era platita separat, dar nu stiu daca a existat spor de rural pentru navetistii in zonele rurale.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:35, 15 Ianuarie 2013
Sa vad cate imi mai amintesc:

- conditii deosebite de munca: vatamatoare, grele, periculoase se acorda spor
- pentru comandanti de pionieri, indrumatorii U.T.C. din scoala se prima indemnizatie
- dascalii (dar numai cei cu studii complete) care isi desfasurau activitatea la sate aveau o indemnizatie lunara, care nu face parte din salariul tarifar.
- pentru predare simultana la 2-4 clase se primea o indemnizatie lunara

dariad a scris:

Ma intereseaza daca in perioada 1978-1982 au existat sporuri sau indemnizatii pentru cadrele didactice, care nu au fost trecute in cartea de munca sau au fost trecute. Stiu ca ora de dirigentie era platita separat, dar nu stiu daca a existat spor de rural pentru navetistii in zonele rurale.

Vedeti Legea nr.57/1974 (art.135-145) , legea retribuirii dupa cantitatea şi calitatea muncii pe care o puteti gasi aici:
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

Vedeti Legea nr.57/1974 (art.135-145) , legea retribuirii dupa cantitatea şi calitatea muncii pe care o puteti gasi aici:
[ link extern ]

De aici rezulta ca numai profesorii definitivi puteau primi o gradatie pentru ca "îşi desfăşoară activitatea în localităţi rurale cu condiţii deosebite" la o vechime de 3 ani, care ar fi facut parte din salariul tarifar. In cazul indemnizatiei pentru ora de dirigentie, la fel, facea parte din salariul tarifar.Acestea doua sunt cele care ma interteseaza in mod deosebit.

Aceasta lege era in vigoare in anii 1978-1982?
Da, acea lege a fost abrogata in anul 1991, cu exceptia art. 75, 193 alin. 1, art. 196 si art. 197 care au fost abrogate in 2000.
Dupa un an si ceva de cand am primit adeverinta de la scoala, am aflat intamplator ca indemnizatia pentru dirigentie s-a acordat in suma fixa si a existat si o indemnizatie pentru zona rurala tot in suma fixa, pana la aparitia noulul statut al cadrelor didactice din 1997 (inainte a fost cel din 1969). In adeverinta mea, pentru dirigentie nu e o suma fixa, ci aceasta difera in functie de salariul de incadrare. Cat despre indemnizatia pentru zona rurala, nicio mentiune in adeverinta! Mentionez ca am facut naveta la 57 km. Nu gasesc nicaieri care este adevarul si cat anume se acorda pe acea vreme pentru aceste indemnizatii.

Alte discuții în legătură

Sporuri la salariu luat in consideratie interval interval Sporurile de salariu ca urmare a muncii in acord global se iau in consideratie la calculul pensiei? Ce sporuri se iau in consideratie (vezi toată discuția)
Adeverinta sume platite pentru garda medic Danaioana Danaioana Buna ziua, Care este legislatia care prevede [b]plata [b]garzilor[/b][/b] efectuate de un medic? Am eliberat o adeverinta pentru un dosar de pensie, iar ... (vezi toată discuția)
Baza legala pentru acordare spor vechime si indemnizatie conducere aura987 aura987 Buna ziua, Am o intrebare legata de domeniul invatamantului: pentru un cadru didactic ce a activat intr-o unitate de invatamant in perioada 1988-1989, cu ... (vezi toată discuția)