avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Pensionarii care cumuleaza pensia cu venituri ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Pensionarii care cumuleaza pensia cu venituri salariale mai cotizeaza la pensii ?

Domeniul de activitate la care ma refer este educatia. Mai exact este vorba de profesorii pensionari care au venituri salariale si pensie. Acestia sustin ca nu ar trebui sa le mai oprim contributia la fondul asigurarilor sociale de stat, intrucat nu se mai recalculeaza pensia cu aceste sume. Eu nu gasesc in lege asa ceva, dar poate nu ma uit unde trebuie. Va rog sa ma ajutati!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 23 Februarie 2011
Da, deoarece asa prevede Codul fiscal. Ulterior vor beneficia de recalcularea pensiei.
1. Contributia pentru pensie se retine oricarui salariat indiferent daca este sau si pensionar in acelasi timp.
2. Pensionarul-salariat care a cotizat la pensie dupa data pensionarii poate cere recalcularea pensie prin adaugarea perioadelor ulterioare de cotizare, asa cum spune Legea 263/2010:
Art.107...
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
In situatia in care pensionarul obtine acele venituri pe baza unei
conventii civile de prestari servicii sau in baza unui contract de ce-
siune a unor drepturi de autor NU este obligat sa contribuie la fon-
dul de asigurari sociale pentru pensii!
tudorvaleriu a scris:

1. Contributia pentru pensie se retine oricarui salariat indiferent daca este sau si pensionar in acelasi timp.
2. Pensionarul-salariat care a cotizat la pensie dupa data pensionarii poate cere recalcularea pensie prin adaugarea perioadelor ulterioare de cotizare, asa cum spune Legea 263/2010:
Art.107...
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.

:wave:
Si eu sunt pensionar, dar fac asigurari in baza unui contract . In acest caz trebuie sa platesc contributiile de sanatate?
Merci
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
marbostgms, utilizator
Contributiile se calculeaza asupra veniturilor nu a persoanei asa ca daca aveti venituri pentru care legea spune ca se retin contributiile atunci va vor fi retinute contributiile legae, mai putin cea pentru somaj (v. Legea 263/2010).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar cumulard - recalcularea pensiei, plata cas rodicaciubotaru rodicaciubotaru Se mai face recalcularea pensiei dupa 12 luni de activitate? Daca nu, mai trebuie platita contributia de asigurari sociale 10,5% din salariul unui pensionar ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei de invaliditate carmen bodeanu carmen bodeanu daca am lucrat 2 ani ,dupa iesirea la pensie cu grad III invaliditate,pot sa ma duc la Casa de Pensii in vederea recalcularii pensiei?acum sau la implinirea ... (vezi toată discuția)
Am iesit la pensie in 2009 Eliza Geambasu Eliza Geambasu Se mai poate face recalculare?Am cotizat 39ani/9luni vechime neantrerupta in munca(asist.medical in spital) (vezi toată discuția)