avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am iesit la pensie in 2009
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am iesit la pensie in 2009

Se mai poate face recalculare?Am cotizat 39ani/9luni vechime neantrerupta in munca(asist.medical in spital)
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 18:49, 7 Februarie 2018
Recalcularea pensiei se poate face cu respectarea prevederilor Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare,
-ART. 107
(1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.
(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.
Dupa ce va intra in vigoare noua lege a pensiilor,vom sti sigur ce si cum se recalculeaza.
Se poate cere recalculare doar pentru stagiul adaugat.
Lucrat dupa pensionare, sau avut lucrat, dar nedepus la dosarul de deschidere de drepturi.
Adica art.107(3) si (4) din legea 263/2010

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie invaliditate( militar) bansorin bansorin Am beneficiat de pensie de invaliditate gradul 2, timp de 1 an si 11 luni, boala a fost in timpul si din cauza serviciului miltar, eu avind virsta de 21 ani. ... (vezi toată discuția)
Pensionare gradul 3 , cu drept de munca CRIMO CRIMO SUNT PENSIONATA PE CAZ DE BOALA AM GRADUL 3 CU DREPT DE MUNCA. IN URMA CU 4 ANI 4 LUNI MI-AM GASIT DE LUCRU CU JUMATATE DE NORMA CF. LEGII. SI ACUM ... (vezi toată discuția)
Pensie vechime ContSters86552 ContSters86552 Buna ziua Mama a dat casa de pensii in judecata pentru marirea pensiei de vechime si raspunsul a fost ca avocatul mamei a depus o parte din adeverintele ... (vezi toată discuția)