avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie invaliditate( militar)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie invaliditate( militar)

Am beneficiat de pensie de invaliditate gradul 2, timp de 1 an si 11 luni, boala a fost in timpul si din cauza serviciului miltar, eu avind virsta de 21 ani. Aceasta a fost din anul 1980 pina in 1981. Din anul 1983 m-am angajat si in 2010 am iesit la pensie(militar).
Va rog sa-mi raspundeti daca pot solicita pensia de invaliditate care sa se adauge pensiei normale si daca da, care ar fi cuantumul ei, avind in vedere ca pensia de invliditate a fost in valoare de 560 lei in 1980.
cu multumiri, Sandu.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 16:31, 6 Februarie 2013
Nu puteti beneficia de ambele pensii.Pensia de invaliditate este stagiu asimilat si intra in calculul pensiei de limita de varsta.Daca acea perioada nu se regaseste in total stagiu de cotizare,puteti cere recalcularea pesiei conformlegii 263/2010:

Art. 107

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.


(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
va multumesc pentru raspuns, in prezent sunt in proces cu Casa Sectoriala de Pensii MAI Bucuresti, deoarece nu au luat in calcul aceasta perioada de contributii la fondul de asigurari medicale, respectiv perioada in care am beneficiat de pensie medicala. Acum sunt in dilema, daca voi castiga procesul si voi solicita Casei de Pensii MAI recalcularea pensiei sa nu am surpriza neplacuta de a-mi dimnua pensia actuala. Dumneavoastra ce ma sfatuiti?
Legea 263/2010

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;

La recalculare de regula,se castiga.


Art. 107

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.

La revizuire se poate castiga,dar si pierde.

Art. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am iesit la pensie in 2009 Eliza Geambasu Eliza Geambasu Se mai poate face recalculare?Am cotizat 39ani/9luni vechime neantrerupta in munca(asist.medical in spital) (vezi toată discuția)
Plata retroactiv! ranedo ranedo Buna ziua! In anul 2007, am primit Decizia de pensionare pentru invaliditate,cand am depus pentru calcularea acesteia ,ceea ce mi sa cerut ,doar Cartea ... (vezi toată discuția)
Pensionare gradul 3 , cu drept de munca CRIMO CRIMO SUNT PENSIONATA PE CAZ DE BOALA AM GRADUL 3 CU DREPT DE MUNCA. IN URMA CU 4 ANI 4 LUNI MI-AM GASIT DE LUCRU CU JUMATATE DE NORMA CF. LEGII. SI ACUM ... (vezi toată discuția)