avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PENSIONARE GRADUL 3 , CU DREPT DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PENSIONARE GRADUL 3 , CU DREPT DE MUNCA

SUNT PENSIONATA PE CAZ DE BOALA AM GRADUL 3 CU DREPT DE MUNCA. IN URMA CU 4 ANI 4 LUNI MI-AM GASIT DE LUCRU CU JUMATATE DE NORMA CF. LEGII. SI ACUM INTREBAREA.
TREBUIE SA MA DUC LA CASA DE PENSII PENTRU RECALCULAREA PENSIEI ,TINAND CONT CA MI S-A MARIT VECHIMEA IN MUNCA ?
MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:15, 18 Noiembrie 2012
Se va tine cont de stagiul de cotizare efectuat in aceasta perioada la o noua pensionare.
In principiu, dupa o anumita perioada de timp de la angajare puteti merge la Casa de pensii pentru recalcularea pensiei ...
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.

(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.

(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.

(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.


2. Asadar pensia de invaliditate nu se recalculeaza decat daca la data stabilirii ei nu au fost luate in calcul unele sume sau stagii de cotizare.

3. - In cazul lui @CRIMO se va tine cont de stagiile de cotizare efectuate in timpul pensiei de invaliditate gr.III cand va trece de la pensia de invaliditate la pensia pentru limita de varsta.
- Sau cand ii inceteaza aceasta pensie si, dupa o perioada, va solicita din nou pensie de invaliditate.

Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am iesit la pensie in 2009 Eliza Geambasu Eliza Geambasu Se mai poate face recalculare?Am cotizat 39ani/9luni vechime neantrerupta in munca(asist.medical in spital) (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate( militar) bansorin bansorin Am beneficiat de pensie de invaliditate gradul 2, timp de 1 an si 11 luni, boala a fost in timpul si din cauza serviciului miltar, eu avind virsta de 21 ani. ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre revizuirea unei pensii si recalcularea acesteia? bogdanmarinela bogdanmarinela Care ar fi diferenta dintre revizuirea unei pensii si recalcularea acesteia. Eu, dupa pensionarea la limita de varsta am luicrat cu contract de munca la o ... (vezi toată discuția)