avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care este diferenta dintre revizuirea unei pensii si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care este diferenta dintre revizuirea unei pensii si recalcularea acesteia?

Care ar fi diferenta dintre revizuirea unei pensii si recalcularea acesteia. Eu, dupa pensionarea la limita de varsta am luicrat cu contract de munca la o primarie,unde am facut parte din comisia de fond funciar,calitate in care am primit un spor de periclitate de 50% din salariu.In decembrie 2011 am formulat cerere la CNP pentru recalcularea pensiei cu luarea in calcul si a sporurilor primite, trimitand si o adeverinta in acest sens cu precizarea ca s-au retinut sumele datorate la bugete.Bineinteles ca CNP nu mi-a raspuns nici pana acum.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 18:07, 30 Martie 2012
VA dau un extras din legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

ART. 107
(1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plãţii drepturilor de pensie, se constatã diferenţe între sumele stabilite şi/sau plãtite şi cele legal cuvenite, casa teritorialã de pensii, respectiv casa de pensii sectorialã opereazã, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificãrile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicãrii prevederilor alin. (1) se acordã sau se recupereazã, dupã caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatãrii diferenţelor.
(3) Pensia poate fi recalculatã prin adãugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevãzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limitã de vârstã care, dupã data înscrierii la pensie, realizeazã stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(5) Sumele rezultate în urma aplicãrii prevederilor alin. (3) şi (4) se acordã începând cu luna urmãtoare celei în care a fost înregistratã solicitarea.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie olga2011 olga2011 va rog sa-mi spuneti cind trebuie sa depun cererea de recalculare a pensiei dat fiind faptul ca mai lucrez . multumesc. (vezi toată discuția)
Am iesit la pensie in 2009 Eliza Geambasu Eliza Geambasu Se mai poate face recalculare?Am cotizat 39ani/9luni vechime neantrerupta in munca(asist.medical in spital) (vezi toată discuția)
Contributie fond de pensii in urma admiterii in instanta drepturi banesti Lungu Constantin Lungu Constantin Va rog indrumati-ma care este procedeul si carei institutii trebuie sa ma adresez in urma admiterii in instanta a unor drepturi banesti din care s-au facut ... (vezi toată discuția)