avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cedare srl cu datorii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cedare srl cu datorii

Buna seara,
Am nevoie de niste lamuriri daca ma poate ajuta cineva...
Tatal meu are(a avut) o SRL(unic asociat)......anul trebut in septembrie a introdus in firma 2 asociati carora le-a cedat partile lui sociale.Societatea avea la momentul respectiv datorii la stat aproximativ un miliard de lei vechi(200 milioane contributii si restul TVA) si in casierie 3 miliarde de lei vechi.
Societatea nu mai are bunuri mobile sau imobile.
S-a facut,pe langa actul de cesiune care specifica ca se preda cu activ si pasiv, proces vb de predare primire,in care se specificau datoriile si banii din casierie.
Firma si-a mutat sediul la Bucuresti iau noii asociati au cerut o suma de bani pt a depune....nu mai retin exact....o declaratie pt schimbarea sediului fiscal parca....pe care tatal meu a refuzat sa o platesca
Nelamurirea mea .....provine din faptul ca acum tatal meu a primit de la tribunalul Tm citatie cum ca se initiaza procedura insolventei.
Nu inteleg de ce l-au citat pe el daca firma nu ii mai apartine.
Este legal ce a facut prin introducerea de noi asociati si cedarea partilor sociale catre acestia?
Care va fi exact raspunderea tatalui meu?Ce i se poate intampla in cel mai rau caz?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 14:07, 21 Februarie 2011
Sunt 2 variante:
-fie cesiunea nu a fost inregistrata la ORC;
-fie la momentul la care s-a facut cesiunea tatal tau nu a fost revocat din functia de administrator.

Inainte de toate mergi la ORC si vezi care este situatia (solicita un certificat constatator). Se poate atrage raspunderea administratorului daca acesta a falimentat societatea in mod intentionat, in ceea ce priveste asociatii, acestia raspund in limita participari la capitalul social.

Daca tatal tau nu mai este asociat nu are nicio obligatie fata de societate, motiv pentru care nu trebuie sa plateasca taxele ocazionate cu schimbarea sediului social.

Va recomand sa contactati un avocat.
Va multumesc pt raspuns.
Din nefericire nu ma aflu in Romania momentan asa ca nu pot contacta un avocat.
Imi aduc aminte ca tatal meu a fost revocat din functia de administrator...si ca a fost numit unul din noii asociati.(am si vazut actele de revocarenumire a administr.)
Iar cesiunea banuiesc ca a fost inregistrata la ORC....am asteptat parca 30 zile...a fost emis un nou CUI si act constitutiv.Cum ar trebui sa-mi dau seama daca a fost inregistrata la ORC.....ce acte trebuie sa aibe?
Noii asociati nu au depus declaratia 050....e grav?
Daca se dovedeste ca a falimentat societatatea.....ce pedeapsa poate primi?
Va multumesc.....scuzati-mi insistenta dar sunt f ingrijorata!!!
Cel mai bine este sa mearga tatal dvs la ORC si sa solicite un certificat constatator.
Din certificatul de inregistrare nu rezulta decat denumirea, sediul social, nr. de inregistrare si CUI-ul.

Iti dau un extras din legea 85/2006
Art. 138
(1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
(2) Aplicarea dispozitiilor alin.(1) nu inlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni.
(3) Comitetul creditorilor poate cere judecatorului-sindic sa fie autorizat sa introduca actiunea prevazuta la alin.(1), daca administratorul judiciar sau lichidatorul a omis sa indice, in raportul sau asupra cauzelor insolventei, persoanele culpabile de starea de insolventa a patrimoniului debitorului persoana juridica, ori daca acesta a omis sa formuleze actiunea prevazuta de alin.(1) si raspunderea persoanelor la care se refera alin.(1) ameninta sa se prescrie.
(4) In caz de pluralitate, raspunderea persoanelor prevazute la alin. (1) este solidara, cu conditia ca aparitia starii de insolventa sa fie contemporana sau anterioara perioadei de timp in care si-au exercitat mandatul sau in care au detinut pozitia care ar fi putut cauza insolventa.
Persoanele in cauza se pot apara de solidaritate daca, in organele colegiale de conducere ale persoanei juridice, s-au opus la actele sau faptele care au cauzat insolventa sau au lipsit de la luarea deciziilor care au cauzat insolventa si au facut sa se consemneze, ulterior luarii deciziei, opozitia lor la aceste decizii.
Art. 139
Actiunea prevazuta la art.138 se prescrie in termen de 3 ani de la data la care a fost cunoscuta sau trebuia cunoscuta persoana care a cauzat aparitia starii de insolventa, dar nu mai devreme de 2 ani de la data hotararii de deschidere a procedurii.

Art. 140
Sumele depuse potrivit dispozitiilor art.138 alin.(1) vor intra in averea debitorului si vor fi destinate, in caz de reorganizare, completarii fondurilor necesare continuarii activitatii debitorului, iar in caz de faliment, acoperirii pasivului.

Art. 141
(1) Odata cu cererea formulata conform art. 138 alin.(1) sau, dupa caz, art. 138 alin.(3), administratorul judiciar sau lichidatorul ori, dupa caz, comitetul creditorilor, va putea cere judecatorului-sindic sa instituie masuri asiguratorii asupra bunurilor din averea persoanelor urmarite conform art. 138. Fixarea unei cautiuni de 10% din valoarea pretentiilor este obligatorie.
(2) Cererea de masuri asiguratorii poate fi formulata si ulterior introducerii actiunii prevazute la art.138.

Art. 142
(1) Executarea silita impotriva persoanelor prevazute la art.138 alin.(1) se efectueaza de catre executorul judecatoresc, conform Codului de procedura civila.
(2) Dupa inchiderea procedurii falimentului, sumele rezultate din executarea silita vor fi repartizate de catre executorul judecatoresc, in conformitate cu prevederile prezentei legi, in temeiul tabelului definitiv consolidat pus la dispozitia sa de catre lichidator.

Am uitat sa te intreb in calitate de ce este citat. Pe citatie scrie si calitatea pe care o are in dosar.
:stunned: m-a ametit putin legea asta...
O sa incerc maine sa fac rost de o copie a citatiei....sa mi-o trimita scanata....si sa revin cu aceste detalii
Intre timp o sa faca o adresa Tribunalului Tm prin care anunta ca nu mai este administrator si nici asociat la societatea respectiva.
Din cate am citit eu depunerea declaratiei 050 este obligatia noilor asociati....de mutare a sediului fiscal.
Ideea e ca tatal meu.....nu are bunuri proprii mobile sau imobile.....si nu are un loc de munca legal...daca i se dovedeste vinovatia(Doamne Fereste) si nu poate raspunde financiar....exista vreo posibilitate sa vorbim de inchisoare?
Va multumesc
Este citat in calitate de administrator....
Poate fi din cauza ca noii actionari nu au depus declaratia 050?

Alte discuții în legătură

Cesiune neinregistrata la registru comertului popescu123 popescu123 Buna Ziua, In urma cu 6 ani am facut un act de cesiune parti sociale la un SRL catre asociatul meu de atunci, actul fiind inregistrat la un notar, nu si la ... (vezi toată discuția)
Cerere de antrenare a raspunderii patrimoniale ginan ginan Stimati Domni, Am nevoie de un sfat inante de a contacta un avocat In ce consta problema mea ,am detinut un srl care a inregistrat pierderi la stat ... (vezi toată discuția)
Raspunderea juridica in srl - caz de faliment, insolventa Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua. Capitalul social de infiintare a unui SRL este de 200 lei. Din ceea ce cunosc eu, raspunderea juridica este limitata la aceasta suma. Exista o ... (vezi toată discuția)