avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare punctaj pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare punctaj pensie anticipata partiala

Gen:f
Data nasterii:16.04.1955
Intrebare:
1. Sotia s-a pensionat anticipat-partial- incepand cu data de 07 iunie 2010. Am dubii in ceea ce priveste corectitudinea calculului facut de functionarii CP. Mai putem cere recalcularea- dupa atata timp?, bineinteles numai daca voi fi sigur dupa ce voi simula, mai ales pentru perioada in care a lucrat in gr I, pentru care cred ca s-a gresit,- ?

2 "Contributia pentru pensie suplimentara" pentru care se acorda majorarea punctajelor anuale se ia in considerare automat ca si sporul de vechime pentru perioada dinainte de anul 2001? cum pot afla daca s-a tinut cont de aceasta
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:03, 21 Februarie 2011
Pensia anticipata partiala se acorda asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani si cu reducerea cu cel mult 5 ani a varstei standard de pensionare calculata in functie de data de nastere conform anexelor 5 si 6 la legea unitara a pensiilor 263/2010.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se iau in calcul perioadele asimilate prevazute pentru studii superioare, stagiu militar, perioada cand asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate si stagiile de cotizare lucrate in strainatate

Calculul punctajului pentru pensia anticipata partiala se face la fel cu cel pentru pensia la limita de varsta cu urmatoarele diferente:

•nu se iau in calcul punctajele realizate in perioadele asimilate;
•cuantumul pensiei se diminueaza proportional cu numarul de luni pana la data in care are dreptul la pensie pentru limita de varsta (se inmulteste cu 0,75 %).
Calculul exact al acestei diminuari se poate face pe site- ului nostru, accesand de pe pagina principala "Pensie anticipata partiala".

Pe perioada de pensie anticipata partiala pensionarul nu poate cumula pensia cu venituri din o activitate profesionala pentru care este obligat sa plateasca CAS (contributie pentru pensie).

Se poate cumula pensia anticipata partiala cu veniturile obtinute prin:

•calitatea de consilieri locali sau judeteni
•cadre militare trecute in rezerva sau asimilatii acestora, enumerate mai sus.
•persoane care relizeaza venituri de natura profesionala altele decat salariile din drepturi de autor sau contracte/conventii incheiate potrivit codului civil.

La realizarea varstei de pensionare pentru pensie la limita de varsta pensia anticipata partiala se transforma din oficiu in pensie la limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea punctajelor din perioadele asimilate si prin eliminarea reducerii.
D-na Consilier juridic,Virginia, apreciez ca ati vizualizat ceea ce am postat, dar ceea ce spuneti dvs. nu are nici o legatura cu ceea ce am intrebat eu.
rududoo a scris:
1. Sotia s-a pensionat anticipat-partial- incepand cu data de 07 iunie 2010. Am dubii in ceea ce priveste corectitudinea calculului facut de functionarii CP. Mai putem cere recalcularea- dupa atata timp?, bineinteles numai daca voi fi sigur dupa ce voi simula, mai ales pentru perioada in care a lucrat in gr I, pentru care cred ca s-a gresit,- ?

Nu cred ca va referiti la recalcularea drepturilor de pensie de catre casa de pensii, cred ca este vorba despre contestarea deciziei de pensie. Decizia de pensie putea fi contestata in termen de 45 de zile de la comunicarea ei.

Puteti investi instanta cu o actiune in care sa aratati ca sunteti nemultumit de punctajul mediu anual rezultat si sa solicitati, generic, recalcularea punctajului mediu anual. Trebuie sa propuneti ca proba efectuarea unei expertize contabile. Nu puteti solicita anularea deciziei de pensie daca nu mai sunteti in termen s-o contestati, puteti, cel mult, sa solicitati obligarea casei de pensii la emiterea unei noi decizii.

rududoo a scris:
2 "Contributia pentru pensie suplimentara" pentru care se acorda majorarea punctajelor anuale se ia in considerare automat ca si sporul de vechime pentru perioada dinainte de anul 2001? cum pot afla daca s-a tinut cont de aceasta

Da, contributia pentru pensia suplimentara se ia automat in calcul. Solicitati casei de pensii sa va comunice buletinele de calcul aferente deciziei, o gasiti in buletinul de calcul intitulat "date privitoare la activitatea in munca".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru pensie anticipata luci52 luci52 Buna ziua!Sunt nascuta in 09.02.1960, am 20 ani vechime lucrati in conditii deosebite cuprinse in grupa a II a,pot sa beneficiez de pensie anticipata? ... (vezi toată discuția)
Decizie pensionare necontestata in termen; solicitare in instanta buletin calcul adari adari Daca nu am contestat in timp util decizia de pensionare anticipata partial (2006), dupa primirea deciziei de pensionare la limita de varsta (2011) pot ... (vezi toată discuția)
Recalcularea cuantumului pensiei anticipate partiale Oana_Pascu Oana_Pascu Buna ziua, Va deranjez pentru a va solicita o informatie referitoare la recalcularea cuantumului pensiei anticipate partial. Mama mea, nascuta in luna ... (vezi toată discuția)