avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... vatamare corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

vatamare corporala

Buna ziua. Au trecut aprox 8 luni de cand am fost implicat intr-un incident. Mai precis, in p-ta Romana, m-am luat la bataie cu o persoana cu care eram, la acea data, coleg de munca. Dupa ce m-a injurat si m-a amenintat in n mii de feluri, i-am dat o palma. Greseala pe care am facut-o a fost ca nu am plecat; astfel ca scandalul a continuat:
Mai precis, mi-am lasat ochelarii la o colega aflata la cativa metri distanta si m-am indreptat spre individul cu pricina, care era insotit de alti doi tipi, cunoscuti comuni. Unul dintre acestia m-a tinut de maini, "sfatuindu-ma" sa ma comport ok, pt ca inca nu s-a intamplat nimic grav. Intre timp, "palmuitul" imi da un pumn in figura. Apoi am reactionat cum ar face-o - banuiesc- orice om infuriat, adica m-am smucit ca sa imi eliberez mainile si l-am luat la pumni pe tipul care ma lovise.
Acum o saptamana, primesc acasa 2 citatii prin care sunt chemat la politie in calitate de faptuitor, fiind acuzat de vatamare corporala. La politie am aflat ca individul are certificat medico-legal cu 45-50 de zile de repaos, pt dubla fractura de mandibula si piramida nazala sparta. Am si eu un certificat medico-legal cu 4-6 zile de repaos, pt ca m-am ales cu un ochi tumefiat si cu doi incisivi ciobiti.
Politistul si persoanele cu ceva cunostinte intr-ale dreptului penal m-au sfatuit sa ajung la o intelegere cu individul, insa el imi cere 7500 RON, o suma care mi se pare exgerata, avand in vedere ca si el m-a lovit, iar eu practic am raspuns provocarilor lui. Pe 24 februarie trebuie sa ma prezint la politie, deci ar trebui sa ma inteleg cu el pana atunci. Ce pot sa fac? As avea vreo sansa sa scap doar cu mustrare administrativa si fara sa-i platesc daune, in cazul unui proces? E mai bine sa cad la o intelegere sau sa ma judec si sa-l acuz si eu, in timpul procesului, de lovire?
P.S. Nu am antecedente penale.
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 18:56, 22 Februarie 2011

Datorita faptului ca incidentul a avut loc acum 8 luni respectivul trebuia sa faca plangere in termen de 2 luni.Termenul de doua luni a trecut de mult si nu vi se mai poate intampla nimic.mergeti la sediul politiei depuneti un raspuns la cele doua citatii, prin care specificati ca termenul legal prevazut pentru introducerea unei plangeri este de doua luni, de la data incidentului.
in speta dvs:
dat fiind faptul ca victima are certificat IML de 45-50 zile, a urmarilor suferite(fractura de mandibula,etc), nu cred ca in urma unui proces,chiar daca nu aveti cazier pana in prezent, se va dispune o amenda administrativa(pe considerentele art 18 indice1)
cel mai indicat ar fi sa cadeti la pace.
oricum,cu siguranta in cadrul procesului se va constitui ca parte civila si exista sansa ca instanta sa ii acorde chiar mai mult(pe langa aspectul ca va fi si o condamnare,mai mult ca sigur cu suspendare..)
pai a facut plangere chiar in ziua in care s-a petrecut incidentul, nu s-a autosesizat politia
in cazul prezentat de dvs, politia se sesizeaza pe baza plangerii prealabile.oricum,daca ar fi venit politia la locul incidentelor,ati fi platit si o amenda pentru tulburarea linistii publice(imi inchipui ca au fost tonaliati ridicate,etc).
victima a procedat corect.dvs eventual puteti invoca scuza provocarii;aceasata nu inlatura caracterul penal al faptei,fiind doar o eventuala circumstanta atenunata(de diminuare a pedepsei)
[ link extern ]
cititi acest articol, va rog. un marinar si-a batut atat de tare superiorul, incat i-a scos un ochi. a primit un an cu suspendare pt vatamare corporala grava si lovire. victima a avut nevoie de 115 zile de spitalizare si a trebuit sa iasa anticipat la pensie. i-a cerut daune materiale de 100 000 lei si daune morale de 200 000 lei si a primit in schimb 1500 lei daune materiale si 14 000 lei daune morale.
in cazul meu, si tipul pe care l-am batut m-a lovit, si inca atunci cand altul ma tinea. nu se poate interpreta ca agresiune ce a facut el?

Alte discuții în legătură

Infractiunea de loviri si alte violente DonMusso DonMusso Aseara am fost victima unei agresiuni(am certificat medico-legal cu 3-4 zile de ingrijiri medicale fara complicatii) si doresc sa va intreb: daca depun ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala rvr rvr In urma cu 4 zile in am avut o mica altercatie verbala cu un vecin de la bloc. La un moment alt vecin a simtit nevoia sa faca dreptate si mi-a dat fara ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala andrei_cov andrei_cov Buna ziua, As dori sa stiu ce as putea risca in cazul unei loviri corporale urmate de un C.M.L. de ingrijiri medicale de 4-5 zile, unui minor de 17 ani. ... (vezi toată discuția)