avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Sunt divortata de cativa ani. La momentul respectiv, am introdus actiune de divort de mai multe ori, ea fiindu-mi respinsa ca nesustinuta intrucat sotul meu ma sechestra in casa si nu reuseam niciodata sa ajung la proces. Intr-un final, am fugit de acasa si ulterior, cu ajutorul tatalui meu am reusit sa divortez. Dupa divort eu n-am deschis nici o actiune de partaj, chiar am plecat din tara pentru ca eram terorizata inca de fostul sot. Intre timp insa, am hotarat sa raman in tara unde am plecat si as vrea sa deschid actiune de partaj, intrucat eu am plecat cu cateva haine, fostul sot ramanand cu casa noastra, vila de fapt, care fusese achizitionata in proportie de 80 % cel putin, din banii pe care ni-i daduse tatal meu si cu 2 masini. Eu atunci am fugit mai rau decat hotii, sa scap de el si nu am acordat atentie bunurilor noastre comune. Masinile cat si casa, au fost cumparate dupa ce ne-am casatorit.
In caeste conditii, ma refer la faptul ca au trecut cativa ani, pot cere cota majoritara a bunurilor??? Fostul sot s-a folosit de ele, insa stiu cu siguranta ca nu a investit nimic, doar s-au deteriorat. Am pentru casa extrase de cont, pentru ca tatal meu mi-a virat mie banii, in contul personal, sa platim casa.
Masinile sunt luate din banii nostri comuni, ce-i drept tot cu aportul majoritar al tatalui meu, insa nu prea am probe, doar cativa prieteni care stiu situatia> i-as putea chema pe acestia in instanta?
Si care sunt sansele de reusita? Taxa de timbru este mare? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:49, 15 Mai 2008
Bineinteles ca puteti initia actiune de partaj. In cazul in care sunteti reclamant, taxe de timbru nu este deloc mare pentru ca dvs nu contestati nimic. Puteti solicita in situatia de fata cota majoritara din bunuri, mai ales ca spuneti ca aveti dovezi cum ca de fapt tatal dvs v-a dat cea mai mare parte a banilor necesari. Ma indoiesc ca ati putea ajunge la o intelegere, astfel ca va dura destul de mult timp dosarul, se va efectua exeprtiza pentru evaluarea casei mai ales. Puteti chema prietenii in instanta ca martori, cu conditia sa nu existe vreo legatura de rudenie. Daca nu intelegeti sa va prezentati la dosar (nu sunteti in tara) puteti desemna un mandatar, avocat care sa va reprezinte si cred ca ar fi de preferat pentru ca situatie nu se anticipeaza a fi chiar lipsita de probleme.
Actiunea de partaj se poate initia oricand, dupa ce hotararea de divort a ramas definitiva si irevocabila.
In ceea ce priveste taxa de timbru pentru cote egale(50% cu 50% ) se plateste o suma fixa de 19 lei, daca doriti o cota majorata instanta o sa va oblige sa platiti o taxa suplimentara calculata la partea care depaseste 50%.
MUltumesc frumos pentru sfaturi!
Sa nu fi introdus el actiune de partaj inaintea dvs si sa nu stiti.V-ati schimbat adresa di actul de identitate dupa ce ati parasit domiciliul conjugal ?
E bine sa va grabiti sa nu ii vina lui idei.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortul fara acordul unuia dintre soti all3csa all3csa buna seara , eu sunt plecata in italia de aproximativ 2 ani , pentru a lucra,cu scopul de a plati niste datorii la banci pe care le am facut impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Partaj cu probleme! Elann Elann Dupa 3 ani de convietuire cu o femeie romanca am stabilit sa ne casatorim. In timpul concubinajului am achizitionat mai multe terenuri iar pe unul din ele am ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj auracata auracata buna ziua. sint casatorita din 2002 si locuiesc intr-un apartament cu 3 camere proprietate comuna.(cu toata ca , casa este cumparata numai din banii mei).sotul ... (vezi toată discuția)