avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PROCURA DATA DE ADMINISTRATORUL UNEI S.C.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PROCURA DATA DE ADMINISTRATORUL UNEI S.C.

Buna ziua, as dori sa supun discutiei urmatorul aspect legat de procura data de administrator altei persoane.

1. Lucrez la o institutie financiara si operez pe contul clientilor. Vreau sa stiu daca este corect ca administratorul unei SC sa dea procura NOTARIALA unei persoane fara ca aceasta procura sa fie inregistrata la ORC.
Cu alte cuvite imi vine la ghiseu imputernicitul cu procura notariala in mana, dar eu cand dau o consultare ORC nu apare apare in certificatul constator la Cap.5 Persoane Imputerncite decat tot administratorul, adica nu apare ca exista si alta persoana cu calitate de imputernicit sau ceva de genul asta.
Exista cumva o prevedere undeva ca trebuie sa o inregistreze si la ORC dupa e a fost facuta la notariat?

2. Totodata ce se intampla daca procura este data de un adminstrator strain (vietnamez) de exemplu al carui drept de sedere in tara a expirat si este in cursul obtinerii unei noi vize?
3. Daca administratorul de la punctul 2 nu da procura notariala si are viza expirata este corect sa semneze acte pentru firma si sa o angajeze in contracte comerciale ? cum trateaza dreptul comercial roman aceasta situatie ? eu ca economist o vad foarte simplu: daca nu are drept sa stea in tara nu are nici dreptul sa faca ceva.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: pampu2001 , utilizator 11:01, 27 Septembrie 2008
razvan.nicolae a scris:
Cu alte cuvite imi vine la ghiseu imputernicitul cu procura notariala in mana, dar eu cand dau o consultare ORC nu apare apare in certificatul constator la Cap.5 Persoane Imputerncite decat tot administratorul, adica nu apare ca exista si alta persoana cu calitate de imputernicit sau ceva de genul asta.
Exista cumva o prevedere undeva ca trebuie sa o inregistreze si la ORC dupa e a fost facuta la notariat?

Daca procura este limitata atat ca timp cat si ca tipuri de operatiuni, atunci e ok si nu trebuie inregistrat nimic nicaieri. Daca e mai generala (adica ori pe tip de operatiuni dar nelimitat in timp, ori limitata in timp dar pe orice operatiune) atunci persoana tb inregistrata la RC drept reprezentant al SC.

2. Totodata ce se intampla daca procura este data de un adminstrator strain (vietnamez) de exemplu al carui drept de sedere in tara a expirat si este in cursul obtinerii unei noi vize?

Nu are nicio relevanta, orice cetatean strain poate imputernici orice alta persoana sa o reprezinte. Nu faceti discriminari nefondate!

3. Daca administratorul de la punctul 2 nu da procura notariala si are viza expirata este corect sa semneze acte pentru firma si sa o angajeze in contracte comerciale ? cum trateaza dreptul comercial roman aceasta situatie ? eu ca economist o vad foarte simplu: daca nu are drept sa stea in tara nu are nici dreptul sa faca ceva.

Foarte fals! Nu inteleg de unde concluzia asta! Persoana respectiva nu are dreptul sa stea mai mult de 60 de zile (parca) sau sa munceasca in Romania, dar poate numi un reprezentant si in niciun caz nu trebuie absolutizat ca nu poate face nimic. Semnarea unor acte nu inseamna sedere in Romania.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2008
ContSters20980, utilizator
1. procurile notariale pot fi generale sau speciale. administratorul nu imputerniceste prin acea procura sa administreze firma ci doar sa faca unele acte, eventual un imprumut bancar, un leasing, etc. deci nu numeste un alt administrator ci doar imputerniceste sa faca un anume act sau anumite acte.

2. administratorului i-a expirat viza, nu si mandatul de administrator. daca dvs. imputerniciti prin procura un neamt sa faca acte pt dvs. in germania acestea nu vor fi valabile ca dvs. nu aveti dreptul sa ramaneti pe teritoriul german? sau procura expira dupa ce ati parasit germania? nici pe departe!
3. am raspuns la punctul 2: administratorului i-a expirat viza, nu si mandatul de administrator. viza are treaba cu sederea si atat.
:offtopic:
avocat.consult a scris:
daca dvs. imputerniciti prin procura un neamt sa faca acte pt dvs. in germania acestea nu vor fi valabile ca dvs. nu aveti dreptul sa ramaneti pe teritoriul german?

nu e bun exemplul, in UE nu ne trebuie vreun drept special de sedere ;) Ideea insa e foarte buna.
Andreea Lisievici a scris:

:offtopic:
avocat.consult a scris:
daca dvs. imputerniciti prin procura un neamt sa faca acte pt dvs. in germania acestea nu vor fi valabile ca dvs. nu aveti dreptul sa ramaneti pe teritoriul german?

nu e bun exemplul, in UE nu ne trebuie vreun drept special de sedere ;) Ideea insa e foarte buna.

deci prin analogie, daca i-a expirat viza nu e treaba mea, el ca administrator de firma poate sa lucreze cu numerar la furnizori, la banca sa faca plati etc ? fiindca e firma lui si cetatenii straini straini au voie sa aiba firme in romania, nu ?
dar trebe tinut cont de faptul ca e un strin si face acte comerciale pentru o pers juridica romana din postura de cetatean strain dar pe teritoriul nostru. deci angajata societatea in anumite rocese comerciale, aici e problema, daca spala bani de exemplu si ajunge la tribunal va putea fi invinovit si condamnat sau nu ? sau va fi invinovatit el si condamnata contabila ? :D
razvan.nicolae a scris:
deci prin analogie, daca i-a expirat viza nu e treaba mea, el ca administrator de firma poate sa lucreze cu numerar la furnizori, la banca sa faca plati etc ?

Bineinteles. Am mai spus: nu confundati dreptul de rezidenta intr-un stat cu indeplinirea altor acte care nu necesita rezidenta.

fiindca e firma lui si cetatenii straini straini au voie sa aiba firme in romania, nu ?

Refuz sa cred ca asta e o intrebare.

dar trebe tinut cont de faptul ca e un strin si face acte comerciale pentru o pers juridica romana din postura de cetatean strain dar pe teritoriul nostru.

:-/

deci angajata societatea in anumite rocese comerciale, aici e problema, daca spala bani de exemplu si ajunge la tribunal va putea fi invinovit si condamnat sau nu ? sau va fi invinovatit el si condamnata contabila ? :D

Sunt stupefiata... Raspunderea penala e personala, nu poate fi condamnat altcineva decat vinovatul de savarsirea infractiunii. Ce legatura are condamnarea penala cu rezidenta?!? Incurcati lucrurile atat de tare incat nu stiu ce explicatie poate sa va faca sa intelegeti ca dreptul de sedere nu are influenta decat asupra dreptului de a fi fizic in Romania peste o anumita perioada. Nu afecteaza capacitatea de a incheia anumite acte sau raspunderea (fie civila fie penala).

Alte discuții în legătură

Divort & custodie lazarcalin lazarcalin Va rog sa imi explicati ce inseamna procura speciala multumesc! (vezi toată discuția)
Invitatie pt casatoria cu un strain saiadi saiadi buna ziua.as vrea sa stiu cum se face si unde o invitatie de sedere pt un strain in vederea casatoriei.avind in vedere ca are unde sa stea,invitatia are un ... (vezi toată discuția)
Am procură de reprezentare a unor moștenitori și nu o pot folosi fără anumite acte în original solicitate de diverse instituții. ce valoare are certificatul de moștenitor? vexxxler vexxxler Dupa dezbaterea succesiunii testamentare parintii mei au primit un certificat de mostenitor, cu masa succesorala mentionata explicit si mentiunile - straini de ... (vezi toată discuția)