Sunt vicepresedinta la o asociatie non-profit si din cauza ca presedinta a plecat in Franta nu am acces la contul din banca, si sa semnez contracte de sponsorizari, etc.., practic nu pot sa-mi desfasor activitatea.
Ce fel de procura imi trebuie de la presedinta asociatiei? Am nevoie de un model urgent.
Desi eu sunt conform actului constitutiv organ de conducere si control la fel ca si presedinta.
Pentru ce anume imi trebuie procura de la presedinta asociatiei-daca in actul constitutiv scrie ca "Consiliul Director-din care si eu fac parte- incheie acte juridice in numele si pe seama asociatiei"-numai pentru banca?
Din punctul meu nu se prea poate rezolva prin procura.
Atributia este data de lege (si preluata in statut) consiliului director. In lege spune ca CD poate decide ca aceasta atributie sa fie delegata catre o anumita persoana din CD sau din afara. Astfel suntem in situatia unui mandat.
Probabil in Statut aveti la prevederile Presedintelui capacitatea lui de a semna acte si de a reprezenta in relatia cu tertii organizatia.
Aici intervine problema, ca aceasta atributie pe care CD i-a delegat-o lui prin mandat nu poate face obiectul altui mandat (pe scurt mandat la mandat nu merge)
Restul atributiilor din statut, daca mai are si altele, le va putea delega catre alte persoane prin mandat.
Este posibil ca in mod traditional Romaneste sa va faca un notar o astfel de imputernicire dar cum ei acum raspund de valabilatea documentului o sa fie mai atenti.
Solutia: o decizie a CD care va imputerniceste pe dvs sau pe dvs alaturi de presedintele sa reprezentati asociatia in relatia cu tertii.
Daca nu scrie in actul constitutiv si statut ca reprezentant legal al asociatiei este presedintele, nu poate nimeni in mod legitim sa pretinda ca presedintele sa semneze, dat fiind ca legea da CD-ului dreptul de reprezentare, si acesta o delega unuia sau mai multor membri ai sai.... Asa ca ar trebui sa va faca CD o procura, eventual notariala daca functionarii de la banca vor asta, ca ei sunt de regula mult mai "fitzosi" decat altii si adesea inventeaza cerinte care legal nici nu exista... Iar daca situatia dureaza, facei AG si schimbati presdintele, ca sa scapati de consumul de timp si de nervi de a explica diversilor functionari ca la ONG-uri nu e ca al firme, ca presedintele poate sa nu fie unicul reprezentant legal sau poata sa nu fie deloc, si ca CD poate imputernici pe cine vrea el, inclusiv persoane care nu fac parte din CD sau nici macar nu fac parte din asociatie, sa reprezinte asociatia in relatie cu tertii inclusiv cu banca....
Bună ziua! Consiliul director al asociației de părinți dintr-o școală poate proceda la a da o procura,mandat și unei persoane din afara asociației,spre exemplu când un membru fondator al asociației și fost președinte cu specimen de semnătură la bancă unde avem și acum cont poate semna când președintele nu este disponibil. Trebuie autentificat a notat?
Legea permite expres ca CD sa imputerniceasca una sau mai multe persoane, chiar din afara asociatiei, cu puteri executive, inclusiv dreptul de reprezentare.... deci legea nu interzice CD-ului sa dea mandat inclusiv drept de semnatura in banca unei persoane care nu face parte din Consiliul Director si nici macar nu (mai) este membru in asociatie. Legea nu cere forma autentica pentru acest act, e suficient sa fie semnat de reprezentantul legal actual al asociatiei - probabil presedintele in functie.... De evaluat atent insa abordarea asta cu "poate semna cand presedintele nu este disponibil" caci e un mandat conditionat, dar poti avea probleme sa dovedesti ca e indisponibil si deci e eficace juridic mandatul.... Unii au avut surprize neplacute cu functionari bancari sau in alte parti, care au refuzat sa recunoasca mandatul pentru ca nu aveau o dovada ca a intervenit acel element... Mai bine ramane doar ca regula interna in asociatie ca cei cu puteri subsidiare sa si le exercita doar cand nu disponibil presedintele, si definit ce inseamna indisponibilitate....