avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Cum se executa o sentinta de atragere???
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Cum se executa o sentinta de atragere???

Exista sentinta de atragere a raspunderii persoanelor responsabile promovata in temeiul art. 138 al. 1 lit a, prin care jud sindic a admis in parte actiunea formulata de lichidator in calitate de reprezentant legal al debitorului XXXX SRL in contradictoriu cu Xsculescu Ion cu domiciliul in calitate de administrator social al debitorului.
Obliga pe Xsulescu Ion sa suporte din averea personala 146333 lei, acaesta urmand sa intre in averea debitorului.

In tabelul de creditori sunt mai multe tipuri de creante, garantatae, fiscale, chirografare, iar totalul din acest tabel e cu mult mai mare decat suma mentionata.
s-a inchis procedura la societatea debitoare si s-a dispus radierea acesteia din registrul comertului.

Intrebarea este daca jud sindic a dispus la suma de 146333 lei sa intre in averea debitorului, cine face si cum executarea silita avand in vedere ca debitorul e radiat.

Cel mai recent răspuns: MIXAM , utilizator 12:20, 23 Februarie 2011
Poate oricare din creditori sa execute sentinta si sa ceara suma de 146333 lei sa fie incasata exclusiv de acesta?

Daca in sentinta de inchidere a procedurii falimentului sindicul nu a dispus ca pot sa puna in aplicare sentinta de atragere creditorii acestia cum o pot pune totusi in executare?
Buna seara .
Dupa ce debitorul este radiat,sarcina lichidatorului,inceteaza .Atunci,pentru executarea sumelor stabilite conform art.138, se aplica prevederile procedurii civile,in speta,preia executarea, executorul judecatoresc .
Cel putin asa este normal.
Marius Bote .
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
Marius Bote, Practician in insolventa
Buna seara si va multumesc d-le Bote,

Am inteles ca executorul este cel care poate puna in aplicare sentinta, problema e ca in sentinta de atragere s-a stabilit ca trebuie sa achite debitoarei.
Ori debitoarea este radiata.

Aceasta e dilema mea, poate oricare din creditori sa investeasca un executor? Mai mult ce solicita acestuia sa-l execute pe fostul administrator sa-i achite intreaga suma din sentinta?
Daca sunt 5 creditori toti solicita in temeiul aceleiasi sentinte sa fie executat fostul administrator? sau cel care il executa primul imparte cu ceilalti si cum?
Cam acestea sunt nedumeririle mele.

Repartitia sumelor cred ca se face tot in ordinea stabilita in art.123 din Legea 85/2006.
Legea 85 prevede ca ,,o parte din pasivul firmei "adica sumele datorate creditorilor,poate fi suportata din averea personala a administratorilor,deci nu tot tabelul de creante nestins la data radierii .Avand in vedere ca nu se prevede cat anume,ci numai o parte din pasiv,se suporta, consider ca acest lucru ramane la latitudinea instantei .Consider de asemenea, ca aceste ,,compensari " se pot face in limita bunurilor personale ale acestora,dar in limita procedurii civile,unde sunt prevazute anumite bunuri de stricta necesitate care nu pot fi executate silit.
Marius Bote .
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
Marius Bote, Practician in insolventa
In faliment da asa se face repartitia.

Dar in executarea silita a fostului administrator cum se imparte suma de 146333 lei daca tabelul creditorilor neindestulati din procedura este de 1.500.000 lei?

1.200.000 creante garantate
86.000 creante fiscale si restul creditori chirografari.

Iar creditorul garantat solicita executorului ca intreaga suma din sentinta sa-i fie atribuita lui???

Alte discuții în legătură

Insolventa-executare silita administrator ContSters145250 ContSters145250 Buna ziua, Am nevoie de un sfat in urmatoarea problema: In cadrul procedurii insolventei s-a pronuntat o hotarare prin care administratorul soc. este obligat ... (vezi toată discuția)
Salariu nerecuperat nici dupa hotarare definitiva florinz florinz am hotarare definitiva prin care angajatorul este obligat sa-mi plateasca suma de 1300 lei reprezentand salarii neachitate. Am facut plangere penala si i-a ... (vezi toată discuția)
Declarare creanta constand in cheltuieli de judecata Irina S. Irina S. In timpul judecarii unui dosar de insolventa/faliment, inainte de inchiderea procedurii, se mai poate declara o creanta provenita dintr-o HJ prin care au fost ... (vezi toată discuția)