avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte iesire din tara cu autoturismul tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte iesire din tara cu autoturismul tatalui

Buna ziua,
Intentionez sa ies cu autoturismul tatalui in afara tarii (autoturismul este luat prin credit NU leasing, deci el apare ca proprietar pe cartea masinii si in talonul masinii, creditul fiind facut pe numele lui deoarece eu nu aveam vechime in campul muncii in acel moment) si am inteles ca am nevoie de contract de comodat. Pentru acel contract mi s-a spus ca am nevoie de buletinul meu si al tatalui, talon auto si cartea masinii. Aici este o problema: masina fiind luata prin credit cartea a fost oprita de catre banca (politica PorscheBank, probabil de frica sa nu vand masina sau ca nu platesc creditul ca nici ei nu mi-au spus decat : "asta e politica bancii si cartea trebuie sa ramana la noi pe perioada contractului de credit") si am sunat la ei pentru a o ridica sa fac acest contract si mi-au zis ca nu se poate decat in momentul in care creditul va fi achitat. Ce pot face in situatia de fata? Am inteles ca ar mai fi o solutie procura dar valabilitatea acesteia este de o saptamana (ceea ce nu prea imi vine a crede), iar contractul de comodat se poate face si pe 5 ani. Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat.
Cel mai recent răspuns: geotibi , utilizator 16:17, 22 Februarie 2011
mergeti la notar sa va faca procura, e valabila pana la revocarea ei
Buna ziua, notiunea de procura in vederea iesirii cu masina altcuiva in strainatate este eronata pentru ca definitia mandatului ne spune ca aceasta institutie juridica se refera la incheierea de acte juridice de catre mandatar pe seama mandatului (procura fiind denumit inscrisul ce constata mandatul). Conducerea unui autoturism in strainatate reprezinta un act material, nicidecum un act juridic, cu atat mai putin se face pe seama altei persoane (a proprietarului).
Daca am admite procura in acest domeniu, atunci am ajunge la rezultate imposibile (amenda si punctele de penalizare s-ar naste direct in patrimoniul proprietarului - mandant - si nu in cel al celui ce conduce efectiv autoturismul - mandatar).
Orice forma ii va da notarul (procura/comodat), teoretic, trebuie sa-i prezentati si cartea de identitate a auto.
Multumesc de sprijinul acordat dar din ce vad cele 2 raspunsuri "se bat cap in cap": ba ca merge cu procura ba ca trebuie si cartea masinii. Din ce am citi pe politiadefrontiera.ro este nevoie de "procura legalizata din partea proprietarului" si de talonul masinii. Cei care sunt in cazul meu cu credit auto iar cartea masinii este la banca nu pot iesi cu ea din tara? doar sunt proprietari nu au contract de leasing. Care ste diferenta dintre un contract de comodat si o procura? Cand am intrebat la un notar de ce am nevoie mi s-a spus scurt ca de contract de comodat, iar la altul mi-a spus ca fara procura nu se poate iesi din tara. Eu ce sa cred?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare iesire cu masina tatalui din tara dunhill11 dunhill11 Tatal meu locuieste in alta tara dar masina lui e la mine cu toate actele acesteia. Vreau sa plec din tara dar nu stiu daca am neaparat nevoie de procura sa ... (vezi toată discuția)
Contract comodat auto ramostan ramostan M-ar interesa ce drepturi am incheind un contract de comodat pentru un autoturism ? Pot circula cu auto si in afara tarii ? Mai am nevoie si de alte documente ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru parasirea tarii cu un autovehicul care nu imi apartine Cneazu Cneazu Buna ziua, As vrea sa stiu care sunt actele necesare pentru a putea parasi tara, (e vorba de o tara non UE) cu un autoturism care nu imi apartine? notarii ... (vezi toată discuția)