avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Pensie + concediu?!?!
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Pensie + concediu?!?!

În sistemul de învăţământ se mai permite ca pensionarii să activeze "la catedră", cumulând astfel pensia şi salariul. Mai au dreptul la concediu? Atunci ei primesc concomitent atât pensie (pentru anii lucraţi până la data pensionării) cât şi concediu (pentru perioada lucrată efectiv, chiar şi după pensionare). Cu siguranţă e imoral, dar întrebarea mea este următoarea:
"Nu este ilegal să fie plătiţi de două ori pentru perioada de repaus aferentă celei lucrate?" :O
Cel mai recent răspuns: modreamarin , utilizator 14:10, 8 Februarie 2012
Pensia reprezinta venituri din bugetul asigurarilor sociale, iar indemnizatia de concediu reprezinta remuneratia pentru perioada lucrata in timpul unui an scolar. Natura veniturilor este diferita. Altfel e ca si cum dv., lucrand la doi angajatori, ati lua concediu platit doar de la unul, celalat v-ar da doar ... liber. Ori e contrar legii (vedeti codul muncii si contractele colective de munca, atat cat vor mai fi in vigoare).
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
elena138, utilizator
pensia nu este perioada de repaos - sunt bani primiti din asigurare ! ; ca orice asigurare are un termen , clauze .etc.
elena138 a scris:

doi angajatori

Care ar fi, deci, cei doi angajatori?! Statul român şi statul român?
@cicidaniela: prin perioadă de repaus voiam să subliniez faptul că nu prestează efectiv în acele momente!

În concluzie, este doar imoral, nu şi ilegal; atâta vreme cât legislaţia actuală permite cumulul de pensie şi salariu, se poate permite şi cumulul de pensie plus concediu! Deci în vacanţa de vară respectivii sunt "pensionari în concediu", conform legii... =D>
Nu este nici imoral, pentru ca legea le da dreptul sa functioneze inca 2 ani, daca indeplinesc conditiile.
In privinta pensiei, acesti pensionari au cotizat la fondul de pensii pe tot parcursul perioadei in care au prestat munca salariala. Acum ei nu sunt in repaus, ci le-au incetat raporturile de munca prin incheierea perioadei legale de prestare a muncii, adica au implinit varsta de pensionare si stagiul obligatoriu de cotizare. Si dv. cotizati la greu la bugetul asigurarilor sociale, iar cand veti iesi la pensie, veti primi pensie si veti putea sa prestati si munca remunerata, in baza unui cim. Nu va fi ilegal sau imoral.
Aaaa, ca statul roman duce fondurile colectate din salariile noastre in aceeasi punga, a bugetului de stat, si banii nu mai ajung sa se faca plati, asta e alta poveste!
Deci, angajatorul unui pensionar care isi continua activitatea in invatamant este MECTS. Obligatiile de plata a pensiei sunt in sarcina bugetului asigurarilor de stat, fata de care acestia si-au indeplinit toate obligatiile si acum au doar drepturi, desi ar trebui sa fie un fond de pensii, care sa fie distinct de banii la dispozitia guvernului.
Daca cele doua plati nu sunt ilegale, nu vad nici vreun motiv de imoralitate.
Cum adica cumul de pensie cu concediu?! Unde e logica in rationamentul dv? Daca munciti legal, aveti dreptul la concediu platit, in baza acelui cim. Punct.
1. legea le da dreptul sa functioneze inca 2 ani

Greşit! Nu are de-a face continuarea activităţii ulterior pensionării cu amânarea pensionării (sau prelungirea activităţii, dacă doriţi...).


2. cotizati la greu

Frumoasă exprimare, dar nu are nicio relevanţă faţă de chestiunea în cauză... Cândva, limba română era subiect de admitere la Facultatea de ªtiinţe Juridice...


3. Daca cele doua plati nu sunt ilegale, nu vad nici vreun motiv de imoralitate

Deci tot ceea ce este legal este şi moral?!?! Adânc!

4. Unde e logica in rationamentul dv?

Dar într-al dvs.?! Oamenii respectivi ce sunt? Pensionari sau "activi"? Dar în perioada de concediu, ei sunt încă la pensie sau sunt în concediu? Sau au două norme?!
PS: nu cred că în acest caz se aplică şi conceptul de ubicuitate, dar se pare că aşa vedeţi dvs. problema!

Alte discuții în legătură

Pensie de munca in spania, pensie de invaliditate in romania casteliana casteliana Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Un pensionar in Romania pe caz de boala, gradul 2, incepand cu anul 2006, a lucrat in Spania, cu contract de ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale TANO2013 TANO2013 Buna ziua. In perioada 2007-2012 am lucrat cu contract individual de munca in Spania, in acelasi timp fiind autorizat ca PFA in Romania in alt domeniu de ... (vezi toată discuția)
Cadru legal salarizare în ro, pentru 5 ani munciti în uk. Olcootza Olcootza Bună ziua! Dacă am lucrat legal 5 ani în UK (2015-2020) și am adeverințe care să ateste acest lucru, se calculează aceşti ani la treapta de salarizare ... (vezi toată discuția)