avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA cu norma de venit 2011
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA cu norma de venit 2011

1. In august 2010 am infiintat un PFA impozitat la norma de venit. Sunt si salariat la o alta institutie. Astazi am fost la Adm. Financiara pentru a trece la impozitarea in sistem real. Mi s-a spus ca trebuie sa astept 2 ani de la data infiintarii pentru a putea schimba sistemul de impozitare. Este corect ce mi s-a spus?
2. Este adevarat ca s-au cumulat codurile CAEN si voi plati impozit la cate coduri sunt trecute in acte?
3. Mi s-a mai spus ca nu mai trebuie depuse nici declaratiile 200 sau 220. Este corect?
V-as ruga sa-mi spuneti si Articolele unde sunt specificate astfel de masuri aberante!
Multumiri anticipate pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: alexberi , utilizator 17:32, 23 Februarie 2011
Alex, la norma de venit declaratia 220 se depune doar in anul infiintarii.

1. In codul fiscal spune ca esti obligat sa stai la real 2 ani, nu se spune despre 2 ani si la norma.

[ link extern ]
ART. 51
Opţiunea de a stabili venitul net anual, utilizându-se datele din contabilitatea în partidă simplă
(1) Contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, impuşi pe bază de norme de venit, precum şi cei care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, potrivit art. 48.
(2) Opţiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă nu se depune o cerere de renunţare de către contribuabil.

(3) Cererea de opţiune pentru stabilirea venitului net în sistem real se depune la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate şi în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.


2.Da, normele se aduna, o sa ai acum 3x norma (cele 3 probabil au aceasi suma impusa). Poti sa mergi sa scoti din ele, decizia insa s-a emis, dar daca scoti 2 coduri caen cred ca o sa-ti recalculeze. Poti sa intrebi asta si la finante. E sigur insa ca e suma, eu am sunat sa vad daca mai e norma sau nu pe IT si m-au tot atentionat, "daca aveti mai multe coduri caen vedeti ca se face suma, sa mergeti sa scoateti din ele"...

3.Declaratia 200 este optionala pentru cei ce sunt la norma de venit. Eu am depus-o in 2004 parca dupa care au spus ca nu mai trebuie depusa deoarece sunt la norma de venit. Daca te uiti pe site-ul ANAF la ambele declaratii o sa vezi la sfarsit in instructiunile de completare informatiile utile celor ce sunt la norma de venit.
Multumesc de raspuns Popu, ma grabesc maine spre Registrul Comertului sa depun cererea de renuntare la 2 dintre cele 3 coduri CAEN pe care le am. Sper sa se rezolve in timp util si sa mi se reduca norma incepand de la 1 ianuarie 2011.
alex, nu cred ca o sa-ti reduca norma de la 1 ianuarie. In cel mai fericit caz iti calculeaza cu 3 coduri pina la data mentionata pe noul certificat de inmatriculare / hartia noua cu mentiuni de la registrul comertului; eu zic ca ar fi bine sa mergi pe la finante sa vezi ce zic cei de acolo, sa nu te trezesti ca nu-ti modifica norma cu toate ca ai scot 2 coduri caen (fiecare administratie fiscala pare sa aplice diferit normele / articolele din codul fiscal); deci daca sa zicem RC iti modifica PFA-ul cu data de 23 februarie, cei de la finante probabil o sa-ti calculeze pentru 1 ianuarie 2011-22 februarie 2011 3 x norma * numar de zile scurse / 365, si pentru 23 februarie - 31 decembrie 2011 1x norma * numarul de zile ramase / 365.
Mi-a venit deja decizia acasa si e pentru o singura norma. Sper sa nu se apuce sa o schimbe.

Inainte am apucat sa sun la administratia financiara si persoanele cu care am vorbit (prima nu stia si mi-a pasat-o pe a doua) pareau sa incline ca trebuiesc adunate normele numai pentru activitatile pentru care se obtin venituri ... de parca ei ar sti de pa care dintre activitati voi obtine eu venituri :).

Pe de alta parte la mine toate cele 3 CAEN-uri incep cu 62, altfel spus au acelasi parinte in ierarhia CAEN-urilor. Posibil ca

In consecinta am renuntat sa merg la Registru Comertului si sa renunt la 2 CAEN-uri ... ar fi fost timp si bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare cod caen pentru pfa antispam antispam Buna ziua. Avand in vedere ca perioada aceasta va fi una destul de zbuciumata pentru \"detinatorii\" de PFA-uri din domeniul IT-ului, am urmatoarea ... (vezi toată discuția)
De la norma de venit la sistem real MikePort MikePort Buna ziua, Dupa ultimele modificari se pare ca e sigur ca din 2012 nu va mai exista norma de venit in domeniul IT, indiferent de judet. Trecand de la norma ... (vezi toată discuția)
Infiintare intrepindere individuala neclaritati. nastasecornel nastasecornel Cum se calculeaza impozitul pe norma de venit si real? La ce timp se depun declaratiile pe venit? Pot pune pe o intreprindere individuala doua coduri caen?De ... (vezi toată discuția)