avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie in Italia, divort in Romania fara domiciliu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie in Italia, divort in Romania fara domiciliu in Ro al italianului

Bine v-am gasit!
Apelez la voi ptr un sfat ptr o prietena.
Acum 5 ani s-a casatorit cu un italian (de forma, ptr cetatenie, intre timp a regretat gestul... :( ), deci pe hartie au avut aceeasi residenza in It. ptr vreun an si ceva. Faptic ea a locuit in alta parte tot timpul, ba chiar vreo 2 ani cca. din astia 5 i-a petrecut in Ro.
In acest timp ea si-a mentinut domiciliul in Romania (nu si-a cerut inscrierea mentiunii de domiciliu in strainatate pe pasaport, deci si-a mentinut buletinul - atat ca l-a pierdut, si va trebui sa-l refaca).
Acum vrea sa transcrie casatoria in Ro ca apoi sa poata baga divort tot acolo, ptr ca dureaza mai putin, spre deosebire de It - minim 3 ani jum.-
Am inteles din alta discutie de pe aici ca o poate face, chiar daca nu au impartasit niciodata domiciliul in Romania.

Intrebare: din cauza ca italianul cu siguranta nu vine sa se prezinte in Romania la divort, ar fi suficient o hartie de la el (tradusa si legalizata apoi) cum ca e de acord cu divortul, ca sa poata intenta divort prin acordul partilor?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:12, 6 Octombrie 2008
Sotul poate da o procura speciala judiciara unei persoane in care are incredere sau unui avocat in sensul ca este de acord cu divortul prin consimtamant, ca sa nu mai fie nevoie de audierea unor martori.
Divortul este de competenta judecatoriei sectorului I Bucuresti. Este suficient daca italianul trimite o declaratie data acolo la notar in care se precizeaza ca este deacord cu desfacerea casatoriei prin acordul partilor. Declaratia trebuie tradusa si legalizata. La primul termen se termina.
va multumesc tare mult ptr raspunsuri!
giulieta a scris:

Sotul poate da o procura speciala judiciara unei persoane in care are incredere sau unui avocat in sensul ca este de acord cu divortul prin consimtamant, ca sa nu mai fie nevoie de audierea unor martori.
Pai si el (probabil) vrea sa incheie cu balciul asta, si nu va avea motive sa nu aiba incredere in ea, oricum, nu va fi cazul nici de vreun partaj, nici de incredintari de copii.
Deci ii va da procura ei.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2008
emivivid, utilizator
ciciros a scris:

Divortul este de competenta judecatoriei sectorului I Bucuresti.
DE CE?? Ptr ca el nu a avut niciodata domiciliul in Romania?
Stiti vreun text oficial, care sa zica asta? Multumesc.

Prietena mea e din Galati. Sa nu poata rezolva acolo?
:-/
Art.607 C.proc.civ. dispune ca, cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soţilor. Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul din soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în ţară, este competentă judecătoria în circumscripţia căruia îşi are domiciliul reclamantul.

De unde pana unde este competenta Judecatoria Sect.1 Bucuresti?

Alte discuții în legătură

Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania manuela_77 manuela_77 Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata ... (vezi toată discuția)
Divortul surorii mele lazar cucuruz lazar cucuruz sora mea sa casatorit anul trecut in romania iar acum sotul ei vrea sa divorteze de ea in austria se poate (vezi toată discuția)