casatoria este transcrisa in romania,unul din parteneri are domiciliul stabil in Ro, ambii sunt cetateni romani! de ce nu este posibila desfacerea casatoriei in Ro? as dorii niste argumente...
Casatoria poate fi desfacuta si in Romania daca certificatul de casatorie a fost transcris.
Incidente in acest caz sunt disp. art 607 c.proc.civ.cu privire la competenta instantei.
„Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul din soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia caruia isi are domiciliul reclamantul.”
Este necesara si transcrierea certificatului de nastere al minorului.
In privinta duratei procesului nu se poate estima avand in vedere procedura cu Italia.
Se poate desface casatoria si daca paratul nu se prezinta- conditia fiind ca procedura sa fie legal indeplinita.
IV. Dispozitiile Legii nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat in materia divortului
In ceea ce priveste dreptul roman, legea cadru care reglementeaza raporturile de drept international privat este Legea nr. 105/1992.
Potrivit acestui act normativ, divortul este carmuit de legea nationala comuna iar in caz de cetatenii diferite de legea domiciliului comun.
In ceea ce priveste competentele de solutionare a unor cereri avand ca obiect divortul international, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat ca si regulator de competenta prin decizia nr. 3295 din 3 septembrie 2003.
„Regulatorul de competenta solicitat poarta asupra unui conflict pozitiv de competenta cu element de extraneitate, fiind incidente, ca atare, dispozitiile art. 150 pct. 1 din legea 105/1992. Daca partile nu au domiciliul in tara, teritorial competenta se determina conform art. 155 din legea 105/1992, fiind inaplicabile pentru absenta ipotezei de reglementare, particulara spetei, normele art. 607 Cod procedura civila. In cazul in care sotii au domiciliul in strainatate si casatoria s-a inregistrat in Romania, actiunile de divort introduse de soti, unul fiind cetetean roman, impotriva celuilalt, sunt de competenta Judecatoriei Sectorului 1, conform art. 150 pct.1 si art. 155 din legea 105/1992.”