avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORT ROMANIA-USA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORT ROMANIA-USA

Va rog spuneti-mi cum poate divorta un roman de sotia sa, care traieste in SUA, a carui adresa n-o cunoaste, ei fiind despartiti in fapt de 4 ani?
Cel mai recent răspuns: pitus , utilizator 15:20, 5 Noiembrie 2008
Legea nr. 105/1992 din 22/09/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat in art. 20 prevede ca:
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.

Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.

In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.

Deci introduceti romanul care doreste sa divorteze, sa introduca actiunea in Romania, si apoi sa citeze parata la ultimul domiciliu pe care l-a avut , fie ultimul domiciliu comun, fie altul unde efectiv locuit.


Actiunea de divort este de competenta instantei judecatoresti in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.
Schimbarea domiciliului sotilor dupa introducerea actiunii de divort nu prezinta importanta sub aspectul competentei instantei de judecata.
Art. 607 Cod proceduta Civila:
Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti nu mai locuieste in circumscriptia instantei judecatoresti a celui din urma domiciliu comun, instanta competenta de a judeca cererea este aceea in a carei circumscriptie se afla domiciliul paratului.
In cazul in care paratul nu are domiciliul in tara sau nu are domiciliul cunoscut, instanta competenta de a judeca cererea de divort este aceea in circumscriptia careia se afla domiciliul reclamantului.
Trebuie avute in vedere si urmatoarele aspecte:unde s-a incheiat casatoria,a fost transcrisa,cetatenia fiecaruia,iar restul e simplu;se introduce actiunea,se indeplineste procedura prin mica publicitate,daca nu se cunoaste domiciliul,se administreaza probatoriul,iar instanta competenta va dispune desfacerea casatoriei.
Daca veti angaja avocat se va ocupa el.Degeaba va bateti capul cu probleme care va pot depasi daca nu aveti pregatire juridica.

avocat Claudiu Lascoschi
va multumesc mult de tot.... o sa-l pun in tema despre cele comunicate de voi pe omul in cauza, daca vrea sa continue

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort gabriela suardi gabriela suardi M-am casatorit in Bucuresti cu un cetatean italian. Casatoria a fost inregistrata in Italia. Acum dupa 5 ani in care am locuit mereu in Italia , din pacate ... (vezi toată discuția)
Partaj raluka06 raluka06 locuiesc de 10 ani in Italia si sunt casatorita cu un cetatean roman.Casatoria a avut loc in Romania.Actiunea de divort o voi intenta in Romania insa in ceea ... (vezi toată discuția)
Divort cu element de extraneitate cornelius26 cornelius26 Casatorie incheiata intre o romanca si un cetatean tanzanian in statul Bahrain.. casatoria a fost transcrisa si in Romania... sotia si-a pastrat domiciliul ... (vezi toată discuția)