Legea 105/1992 reglementeaza materia relatiilor de familie, in spiritul normelor europene.
Raportul de drept international privat implica existenta unuia sau a mai multor elemente de extraneitate, care determina, uneori, aplicarea normelor materiale interne ori unificate, iar alteori da nastere conflictului de legi.
Pentru determinarea caracterului international al unui raport juridic sunt luate in considerare si unele elemente de extraneitate ale acestuia care, pentru acel raport, sunt socotite ca au o importanta deosebita.
Legea interna sau tratatul international prevad care dintre elementele de extraneitate confera raportului juridic respectiv caracter international iar art. 20 alin 1 din Legea 105/1992 reglementeaza doua situatii:
-cand sotii au aceeasi cetatenie, caz in care raporturile personale si patrimoniale sunt supuse legii nationale comune, si
-au cetatenii deosebite, caz in care raporturile acestora sunt supuse legii domiciliului lor comun.
Alin.2 al aceluiasi articol, prevede ca, “Legea nationala comuna (…) CONTINUA SA REGLEMENTEZE efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul”.
Potrivit dreptului international privat, norma conflictuala arata legea competenta a carmuirii nemijlocite a raportului respectiv.
Cu ajutorul normei conflictuale se alege dintre legislatiile interne aflate in conflict legislatia aplicabila.
Din momentul in care s-a determinat legea interna aplicabila(competenta), rolul normelor conflictuale inceteaza si INTRA IN ACTIUNE NORMA DE DREPT INTERN (Dreptul familiei in speta) A TARII CARE VA CARMUI RAPORTUL JURIDIC CU ELEMENT STRAIN.
Atat dvs. cat si sotia, aveti CETATENIE ROMANA.
Legea aplicabila cetatenilor romani, chiar daca acestia ar avea domiciliul in strainatate, este LEGEA NATIONALA.
Art.12 alin.1 din Legea 105/1992, defineste LEGEA NATIONALA ca fiind “legea statului a carui cetatenie o are persoana in cauza”.
Cum ambii soti aveti cetatenie romana, teritorial, competenta se determina potrivit dispoz. art.607 din C.pr.civ., potrivit cu care “actiunea de divort este de
competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor”.
Daca sotii nu au avut un domiciliu comun sau daca niciunul din soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia caruia isi are domiciliul paratul(...).
Din punctul meu de vedere, competente jurisdictional sunt instantele din Romania, iar teritorial este instanta in circumscriptia in care aveti dvs. domiciliul in tara
A se vedea si C.S.J. , decizia nr.229/1996(Rev.Dreptul nr.6/1997, p.111).
Relativ la incredintarea minorei, este mai greu. Unde se va face ancheta sociala? In Italia, prin comisie rogatorie?