avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vreau sa divortez dupa 19 ani de casnicie de cosmar, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vreau sa divortez dupa 19 ani de casnicie de cosmar, cum sa procedey sa se judece in lipsa mea si sa se termine repede

m-am hotarat dupa 19 ani de casnicie sa divortez, problema mare este ca nu mi pot permite un avocat din cauza ca sunt bugetar si a ratelor la banca si nu stiu cum se procedeaza sa se poata judeca in lipsa mea si mai ales sa se termine repede. am hotarat sa plec din casa in alta parte cu chirie si sa l las pe el sa stea dar mai ales pe baiat care inca este minor, mai are 2 luni si face 18 ani. ce sfat eveti sau ce opurtunitati voi avea pri aceasta hotarare.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 21:06, 25 Februarie 2011
aveti la dispozitie 3 posibilitati;astfel:
1 asteptati 2 luni ca baiatul dvs sa devina major si puteti desface casatoria imediat pe cale administrativa,prin prezentarea ambilor in fata ofiterului de stare civila sau a notarului de la locul casatoriei sau a ultimului domiciliu.
2 puteti intenta si acum o actiune de divort,conform lg 202/2010; in caz de acord al ambelor parti
cele expuse mai sus reprezinta modalitatile cele mai scurte in raport de timp;dar prezinta incovenientul ca trebuie sa fiti prezenti ambii si sa existe accept reciproc
3 cealalta cale este calea clasica in care va puteti sa va delegati o alta persoana prin procura sa va reprezinte in fata instantei. dar se va face in conformitate cu art 38 alin 1 c fam; o procedura mai complicata deoareca va trebui sa demonstrati una din variantele:
-imposibilitatea continuarii casatoriei;
-existenta de raporturi grave,ireconciliabile intre parteneri
-existenta altor motive temeinice
daca nu exista motive temeinice (boala, resedinta in alta tara, privare de libertate)nu se va putea judeca in lipsa dvs ca reclamant, instanta va respinge cererea ca nesustinuta.
daca e si sotul de acord cu divortul, asteptati 2 luni sa aveti copilul major si divortati la notar.
in instanta, divortul va dura oricum mai mult.
ckocca2006 a scris:

nu mi pot permite un avocat din cauza ca sunt bugetar si a ratelor la banca .


Interesati-va daca nu puteti beneficia de ajutor juridic.
Daca nu va permiteti sa angajati avocat pentru instanta puteti plati unul doar ca sa va redacteze actiunea de divort.
Daca copilul va fi major si sotul va fi de acord puteti merge la starea civila.
Daca nu...urmati sfatul din primul paragraf cu redactarea si prezentarea personal in instanta intrucat altfel nu se poate daca sunteti in tara si nu va incadrati legal asa cum au aratat si ceilalti colegi avocati.
Daca si sotul si dvs. sunteti de acord cu divortul va puteti adresa unui mediator, la mediere puteti dezbate toate problemele existente ( divort, partaj, etc )

Pasaj din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, modificată şi completată prin Legea 370/2009 şi prin OG 13/2010 pentru transpunerea Directivei Servicii

Art. 63. - (1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă. (2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.

Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii. (2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Divort mariana74 mariana74 Sunt in divort de 11 luni in calitate de parat si am avocat.Daca cer desfacerea casatoriei cu acordul ambelor parti este necesar si prezenta mea? Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Divort provocat de alcool carmen90 carmen90 buna. as dori sa imi dati cateva sugestii despre cum se poate desface o casnicie de catre sotie cat mai repede in urmatoarea situatie: saptamana trecuta am ... (vezi toată discuția)