avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire - devolutiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire - devolutiune

Buna ziua.
Am aflat de curand ca tatal meu a decedat si doream sa aflu ce pasi trebuie urmati pentru a stabili ce drepturi am la bunurile defunctului. Mentionez ca mai am 2 frati si parintii nostri sunt divortati de foarte mult timp - 1984. De asemenea defunctul mai are un copil dintr-o casnicie ulterioara. Cui trebuie sa ma adresez in prima instanta si pentru a ne afla drepturile si care sunt pasii care trebuie parcursi pentru dobandirea lor?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 23:14, 22 Februarie 2011
Verificati la serviciul venituri, ipozite si taxe si la biroul registru agricol de la primaria unde a avut domiciliul tatal dumneavoastra cu ce bunuri figura acesta in evidenta fiscala si agricola.
Daca reusiti sa faceti rost de actele de proprietate solicitati anexa 1 pentru deschiderea succesiunii.
Daca reusiti sa ajngeti la un consens cu fratele din casatoria ulterioara si cu sotia defunctului puteti merge cu aceste acte la notariat pentru deschiderea procedurii succesorale.
Daca nu va intelegeti va trebui sa aplelati la instanta de judecata.
Va multumesc pentru raspuns!
Din cate stiu defunctul detinea un apartament in Bucuresti insa nu am certitudinea ca era propietar. In cazul in care nu era el ci mama defunctului detin vreun drept in momentul de fata, dar dupa decesul mamei defunctului?
Multumesc anticipat.
Trebuie in primul rand sa stabilesti competenta. Si asta depinde de unde a decedat.
Art. 14 In materie de mostenire, sunt de competenta instantei celui din urma domiciliu al mortului:
1. cererile privitoare la validitatea sau executarea dispozitiilor testamentare;
2. cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile pe care mostenitorii le-ar avea unul impotriva altuia;
3. cererile legatarilor sau ale creditorilor mortului impotriva vreuneia din mostenitori sau impotriva executorului testamentar.

Daca sunt mai multe jurisdictie, (imi se pare ca ai aflat decesul acuma pentru ca a plecat mai de mult la strainatate) aflati in legea 105/92, a caruia Art. 66. - Mostenirea este supusa:
a) in ce priveste bunurile mobile, oriunde acestea s-ar afla, legii nationale pe care persoana decedata o avea la data mortii;
b) in ce priveste bunurile imobile si fondul de comert, legii locului unde fiecare din aceste bunuri este situat.
Art. 67. - Legea aplicabila mostenirii stabileste indeosebi:
a) momentul deschiderii mostenirii;
b) persoanele cu vocatie de a mosteni;
c) calitatile cerute pentru a mosteni;
d) exercitarea posesiei asupra bunurilor ramase de la defunct;
e) conditiile si efectele optiunii succesorale;
f) intinderea obligatiei mostenitorilor de a suporta pasivul;
g) drepturile statului asupra succesiunii vacante.

Art. 68. - Testatorul poate supune transmiterea prin mostenire a bunurilor sale altei legi decit cea aratata in art. 66, fara a avea dreptul sa inlature dispozitiile ei imperative.
Legea astfel aleasa se aplica situatiilor prevazute la art. 67.
Intocmirea, modificarea sau revocarea testamentului sint socotite valabile daca actul respecta conditiile de forma aplicabile, fie la data cind a fost intocmit, modificat sau revocat, fie la data decesului testatorului, conform oricareia dintre legile urmatoare:
a) legea nationala a testatorului;
b) legea domiciliului acestuia;
c) legea locului unde actul a fost intocmit, modificat sau revocat;
d) legea situatiei imobilului ce formeaza obiectul testamentului;
e) legea instantei sau a organului care indeplineste procedura de transmitere a bunurilor mostenite.

In orice caz e clar ca aveti drept la actiune, pentru a reclama cel putin parte a mostenirii, indisponibilizata de lege in favoarea unor anumite categorii de mostenitori, rezervatori, in sensul ca nu poate fi micsorata nici prin acte intre vii cu titlu gratuit, donatii, nici prin testament. Rezerva sucesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament Teodor Dobrean Teodor Dobrean un cetatean american dispune printr-un testament dat in SUA in favoarea unui cetatean roman. nu are mostenitori rezervatari. testamentul dat in SUA are ... (vezi toată discuția)
Testament, vanzare intre soti sau donatie? shebarebecca shebarebecca M-am casatorit cu un cetatean englez si locuim impreuna in Romania. Inainte de casatorie am cumparat impreuna o proprietate, eu am cumparat terenul pe numele ... (vezi toată discuția)
Revocare testament mariuscazacu mariuscazacu a) Ce putere juridica are un testament care ar favoriza un mostenitor ? b) Poate fi anulat / desfiintat partial sau/si total de ceilalti mostenitori ? (vezi toată discuția)