avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Chitanta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Chitanta

Buna ziua,

As dori sa aflu ce se intampla in cazul in care un agent de vanzari angajat al firmei X are o clienta care pretinde ca a facut o plata dar nu are chitanta, in schimb are un martor care declara ca a vazut cand a efectuat plata?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 08:03, 23 Februarie 2011
I-a facut factura? A acceptat-o la plata? Puteti merge pe somatie, acolo nu se administreaza proba cu martori. Am avut si eu o speta, dar era vorba de 2 societati comercial. Debitoarea zicea ca a achitat cash factura, dar nu avea dovada...cu martori nu merge in cazul somatiei.
slabe sanse sa reziste acel"martor" in fata organelor de cercetare penala.
proba cu martori este admisa doar atunci cand exista un capat de dovada scrisa.
Daca suma este mai mare de 250 lei nu se admite proba cu martori.

ARTICOLUL 55
Cind codul comercial cere proba prin scris, proba testimoniala nu poate fi admisa decit in cazurile in care este permisa si de codul civil.
Cod Comercial

Art. 1191. - Dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decat sau prin act autentic, sau prin act sub semnatura privata.
Nu se va primi niciodata o dovada prin martori, in contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde ca s-ar fi zis inaintea, la timpul sau in urma confectionarii actului, chiar cu privire la o suma sau valoare ce nu depaseste 250 lei.
Cod Civil
i s-a facut factura, dar agentul are in chitantier o chitanta anulata cu suma pe care clienta spune ca a platito. Cu ce metode legale poate clienta sa atace firma sau agentul?
Daca agentul are toate exemplarele chitantei anulate, clienta nu are nicio dovada.

Alte discuții în legătură

Interdictia de a dovedi cu martori impotriva unui inscris the_pandemic the_pandemic Aveti idee daca articolul 1191 din vechiul cod civil a fost transpus in sistemul noului cod? Sau mai exista o reglementare asemanatoare pe care sa ne putem ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de un eventual proces ietam ietam Spuneti-mi , va rog , daca pot chema pe cineva in instanta ptr. ca nu recunoaste ca i-am inapoiat 500$ , pe care trebuie sa-i scada din suma pretinsa de 2300 $ ... (vezi toată discuția)
Nu vrea sa-mi mai faca contract de vanzare cumparare andreee andreee Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu un sfat. Anul trecut am cumparat o masina de la sotia varului meu, am achitat-o integral dar nu am nicio chitanta pt ca ... (vezi toată discuția)