Topic interesant, dar cu titlu nepotrivit cred... Nu crezi ca ar fi mai bine sa il schimbam in "Ce cauta un avocat coordonator la stagiar?"
Acum la obiect, o sa iti expun parerea mea doar ca proaspat trecuta prin procesul acesta, si subliniez ca eu nu am vechimea necesara ca sa fiu coordonator.
Ce calitati?
In primul rand o intelegere sistematica a notiunilor acumulate. Nu conteaza sa reciti frumos, ci sa dovedesti ca ai inteles. Daca ti se pretinde sa stii ceva pe dinafara dintr-o lege, cred ca e o dovada clara asupra nivelului scazut al muncii pe care respectivul se asteapta s-o faci: treaba mecanica, muncit nu gandit.
Apoi, e foarte important cum te prezinti, cum te "vinzi". O voce tremuratoare si nesiguranta in raspunsurile date nu vor atrage pe un coordonator care cauta mai mult decat "carne de tun". Emotiile sunt normale, insa profesia de avocat inseamna multa stapanire de sine si capacitatea de a reactiona rapid la situatii neprevazute. Daca te pierzi in fata celui cu care dai interviu, cu siguranta te vei pierde si in fata instantei sau a unei parti cu interese contrare in negocieri.
Un punct de maxim interes este capacitatea de a-ti exprima ideile clar, coerent si convingator. Poate ca nu sunt cele mai bune sau extrem de bine fundamentate, insa daca stii sa convingi (fara a minti sau a spune "e asa" cand de fapt habar n-ai) e minunat.
La interviu trebuie sa stii sa negociezi onorariul. Nu vorbesc de cvasi-avocatii care nu le dau nimic stagiarilor (sau le mai si cer...), cel putin in Bucuresti etapa asta a trecut de cativa ani. Daca esti intrebat cat vrei, practic esti intrebat "cat crezi ca valorezi", asa ca mare atentie, mai ales ca negociezi brut, nu net. Nu e bine nici prea putin si nici prea mult, iar totul trebuie sa fie raportat la rezultatele anterioare ale formei de exercitare la care vrei sa te duci. In niciun caz nu "valorezi" la fel de mult in fata unei SCA cu profit de milioane de euro ca in fata unui titular de cabinet individual. Mie, personal, mi s-ar parea jaf la drumul mare un onorariu mai mic de 500 de euro brut pe luna chiar de la inceputul carierei.
Varsta optima - nu cred ca exista. Cel mai usor cred ca e intre 23 si 30 de ani, nu esti inca terminat de greutatile vietii si ai disponibilitate mare sa acumulezi informatii noi.
Nivelul de cunostinte
Aici e de discutat. E foarte posibil ca un avocat care nu stie mai nimic extrem de bine, dar stie unde si cum sa caute, sa fie mai per total mai bun si sa creasca profesional mai repede decat unul care si-a insusit tot ce a citit prin carti.
Apoi, trebuie sa te gandesti si pe ce domeniu vei vrea sa lucrezi. Intr-o societate de avocati vei lucra intr-un anumit departament, asa ca mare grija. Daca nu esti hotarat, spune asa, dar mentioneaza ce te-a atras mai mult in facultate. Aplecarea naturala catre un anumit domeniu e foarte importanta.
Conteaza mai mult o cunoastere aprofundata a notiunilor de drept sau abilitatile, aptitudinile personale?
Conteaza amandoua. Desigur ca baza sunt cunostintele de drept, poti fi un avocat foarte bun chiar daca esti nesuferit. Nu poti insa sa fii foarte bun daca nu ai incredere foarte mare (nu mare) in tine si in ceea ce poti. De multe ori abilitatile personale te scot din incurcatura atunci cand nu cunosti raspunsul juridic, dar si invers, o argumentatie juridica "beton" poate pune la pamant un orator carismatic.
Cam atat acum, ma mai gandesc
Subscriu la ce a spus domnisoara/doamna andreea. Sunt de parere ca trebuie sa existe un echilibru intre nivelul de cunostiinte si abilitatile personale. Consider, ca facultatea doar te initeaza, iti stabilest un prag minim de cunostiinte si cel mai important, te invata unde si cum sa cauti. O sa vezi ca dup ace lucrezi un an de zile o sa iti dai seama ca practica nu seama cu teoria, absolut deloc. O sa intrii prima data intr-o sala de judecata si o sa te gandesti ce dracu cauti tu acolo, o sa te pierzi in fata instantei, in aceasta situatie nu o sa te ajute deloc cunostiinte dobandite in facultatea ci personalitatea ta. O sa intalnesti avocati buni si unii prosti, chiar foarte prosti.
Intrebarea mea este…tu ce cauti la un avocat coordonator?
Foarte bine atins acest punct Johndoe25.Iata ce vreau eu de la avocatul indrumator:
-sa-mi dea cauze spre rezolvare, nu sa pierd timpul stand pe la cozi pe la diferite ghisee cu documente
-sa fie dispus in orice moment sa ma ajute cu o lamurire, cu un raspuns, cu o indrumare
-sa-mi asigure un venit decent iar daca rezultatele mele profesionale vor fi bune sa ma incurajeze inclusiv prin stimulente banesti.N-as vrea sa regret jobul meu de acum in privinta castigului material de aceea sunt de acord cu Andreea ca sub 500euro lunar e jecmaneala.
Ofer in contrapartida: perseveventa, o destul de buna intelegere a dreptului si a mecanismelor sale, bagaj de cunostinte juridice acceptabil (in continua imbunatatire:) ), engleza la nivel conversational, lucrul cu computerul .....O fi mult, o fi putin...nu stiu. Voi vedea de la toamna daca e suficient.
Recunosc ca trebuie sa mai lucrez la capitolul incredere de sine si tupeu.
Ca si domenii spre care am, sa zicem, inclinatie naturala ar fi succesiunile, dreptul de proprietate, contractele speciale, infractiunea si raspunderea penala. Astea mi-au placut cel mai mult si le-am inteles bine. In schimb am invatat de nevoie dreptul comercial, financiarul , fiscalul si comunitarul. A...si mi-a mai placut criminalistica.
:) Mi-a placut mesajul tau...L-am citit si altora care stiu ceva mai multe decat tine despre profesia de avocat si s-au distrat copios=D> Chiar crezi ca mai trebuie sa lucrezi la capitolul tupeu? Eu cred ca ai deja suficient?:D;)
Tupeu=obraznicie, despre ce vorbim aici? Ce e asa tupeist in mesajul lui Gabi?!? Si ce e asa amuzant in mesajul lui? E chiar foarte serios si realist, nimic de distrat.