Domnilor și doamnelor azi 23.02 2011 mi s-a întîmplat ceva care nu știu unde se poate categorisi și de aceea vă rog pe dvs. să ma luminați că eu cred că ori am rămas în urma cu viața socială ori suntem prostiți pe fața.Am plecat la politie cu soția pentru schimbarea cărtii de identitate in urma căsătoriei noastre .Acolo ne-am dus cu toate actele care erau scrise pe opisul de acte ,dar nu erau toate.Nu ințeleg de ce i s-a cerut actul de divorț din prima casatorie, ea fiind la a treia casatorie.Înțeleg că trebuie să se ceara ultimul act de divorț nu și primul .Nu știu care e sensul acestei cereri din partea poliției.În mod normal după ce te-ai căsătorit actul de divorț nu devine nul?Atîta timp cît m-am căsatorit la ce mai e nevoie de actul de divorț.
Pentru ca sotia sa nu devina infractor de drept comun,savarsind infractiunea de bigamie.
Existenta unei casatorii nedesfacute a unuia dintre viitorii soti
Codul familiei stipuleaza ca persoana casatorita nu se poate casatori. Incalcarea acestei interdictii poarta denumirea de bigamie, sanctionata atat civil, cat si penal. Daca o persoana a incheiat o noua casatorie iar casatoria anterioara este declarata nula dupa incheierea celei de-a doua casatorii, nu exista bigamie, insa daca o persoana incheie o noua casatorie iar casatoria anteriora se desface prin divort dupa data incherierii celei de-a doua casatorii, exista bigamie. O situatie deosebita apare in cazul declararii judecatoresti a mortii unei persoane casatorite. Daca sotul celui declarat mort se casatoreste iar mai apoi cel declarat mort reapare si hotararea judecatoreasca declarativa de moarte se anuleaza, noua casatorie este valabila si nu exista bigamie pentru sotul recasatorit intrucat casatoria anterioara se considera desfacuta pe data incheierii celei de-a doua.
CAP. 1
INFRACŢIUNI CONTRA FAMILIEI
ART. 303-Cod Penal
Bigamia
Încheierea unei noi căsătorii de către o persoană căsătorită se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Persoana necăsătorită care se căsătoreşte cu o persoană pe care o ştie căsătorită se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Faptele prevăzute în prezentul articol nu se sancţionează dacă prima sau cea de-a doua căsătorie este declarată nulă pentru alt motiv decât bigamia.
Eu cred că dvs nu ați înteles ce am spus eu.Primul divorț al soției s-a făcut in 1995,iar când s-a căsătorit a doua oara i s-a cerut actul de divorț cum este normal,numai că există o diferența ,cartea de identitate a făcut-o la sectia 11 pol,iar acum la a treia căsătorie cartea de identitate s-a facut la secția 7 poliție iar cei de la aceasta secție spuneau ca nu există actele de divorț de la primul divorț adică să ințeleg că sunt atît de idioți încât să nu știe unii de alții și să ne pună pe drumuri să le aducem actul de divorț din prima căsătorie act care trebuia să fie la ei deja inregistrat in baza lor de date.Cum putea să se elibereze un act de identitate după a doua căsătorie fără să i se ceară actul de divorț.Ce mi-ți spus despre bigamie o știe toată lumea și nu cred că ar fi cineva dornic de o amendă sau altceva .Mie mi se pare ciudat să mi se aducă aminte de un trecut uitat sau mai rău să mă și trimiți sa scot un act de divorț care se scoate foarte greu și cu multă alergătură și pierdere de timp pentru mine avînd în vedere că ei sunt plătiți pentru aceste lucruri dar să nu uităm că trăim in România și asta ne ia tot timpul.Asta e! Ce să fac în condițiile astea cum să procedez?