Buna ziua, am mare nevoie de ajutorul dvs
Am fost casatorita, sunt divortata din 1995, in urma casatoriei a rezutat un copil, acum in varsta de 15 ani. In prezent locuim intr-o tara a uniunii europene, impreuna cu logodnicul meu, cetatean strain. Deocamdata nu vreau sa legalizez aceasta relatie, dar as dori sa ma informez daca ezista posibilitatea ca logodnicul meu sa devina tutorele legal al copilului meu, si ce ar trebui facut pt asta. E necesar acordul tatalui biologic? Avand in vedere ca eu si fiul meu avem cetatenie romana, doar rezidenta in tara in care locium acum, trebuie ca cererea pt tutela sa fie facuta in Romania?
Va multumesc mult, si sper ca ma ajutati cu un raspuns.
In cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui său, se sesizeaza in mod direct instanţa judecătorească cu actiune privind incuviintarea adoptiei, de catre sotul care doreste sa adopte.
Pentru incuviintarea adoptiei este necesar consimţământul la adopţie exprimat prin act notarial autentic de catre părinţii biologici ai minorului.
Inainte de exprimarea consimtamantului la notariat, parintii biologici trebuie sa se adreseze la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in a carei raza teritoriala domiciliaza pentru a fi consiliati cu privire la efectele adoptiei, si pentru a obtine raportul de consiliere-document ce se prezinta la notariat cu ocazia exprimarii consimtamantului.
Documentele ce trebuie depuse odata cu cererea de incuviintare a adoptiei sunt:
-consimtamintele parintilor biologici exprimate prin act notarial autentic
-certificatul de naştere al copilului, în copie legalizată
-certificatul medical privind starea de sănătate a copilului, eliberat de către unităţi publice nominalizate de către direcţia de sănătate publică
-certificatul de naştere ale adoptatorului în copie legalizată
-certificatul de căsătorie al adoptatorului, în copie legalizată
-cazierul judiciar al adoptatorului
-certificatul medical privind starea de sănătate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista căruia este înscris.
Pentru aceasta adoptie nu este necesara obtinerea atestatului, deschiderea procedurii adoptiei interne pentru copil, si nici incredintarea in vederea adoptiei.
Tutela se instituie pentru copilul lipsit de ocrotirea parintesaca. Copilul dvs. va are pe dvs.
Daca vorbim, de fapt, despre adoptie am un semn de intrebare. Daca nu doriti sa legalizati relatia dvs... probabil ca aveti un motiv, dar se pare ca nu-i suficient pentru a nu incurca si viata copilului.
Multumesc mult pt raspunsuri
Nu stiam care e diferenta dintre tutela si adoptie. Unicul motiv pt care nu legalizam inca situatia noastra este ca logodnicul meu a fost casatorit, in Italia, si dupa cum se stie in acea tara un proces de divort dureaza multi ani.....Normal ar trebui ca anul acesta sa se termine, dar fosta sotie are pretentii f mari, pe care logodnicul meu refuza sa le accepte, asa ca e un perpetuum mobile care nu se mai sfarseste.............
Ne-am gandit la posibilitatea de a deveni el tutorele copilului meu, pt avantajele pe care fiul meu le-ar avea de aici: asigurare medicala decontata de compania pt care logodnicul meu lucreaza, scoala platita de aceeasi compania....etc
In concluzie, posibilitatea ca el sa-i fie tutore e nula , singura posibilitate ramane adoptia.............
Poate luati in calcul si o eventuala adoptie la momentul cand se va termina procesul logodnicului si va veti casatori cu aceste. Poate fi adoptat si copilul major, daca se aduc dovezi ca sotul adoptator a contribuit la intretinerea lui. Adoptia se poate face si in Italia, daca copilul locuieste cu dvs. Nu dureaza cat un divort, iar taxele nu sunt foarte mari.;) Iar procedura recunoasterii adoptiei facute in italia pe teritoriul Romaniei in prezent s-a simplificat.
Motivatia pentru care doriti aceasta adoptie sunt gresite in concordanta cu toate conventiile internationale si chestiunile de ordin moral... nu ca ar conta moralitatea prea mult, dar ca idee...
Conform legislatiei romanesti insanu stiu unde s-ar integra copilul dv. Adoptie interna este atunci cand ci copilul si adoptatorul au domiciliul in Romania, lucru care nu este corect in cazul dv.
Adoptie internationala este orice adoptie care nu e interna, dar se refera numai la copilul care are domiciliul in Romania...
Totusi, fiind o chestiune de stare civila, numai legislatia romana guverneaza aceste raporturi, caci cetatenia copilului e romana... :O
Deci, sincer, cam incurcat sa vedeti cum si unde intra copilul dv. in legislatia noastra, asa incat, mai bine maritati-va acolo, luati cetatenie, ia si copilul, apoi faceti acolo ce rveti: tutela, adoptie, orice, in tara respectiva.
Adoptia
alina nica
sunt divortata si recasatorita cu un copil din prima casatorie.sotul meu vrea sa treca copilul pe numele lui deoarece tatal biologic nu a vizitat niciodata ... (vezi toată discuția)