avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara pentru un copil major student la ID
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara pentru un copil major student la ID

Imi cer scuze ca redeschid subiectul pe un topic nou dat este o situatie diferita fata de cele care se dezbat pe topicul de pensie alimentara.
Dupa cum am aratat si la celalalt topic am fost dat in judecata de fiica mea actualmente majora pentru majorare de pensie, ea urmand cursurile unei facultati forma de invatamant la distanta. Dupa sfaturile date de AVLIL, careia ii mutumesc inca o data pe aceasta cale, am introdus intampinare prin care am cerut respingerea cererii ca nefondata in baza art.86 CF "Are drept la întretinere numai acela care se aflã în nevoie, neavând putinta unui câstig din muncã, din cauza incapacitãtii de a munci. " . La termenul de astazi judecatorul a dispus transformarea cererii de majorare in una de stabilire a pensiei de intretinere, reclamanta declarand ca nu munceste deoarece se pregateste pentru a doua facultate, dispunand in acelasi timp relatii de la administratia financiara privind castigurile mele din dividentele pe care le-am obtinut in calitate de actionar la firma la care sunt administrator, eu nefiind incadrat in munca si neprimind salariu.
Va rog sa imi spuneti si mie ce este de facut in continuare si daca este legala stabilirea unei pensii de intretinere pentru un major care nu este in incapacitate de munca datorita studiilor (pregatirea pentru o a doua facultate consider ca este o optiune personala care nu este continuare de studii). Cum se calculeaza cuantumul pensiei in cazul dividentelor care nu sunt nici pe departe o sursa sigura de venit existand posibilitatea ca firma sa nu mearga permanent in profit iar dividentele se incaseaza la finalul anului si nu lunar. Cum platesc eventuala pensie lunar?
Cel mai recent răspuns: bgrgabriel , utilizator 00:09, 27 August 2011
Ce varsta are fiica dvs.?
20 de ani
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2008
attic, utilizator
Art. 94.din Codul familiei arata ca intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.

Daca majorul are un serviciu, se presupune ca are posibilitatea de a-si plati facultatea si de a se intretine, nemaiaflandu-se in stare de nevoie.
Daca insa, nu castiga suficient sau nu are deloc un loc de munca sau alte mijloace de subzistenta (imobile inchiriate etc), parintele ar putea contribui cu diferenta. Cheltuielile avute in vedere vor fi cele necesare, iar nu de lux.

In mod normal varsta maxima e cea de 25 ani, insa in cazuri exceptionale se poate admite si varsta de 26 ani.
Se vor evalua si pretentiile majorului in afirmarea dreptului sau la educatie.
Legea nu face diferenta intre facultate de stat sau particulara sau daca este vorba de cursuri de zi, serale sau ID.
Se refera la forma de invatamant si precizeaza ca se acorda pensie de intretinere pana la implinirea varstei de 26 de ani daca aceasta acea forma se prelungeste, dupa ce copilul a implinit 25 ani.
In mod normal se iau in calcul veniturile nete constante pe ultimele 6 luni.
Daca nu aveti venituri constante se poate calcula pensia la venitul minim pe economie.
Puteti sa solicitati obligarea dvs. la o pensie stabilita la venitul minim pe economie.
Acum depinde si de nivelul dividendelor obtinute anul trecut. Daca sunt foarte mari, iar daca media lunara e mult mai mare decat 500lei/luna probabil veti fi obligat la ceva mai mult de 125 lei/luna.
Oricum, daca nu veti mai avea mijloace ulterioare pentru a plati pensia la care veti fi obligat acum de instanta, puteti face o cerere de reducere/sistare a pensiei de intretinere.
Dividendele nu sunt venituri care sa aiba caracter constant, asa incat nu ar trebui luate in considerare.
Personal, nu sunt de acord cu acest lucru si nu stiu ce se va intampla daca veti intalni un jude cu pareri similare.
Un avocat v-ar ajuta.
Chiar daca dv. puneti aceleasi temeiuri de drept acolo, practica, modul de interpretare...
Parerea mea e sa va luati un avocat.
Nu e exceptional 26 de ani, ci e maxim 26 de ani, nu 25. Pe topicurile despre pensie alimentara gasiti mai multe argumentatii de ce. Si se face diferentiere intre forme de invatamant, caci ID iti permite sa ai timp sa muncesti, la zi nu... La ID nu esti in incapacitate de munca, la zi esti.
De aceea a si scos motivarea cu pregatirea pentru facultate.
Nu stiu ce a dispus judele, pentru ce s-a dat termen, in ce stadiu sunteti... nu stiu actiunea, cum a spus fata ca va dovedi, nu stiu exact ce a sustinut...
Asa incat, nu va putem da aici sfaturi exacte, la virgula, doar indrumari generale.
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Astazi a fost al doilea termen, la primul s-a dispus amanarea cu citare pentru ca nu s-a prezentat nimeni nici eu si nici raclamanta. Azi dupa cum am zis judele a dispus schimbarea actiunii din majorare pensie in stabilire pensie deoarece actiunea precedenta si-a incetat efectele la majorat si a dispus cererea de relatii de la admin financiara privind veniturile mele si a intrebat-o numai daca lucreaza. Raspunsul reclamantei fiind ca nu deoarece se pregateste pentru o a doua facultate, fara sa specifice cum va dovedi asta. Nici macar nu a intrebat daca este intradevar studenta la ID sau zi nimic. Sunt in ceata cu ce s-a intamplat azi. Cand se constata incapacitatea de munca?
Pregatirea pentru a doua facultate la nivel declarativ constitue incapacitate de munca?
Unde gasesc textul de lege (indrumarea Tribunalui Suprem) care face diferentierea intre formele de invatamant?
Pe ce baza va hotara judele daca este in incapabilitate de munca?
Si in general la dividente care este cuantumul care se stabileste ca la procentele care se spun in codul familiei devine actionar in firma.
Daca firma iese un trimestru in pierdere si nu sunt fonduri pentru pensie trebuie sa o dau in judecata pentru sistare iar trimestrul urmator o luam de la capat?
Daca nu sunt fonduri mai mult de doua luni risc sa fiu acuzat de abandon de familie si da-i inainte cu naveta la tribunal.
Sincer nu am nimic impotriva sa o ajut daca nu se descurca dar sa frece buha pe banii mei nu prea e corect. Cand o sa invete cum se castiga banul? La 30 de ani?
Vad atatia copii cu situatii bune de acasa care fac si facultate la zi si au si joburi part-time ca sa se invete cu munca din proprie initiativa...
Sincer nu eram ofticat daca nu se transfera de la zi unde intrase initial la ID ca sa aiba mai mult timp liber, timp liber pentru ce? Ca de munca nu se lipeste.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Larisa adela Vasile Larisa adela Vasile am18 ani si sunt in clasa a12a si as vrea s stiu daca mai primesc pensie alimentara dupa terminarea liceului? (vezi toată discuția)
Pensie intretinere copil major  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Fiul meu are 19 ani si anul acesta da bacalaureatul.Daca ia bac-ul si merge mai departe la o facultate voi continua sa-i platesc pensie de intretinere pana la ... (vezi toată discuția)
Student, cer sfat despre pensie alimentara ferdis ferdis Buna, sunt nou aici si recunosc ca am intrat doar pentru o problema. Sunt student, anul 2, si am o problema. Parintii mei sunt despartiti si tata mi-a ... (vezi toată discuția)