avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara pentru un copil major student la ID
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara pentru un copil major student la ID

Imi cer scuze ca redeschid subiectul pe un topic nou dat este o situatie diferita fata de cele care se dezbat pe topicul de pensie alimentara.
Dupa cum am aratat si la celalalt topic am fost dat in judecata de fiica mea actualmente majora pentru majorare de pensie, ea urmand cursurile unei facultati forma de invatamant la distanta. Dupa sfaturile date de AVLIL, careia ii mutumesc inca o data pe aceasta cale, am introdus intampinare prin care am cerut respingerea cererii ca nefondata in baza art.86 CF "Are drept la întretinere numai acela care se aflã în nevoie, neavând putinta unui câstig din muncã, din cauza incapacitãtii de a munci. " . La termenul de astazi judecatorul a dispus transformarea cererii de majorare in una de stabilire a pensiei de intretinere, reclamanta declarand ca nu munceste deoarece se pregateste pentru a doua facultate, dispunand in acelasi timp relatii de la administratia financiara privind castigurile mele din dividentele pe care le-am obtinut in calitate de actionar la firma la care sunt administrator, eu nefiind incadrat in munca si neprimind salariu.
Va rog sa imi spuneti si mie ce este de facut in continuare si daca este legala stabilirea unei pensii de intretinere pentru un major care nu este in incapacitate de munca datorita studiilor (pregatirea pentru o a doua facultate consider ca este o optiune personala care nu este continuare de studii). Cum se calculeaza cuantumul pensiei in cazul dividentelor care nu sunt nici pe departe o sursa sigura de venit existand posibilitatea ca firma sa nu mearga permanent in profit iar dividentele se incaseaza la finalul anului si nu lunar. Cum platesc eventuala pensie lunar?
Cel mai recent răspuns: bgrgabriel , utilizator 00:09, 27 August 2011
Astazi am fost la tribunal si mi s-a recomandat acelasi lucru.
Am mers si la cea mai apropiata sectie de politie si am discutat aceasta problema.
Nedumerirea mea, creata de punctul de vedere diferit ale organelor de justitie (politie -avocati),
este ca, la politie mi s-a spus ca daca paratul "lucreaza la negru" deci nu ar avea c.m., atunci nu poate fi obligat la plata procentului de 25% din venitul minim pe economie, decat daca se vor gasi dovezi privind activitatea de munca din care paratul obtine venituri. (Putem intui in mare parte cu cat ineres ar contribui politia pt. obtinerea acestor dovezi si care
ar fi perioada in care lucrurile se vor rezolva). Tot la politie mi s-a spus ca plangera penala poate fi luata in considerare numai cand paratul a depasit 2 luni restante, ceea ce face apel catre articolul 305 privind "abandonul de familie"- nendeplinirea cu rea-credintã a obligatiei de ntretinere prevãzute de lege.
Pe de alta parte, din discutiile cu avocatii, am inteles ca nu ar conta daca paratul are sau nu carte de munca, el trebuie sa imi plateasca procentul de 25% din venitul minim pe economie daca nu are c.m., sau 25% din venitul net lunar daca are c.m.
Asa cum spuneti si dvs. am inteles de la avocati ca nu trebuie sa astept 2 luni de neplata pt. ca paratul sa fie executat. Trebuie sa platesc un executor judecatoresc, care sa se ocupe de rezolvarea problemelor.
Aceasta cale pe langa faptul ca costa, ma face sa sovai pt. ca nu stiu daca este sigura pt mine si nu stiu cat dureaza pana ce voi obtine pensia.
Daca ma puteti lamuri cu privire la cat de sigura este calea de executare silita, ce se va intampla daca paratul nu are c.m., cat timp ar putea tine aceasta procedura si care ar fi consecintele in care paratul daca nu are c.m. nu poate plati suma restanta, va sunt recunoscator.
De asemenea, asa cum am spus, instanta afirma ca paratul este incadrat in munca si realizeaza venituri. Nu stiu cat de ferme pot fi afirmatiile neindoit sustinute de adeveterinte ale instantei judecatoresti (ca realizeaza venituri) sau ale paratului (ca nu realizeaza venituri).
Se poate sa fie un act nesigur adeverinta prin care instanta a afirmat ca paratul realizeaza venituri?

Va multumesc.
Nici o instanta nu poate stabili o pensie de intretinere in functie de venitul paratului, fara ca la dosar sa existe inscrisuri din care sa rezulte venitul realizat, prin urmare tatal dvs. realizeaza venituri iar angajatorul in baza ordonantei de poprire este obligat sa popreasca venitul in procentul stabilit.
De altfel si in hotararea pe care o aveti trebuie sa fie mentionat locul de munca al paratului, mai ales ca asa cum rezulta din ce ati scris " verificand actele instanta constata ca paratul este incadrat in munca" acest lucru este cert.
Pentru diferenta de suma neachitata ( pentru ca nu toti angajatorii popresc si suma datorata de la data introducerii actiunii), aveti posibilitatea executarii silite- prin infiintarea popririi si pentru suma datorata pe cele 4 luni, iar cheltuielile de executare le veti recupera de la debitor impreuna cu debitul datorat.
In hotararea pe care o am nu este specificat locul de munca al paratului, dar stiu ca am voie sa cer dosarul meu de la arhiva judecatoriei pt. a vedea acea adeverinta care mentioneaz ca paratul este incadrat in munca.

Va multumesc pt informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Larisa adela Vasile Larisa adela Vasile am18 ani si sunt in clasa a12a si as vrea s stiu daca mai primesc pensie alimentara dupa terminarea liceului? (vezi toată discuția)
Pensie intretinere copil major  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Fiul meu are 19 ani si anul acesta da bacalaureatul.Daca ia bac-ul si merge mai departe la o facultate voi continua sa-i platesc pensie de intretinere pana la ... (vezi toată discuția)
Student, cer sfat despre pensie alimentara ferdis ferdis Buna, sunt nou aici si recunosc ca am intrat doar pentru o problema. Sunt student, anul 2, si am o problema. Parintii mei sunt despartiti si tata mi-a ... (vezi toată discuția)