avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara pentru un copil major student la ID
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara pentru un copil major student la ID

Imi cer scuze ca redeschid subiectul pe un topic nou dat este o situatie diferita fata de cele care se dezbat pe topicul de pensie alimentara.
Dupa cum am aratat si la celalalt topic am fost dat in judecata de fiica mea actualmente majora pentru majorare de pensie, ea urmand cursurile unei facultati forma de invatamant la distanta. Dupa sfaturile date de AVLIL, careia ii mutumesc inca o data pe aceasta cale, am introdus intampinare prin care am cerut respingerea cererii ca nefondata in baza art.86 CF "Are drept la întretinere numai acela care se aflã în nevoie, neavând putinta unui câstig din muncã, din cauza incapacitãtii de a munci. " . La termenul de astazi judecatorul a dispus transformarea cererii de majorare in una de stabilire a pensiei de intretinere, reclamanta declarand ca nu munceste deoarece se pregateste pentru a doua facultate, dispunand in acelasi timp relatii de la administratia financiara privind castigurile mele din dividentele pe care le-am obtinut in calitate de actionar la firma la care sunt administrator, eu nefiind incadrat in munca si neprimind salariu.
Va rog sa imi spuneti si mie ce este de facut in continuare si daca este legala stabilirea unei pensii de intretinere pentru un major care nu este in incapacitate de munca datorita studiilor (pregatirea pentru o a doua facultate consider ca este o optiune personala care nu este continuare de studii). Cum se calculeaza cuantumul pensiei in cazul dividentelor care nu sunt nici pe departe o sursa sigura de venit existand posibilitatea ca firma sa nu mearga permanent in profit iar dividentele se incaseaza la finalul anului si nu lunar. Cum platesc eventuala pensie lunar?
Cel mai recent răspuns: bgrgabriel , utilizator 00:09, 27 August 2011
Prin incapacitate de munca nu trebuie sa se inteleaga numai o incapacitate absoluta, datorita unor cauze de ordin fiziologic, medical, ci si incapacitatea care deriva din satisfacerea unor cerinte de ordin social. In aceasta ultima situatie se gaseste gaseste copilul minor, care, aflandu-se in continuarea studiilor ori desavarsirii pregatirii profesionale, devine major, avand dreptul la intretinere de la parintii sai pentru a-si termina formarea profesionala, fiind considerat pana la terminarea studiilor ca fiind in incapacitate de munca.
In practica judiciara, s-a decis ca parintele este obligat sa plateasca pensia de intretinere a copilului devenit major si pe perioada de la absolvirea unei forme de invatamant pana la inceperea cursurilor altei forme de invatamant la care acesta a fost admis, deoarece, in aceasta situatie, este un copil in continuarea studiilor.

Nu mai pricep nimic ba e obligatorie pensia la ID ba nu e. Unde pot sa ma lamuresc?

Domnule draga, va inteleg ca sunteti suparat, insa depinde si cum au fost educati acei copii... depinde in ce masura le-au aratat parintii ca banul se castiga cu munca, depinde cat timp au petrecut cu ei si cu educatia lor, depinde...

Referitor la lamuriri, gasiti la un avocat. Nu cunosc sa existe text de lege in acest sens.
Motivatia e cea prezentata de colegul meu.
Cautati practica judiciara pentru contraargumentari.
Nu stiu in ce masura puteti dv. proba cele ce v-am spus, caci suht principii de discutat ... nu-i chiar usor sa scrii cele 2 pagini de intampinare daca nu stii domeniul, cum gandeste el, ce trateaza, care-i e scopul...

Am aratat ca dividendele ar trebui sa nu se ia in considerare si dv. ma intrebati cum se iau... :O
Buna ziua,

Sunt student in anul 2 si inca din primul an de studiu am facut cerere pentru pensia de intretinere.
Ca urmare a inaintarii acestei cereri alaturi de actele necesare, am fost chemat in instanta la data de 18 FEBRUARIE in calitate de reclamant al tatalui meu.
Acesta hotaraste ca imi va plati pensia de intretinere si am asteptat hotararea judecatoreasca.
Vreau sa mentionez faptul ca tatal meu a adus o adeverinta de nu stiu unde ca nu are venituri, insa ulterior, in hotararea civila este precizata constatarea instantei, si anume ca paratul este incadrat in munca si realizeaza venituri.
Voi cita pasajele importante din hotararea civila:
....
"Minorii care au beneficiat de pensie de intretinere se bucura de acest drept daca sunt in continuarea studiilor.
Verificand actele instanta constata ca paratul este incadrat in munca si realizeaza venituri.
In baza art.86-94 si 101 C. fam, instanta va obliga pe parat la plata pensiei de intretinere in procent de 25% din venitul net lunar incepand cu data de 1.11.2010 si pana la terminarea studiilor dar nu mai mult de implinirea varstei de 25 ani."
....
"Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare"

Trebuie sa-mi mentionez vina de a nu ma reprezenta la 15 zile de la comunicarea acestei hotarari civile.
Intrebarea mea este: daca am primit cate 150 lei incepand din MARTIE 2011 si pana in IULIE 2011, nicidecum de la 1.11.2010 (deci 4 luni restante) pot face un recurs pt a cere banii din urma? Sau trebuie facut recurs pentru ca instanta sa hotarasca suma care pe care paratul trebuie sa o plateasca?
Personal nu stiu daca tatal meu are venituri, pt. ca la data de 18 Februarie cand a fost prima desfasurare a procesului, l-am cunoscut dupa 14 ani in care nu am tinut deloc legatura si pensia de intretinere pt. minori nu a platit-o foarte mult, cred ca cca. 3 ani.

Va multumesc pentru atentia acordata.

Cu stima,
Badescu Razvan
Pentru suma restanta este necesar sa va adresati unui executor judecatoresc, pentru ca prin intermediul acestuia sa executati silit hotararea instantei.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Larisa adela Vasile Larisa adela Vasile am18 ani si sunt in clasa a12a si as vrea s stiu daca mai primesc pensie alimentara dupa terminarea liceului? (vezi toată discuția)
Pensie intretinere copil major  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Fiul meu are 19 ani si anul acesta da bacalaureatul.Daca ia bac-ul si merge mai departe la o facultate voi continua sa-i platesc pensie de intretinere pana la ... (vezi toată discuția)
Student, cer sfat despre pensie alimentara ferdis ferdis Buna, sunt nou aici si recunosc ca am intrat doar pentru o problema. Sunt student, anul 2, si am o problema. Parintii mei sunt despartiti si tata mi-a ... (vezi toată discuția)