Poate fi executat un bun evaluat la 290 000 Euro, bun comun al sotilor de un creditor caruia sotia ii datoreaya 20 000 de Euro?
Contractul de imprumut este facut de sotie. S-a dat o sentinta definitiva si irevocabila si s-a cerut instantei incuvintarea executarii silite.
Din cate stiu creditorul se va indrepta asupra casei evaluata la 290 000 Euro.
Daca da, care ar fi pasii de urmat si cam cat ar dura aceasta executare silita?
Multumesc.
creditorul se va indrepta intai catre bunuri proprii ale sotiei daca exista. abia apoi catre bunul comun si va trebui intai sa ceara partajul bunului pt a putea executa silit partea sotiei. va dura destul
Observati,va rog prevederile art.32 lit.a si c din Codul Familiei.
Art. 32
Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
a) cheltuielile facute cu administrarea oricaruia dintre bunurile lor comune;
b) obligatiile ce au contractat impreuna;
c) obligatiile contractate de fiecare dintre soti pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin insusirea de catre unul dintre soti a unor bunuri proprietate publica, daca prin aceasta au sporit bunurile comune ale sotilor.
Art. 33
Bunurile comune nu pot fi urmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti. Cu toate acestea, dupa urmarirea bunurilor proprii ale sotului debitor, creditorul sau personal poate cere impartirea bunurilor comune, insa numai in masura necesara pentru acoperirea creantei sale. In acest din urma caz, bunurile atribuite prin impartire fiecarui sot devin proprii.
Art. 34
Creditorii vor putea urmari si bunurile proprii ale sotilor, insa numai dupa urmarirea bunurilor comune.
Art. 35
Sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si dispun tot astfel de ele. Oricare dintre soti, exercitand singur aceste drepturi este socotit ca are si consimtamantul celuilalt sot. Cu toate acestea, nici unul dintre soti nu poate instraina si nici nu poate greva un teren sau o constructie ce face parte din bunurile comune, daca nu are consimtamantul celuilalt sot.
creditorul se va indrepta intai catre bunuri proprii ale sotiei daca exista. abia apoi catre bunul comun si va trebui intai sa ceara partajul bunului pt a putea executa silit partea sotiei. va dura destul
Iar potrivit art.34 din Codul Familiei ,executarea silita se va indrepta impotriva bunurilor comune ale sotilor,si dupa aceea impotriva bunurilor proprii ale sotiei,deoarece trebuie sa avem in vedere art.32 lit.c,pentru ca utilizatorul ne arata ca executorul judecatoresc a inceput executarea silita,in temeiul unei sentinte judecatoresti definitive si irevocabile,in baza unui titlu executoriu,dar a trebuit sa ceara incuviintarea instantei,avand in vedere ca imobilul respectiv reprezinta bun comun ,iar competenta executorului se opreste aici,in speta.
Executare silita
Bianka-Dory
Sotul meu a facut un imprumut la [editat] pe care nu l-a mai putut platii.acest imprumut a fost preluat de o firma de recuperatori care acum vor,prin hotarare ... (vezi toată discuția)
Executare
adrian_chivu2001
Va rog sa imi spuneti :Daca apartamentul este pe numele sotiei mostenire de la parinti,iar masina este achizitionata in timpul casatoriei dar tot pe numele ... (vezi toată discuția)