avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor ! Va rog frumos
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor ! Va rog frumos

Buna ziua , ma numesc Florin , am 19 ani si as dorii si eu ajutor in legatura cu niste nelamuriri. In timpul casatoriei parintilor tata a facut un imprumut la banca destul de maricel , mama nu a fost implicata cu absolut nimic in acest lucru. NU s-a girat pe casa , aceasta fiind pe numele amandorora. In urma cu cateva luni acestia au divortat legal. Ulterior mama a "deschis" partajul. Din informatiile ce le am tata a primit acasa o "Executare silita" iar mamei ii este frica de acest lucru , isi pune mereu intrebare daca banca ar putea venii sa ia casa sau ceva de genul . Rog lamuriti-ma cu acest lucru cat mai urgent.
Cel mai recent răspuns: ContSters193759 , utilizator 14:58, 11 Mai 2011
LEGE Nr. 4 din 4 aprilie 1956
CODUL FAMILIEI

Art. 32
Soţii răspund cu bunurile comune pentru:
a) cheltuielile făcute cu administrarea oricăruia dintre bunurile lor comune;
b) obligaţiile ce au contractat împreună;
c) obligaţiile contractate de fiecare dintre soţi pentru împlinirea nevoilor obişnuite ale căsniciei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin însuşirea de către unul dintre soţi a unor bunuri proprietate publica, dacă prin aceasta au sporit bunurile comune ale soţilor.
Art. 33
Bunurile comune nu pot fi urmărite de creditorii personali ai unuia dintre soţi.
Cu toate acestea, după urmărirea bunurilor proprii ale soţului debitor, creditorul său personal poate cere împărţirea bunurilor comune, însă numai în măsura necesară pentru acoperirea creanţei sale.
În acest din urma caz, bunurile atribuite prin împărţire fiecărui soţ devin proprii.
Art. 34
Creditorii vor putea urmări şi bunurile proprii ale soţilor, însă numai după urmărirea bunurilor comune.

Daca intradevar simtiti ca sfaturile primite v-au oferit ajutorul pe care l-ati solicitat, nu uitati sa multumiti celor care vi l-au dat.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
ContSters193759, utilizator
Buna ziua.
Nu va pot oferi un raspuns exact si complet, dar pana veti primi unul de acest gen, va pot spune - din cate stiu eu- ca, in principiu (fara a intra in amanunte), imprumutul contractat de unul dintre soti se presupune ca are si acordul celuilalt, in baza unui asa-numit mandat tacit reciproc (adica un sot poate face anumite categorii de acte juridice fara acordul expres al celuilalt pentru ca legea presupune ca exista consimtamantul amandurora).
Va repet insa, nu stiu exact daca acest imprumut se incadreaza totusi in actele juridice pentru care functioneaza mandatul tacit.
Cu aceasta ocazie, alaturi de dvs, ma voi lamuri si eu cu privire la acest aspect.

O zi buna tuturor.


Vad acum raspunsul lui AREL.
Acum, adaptand la situatia dvs reglementarile Codului Familiei, intelegem ca da, si mama dvs ar putea fi urmarite pentru datoria pe care tatal dvs a contractat-o (art.32, lit.b, caci nu cunoasc destinatia cu carer s-a facut acel imprumut).
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
Cristina I., utilizator
Consimtamantul tacit se refera la administrarea bunurilor comune, cu exceptia terenurilor si/sau constructiilor.
Art. 35
Soţii administrează şi folosesc împreună bunurile comune şi dispun tot astfel de ele.
Oricare dintre soţi, exercitând singur aceste drepturi este socotit ca are şi consimţământul celuilalt soţ. Cu toate acestea, nici unul dintre soţi nu poate înstrăina şi nici nu poate greva un teren sau o construcţie ce face parte din bunurile comune, dacă nu are consimţământul celuilalt soţ.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
ContSters193759, utilizator
Da, stiu de cum trebuie procedat cand se instraineaza cladiri/terenuri. Eu cred ca mandatul tacit reciproc se extinde insa si la alte categorii de acte pe care le face unul dintre soti.
Intrebarea e, acest imprumut de care s-a vorbit, e considerat a fi facut de ambii soti, din punct de vedere legal?
Din ceea ce relateaza persoana care a cerut sprijinul, se pare ca nu ("In timpul casatoriei parintilor tata a facut un imprumut la banca destul de maricel , mama nu a fost implicata cu absolut nimic in acest lucru").

Imprumutul e facut de cel care a semnat actele la banca.
Bancile, dupa cum bine stiti, nu se iau dupa ceea ce considera clientii ori terte persoane, ci dupa documentele semnate si efectul pe care acestea il produc avand in vedere si alte acte normative in vigoare, cum ar fi: Codul familiei, Codul civil, etc.

Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
ContSters193759, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita Bianka-Dory Bianka-Dory Sotul meu a facut un imprumut la [editat] pe care nu l-a mai putut platii.acest imprumut a fost preluat de o firma de recuperatori care acum vor,prin hotarare ... (vezi toată discuția)
Masina pe numele sotului emiliaiorga emiliaiorga Buna ziua! Am urmatoarea nelamurire: eu si sotul meu detinem un autoturism pe care l-am achizitionat in timpul casatoriei printr-un imprumut facut pe numele ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune contract vanzare cumparare autoturism danik28 danik28 in luna aprilie am incheiat un contract de vanzare cumparare pentru un autoturism, contract autentificat la un birou notarial. in ce conditii pot obtine ... (vezi toată discuția)